Την αγάπη των χιλιάδων Εδεσσαίων για τον Εδεσσαίο Ποταμό και την φυσική κληρονομιά της Έδεσσας δικαιώνει έγγραφο-φωτιά του Υπουργείου Περιβάλλοντος.  Με απλά λόγια το έγγραφο αναφέρει ότι είναι αναγκαία η περιβαλλοντική αδειοδότηση για τις παρεμβάσεις στον Εδεσσαίο Ποταμό έχοντας λάβει υπόψη όλες τις απόψεις των δύο πλευρών και με πλήρη τεκμηρίωση.

Τόσο η τσιμεντόστρωση  με οπλισμένο σκυρόδεμα του φυσικού πυθμένα του Εδεσσαίου ποταμού όσο και η κατασκευή νέων τοιχίων αντιστήριξης στην κοίτη του Εδεσσαίου Ποταμού στερούνται της απαραίτητης σύμφωνα με το νόμο περιβαλλοντικής άδειας κάτι που από την αρχή η Κίνηση Πολιτών για τον Εδεσσαίο Ποταμό  επεσήμανε με εξώδικες αναφορές της προς τις αρμόδιες υπηρεσίες. Με ένα ποτάμι ατέλειωτου ψέματος πολιτικοί και στρατευμένοι τεχνικοί της ΠΕ Πέλλας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έβαλαν την υπογραφή τους για την ταφόπλακα στον Εδεσσαίο Ποταμό. Οι ανακολουθίες και οι παρατυπίες ωστόσο δεν κρύβονται και έτσι το κουβάρι του ψέματος έφτασε στο επίπεδο να πέφτει μπετόν-αρμέ στο ποτάμι και να αρνούνται ακόμη και την έκδοση οικοδομικής άδειας. Το θράσος ωμής παρέμβασης σε μια σειρά φορέων και υπηρεσιών περίσσεψε.

 

Μετά το έγγραφο-φωτιά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι εκτεθειμένη αν δεν σταματήσει άμεσα το έργο. Εκτεθειμένο βέβαια είναι και όλο το πολιτικό και τεχνικό προσωπικό το οποίο μέσα από σειρά εγγράφων ασάφειας, ανακολουθίας, ανευθυνότητας συνηγόρησε στην  έναρξη του καταστροφικού έργου. Άμεση πρέπει να είναι η διακοπή του έργου ώστε να διασφαλιστεί  ότι οι επεμβάσεις λαμβάνουν υπόψη την διατήρηση των ευαίσθητων φυσικών, γεωλογικών, περιβαλλοντικών ισορροπιών του Εδεσσαίου Ποταμού ο οποίος διαμορφώνει εδώ και χιλιάδες χρόνια το δέλτα και το υπόβαθρο της πόλης.

Δυστυχώς οι ευθύνες πολιτικών και λοιπών παραγόντων είναι τεράστιες όχι μόνο στις προσπάθειες απαξίωσης του φυσικού περιβάλλοντος με πρόσχημα την αντιπλημμυρική προστασία αλλά και στην προσπάθεια λάσπης και κατασυκοφάντησης όλων των Εδεσσαίων Πολιτών που τάχθηκαν από την αρχή υπέρ της διατήρησης της αξίας της φυσικής κληρονομιάς της πόλης.

Αμεση πρέπει να είναι η παύση των εργασιών στον Εδεσσαίο Ποταμό από τις αρμόδιες αρχές.

Ο αγώνας για ένα φυσικό περιβάλλον αντάξιο της ιστορίας της Έδεσσας συνεχίζεται …

 

Εδεσσαίος Ποταμός

Κίνηση Πολιτών

31/10/20