Συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή για τη στήριξη του χειμερινού-ιαματικού τουρισμού

Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης με θέμα την «Έκτακτη ενίσχυση στους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και λοιπών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους χειμερινούς – ιαματικούς προορισμούς», που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιανουαρίου, η βουλευτής κ. Θεοδώρα Τζάκρη, αναφερόμενη αρχικά στη μεγάλη σημασία που παίζει για τις τοπικές οικονομίες ο χειμερινός – ιαματικός τουρισμός, υπογράμμισε τις δύσκολες συνθήκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι πιο μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτή τη μορφή εναλλακτικού τουρισμού.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Νομό Πέλλας αναφέρθηκε στους πάνω από 2.000.000 τουρίστες που κατά τη χειμερινή περίοδο επισκέπτονται τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, δηλαδή τον Παραδοσιακό Οικισμό του Αγίου Αθανασίου και τα Λουτρά του Πόζαρ.  Επισήμανε ότι μετά το δεύτερο lockdown όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χειμερινό-ιαματικό τουρισμό, όπως τουριστικά καταλύματα, καταστήματα εστίασης, αρτοποιεία, super markets, καταστήματα ρουχισμού, καταστήματα ενοικίασης και πώλησης εξοπλισμού για σκι, σχολών σκι κ.λπ., έχοντας ουσιαστικά χάσει δυο τουριστικές περιόδους αντιμετωπίζουν έλλειψη ρευστότητας, σώρευση χρεών και προβλήματα βιωσιμότητας.  Προς τούτο ζήτησε την ουσιαστική και στοχευμένη στήριξη όλων αυτών των επιχειρήσεων, προτείνοντας:

  • την έκτακτη ενίσχυση αυτών των επιχειρήσεων με κριτήριο τον αριθμό των δωματίων ή τον περσινό τους τζίρο,
  • την απαλλαγή τους από τις υποχρεώσεις τους προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία καθόσον χρόνο διαρκεί η πανδημία, καθώς και την ευνοϊκή ρύθμιση όλων των χρεών τους σε εφορείες, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.λπ.) και τράπεζες και
  • μετά το πέρας της πανδημίας το σχεδιασμό ευέλικτων επιδοτούμενων προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού (voucher) προσαρμοσμένων για τους χειμερινούς – ιαματικούς προορισμούς.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού, κ. Σοφία Ζαχαράκη, απαντώντας από την πλευρά του Υπουργείου Τουρισμού στην ερώτηση της βουλευτή είπε κατά λέξη ότι «… η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη πολλά για τις επιχειρήσεις αυτές, οι οποίες αναγνώρισε ότι βρίσκονται σε δυσχερή θέση, όπως η χορήγηση των επιστρεπτέων προκαταβολών (1, 2, 3, 4 & 5), η λειτουργία του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, καθώς και η μετάθεση των ασφαλιστικών τους εισφορών στο μέλλον» σημειώνοντας μάλιστα ότι πρόκειται «για πρωτοφανή μέτρα στήριξης της πληγείσας επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Η κ. Τζάκρη κλείνοντας, επανέλαβε την ανάγκη για ουσιαστική και στοχευμένη στήριξη όλων αυτών των επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι όλα τα μέχρι τώρα προγράμματα στήριξης ήταν οριζόντια χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε πληττόμενου κλάδου, που σε συνδυασμό με την υιοθέτηση λάθος κριτηρίων, είχαν ως αποτέλεσμα οι περισσότερες από αυτές τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις να μην μπορούν να επωφεληθούν.

 

———-

Το  πλήρες κείμενο της πρωτολογίας και της δευτερολογίας έχει ως εξής:

«Κυρία  Υπουργέ

Η βιομηχανία του τουρισμού και όλο το επιχειρείν που έχει αναπτυχθεί γύρω από αυτή, αποτελεί μια από τις βασικές πηγές εισοδήματος για την ελληνική οικονομία. Εναλλακτικά και συμπληρωματικά προς το κλασσικό ελληνικό τουριστικό προϊόν που χαρακτηρίζεται από εποχικότητα και είναι σχεδόν άρρηκτα συνδεδεμένο με τον ήλιο και τη θάλασσα που καθορίζει σε σημαντικό βαθμό το ελληνικό τοπίο, τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε ο χειμερινός τουρισμός σε ορεινές κυρίως περιοχές, κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα, σε λίμνες κ.λπ. και ο ιαματικός τουρισμός, ως νέα εναλλακτική μορφή που καλύπτει σε ικανοποιητικό βαθμό την τουριστική περίοδο από το Νοέμβριο μέχρι και το Πάσχα.  Δραστηριοποιείται στις περιοχές αυτές ένας μεγάλος αριθμός μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, που σε συνδυασμό με τον υψηλό επαγγελματισμό των εργαζομένων, αποτελούν πόλο έλξης τόσο εγχώριου τουρισμού όσο και εισαγόμενου κυρίως από γειτονικές χώρες.

Στην  ΠΕ Πέλλας  ένας από τους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς είναι ο παραδοσιακός οικισμός του Αγίου Αθανασίου δίπλα στο χιονοδρομικό κέντρο του Βόρρα (Καϊμάκτσαλαν), ενώ τα Λουτρά Πόζαρ αποτελούν σημαντικό ιαματικό τουριστικό προορισμό που συγκεντρώνουν περισσότερους από 2.000.000 επισκέπτες κάθε χρόνο  ακόμη και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Στις περιοχές αυτές κ. Υπουργέ δραστηριοποιείται ένας μεγάλος αριθμός ενοικιαζόμενων δωματίων (υπολογίζονται σήμερα 2.500 κλίνες) και άλλες 2.500 κλίνες σε ξενοδοχεία (3 και 4 αστέρων), καθώς επίσης και μεγάλος αριθμός άλλων επιχειρήσεων όπως καταστήματα εστίασης, αρτοποιεία, super markets, καταστήματα ρουχισμού, καταστήματα ενοικίασης και πώλησης εξοπλισμού για σκι, σχολές σκι  κ.λπ., που οι επιπτώσεις της πανδημίας με την παράταση των περιοριστικών μέτρων και του lockdown τους βάζει ουσιαστικά «ταφόπλακα».

Όλες αυτές οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σήμερα έλλειψη ρευστότητας εξαιτίας των μηδενικών εσόδων και σώρευση χρεών όπως ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές, ΔΕΗ, τραπεζικά δάνεια, ενώ είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να επιβιώσουν την επόμενη ημέρα.

Είτε φαίνεται απίστευτο είτε όχι σε λίγο “θα γιορτάσουμε” τα πρώτα γενέθλια της Ελλάδας του lockdown. Θλιβερή επέτειος για τους επιχειρηματίες αυτούς που βλέπουν τους κόπους τους να χάνονται όταν έχουν χάσει ήδη δύο τουριστικές περιόδους, εφόσον βλέπουν και τη φετινή περίοδο να περνά επίσης με μηδενική τουριστική κίνηση.

Κυρία Υπουργέ,

Καταλαβαίνετε το μέγεθος του χαμένου εισοδήματος.

Πρέπει να προχωρήσετε άμεσα σε μέτρα που θα μετριάσουν πραγματικά τις επιπτώσεις της πανδημίας και θα κρατήσουν αυτές τις επιχειρήσεις ζωντανές.

Πρέπει να εξετάσετε τη δυνατότητα για χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης των τουριστικών καταλυμάτων και άλλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται  στον χειμερινό και ιαματικό τουρισμό είτε με βάση τον αριθμό των δωματίων είτε με βάση τον περυσινό τζίρο.

Να απαλλάξετε τους επιχειρηματίες από την υποχρέωση καταβολής των ασφαλιστικών τους εισφορών καθόσον χρόνο διαρκεί η πανδημία, ενώ θα πρέπει να προβλεφθούν νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις των οφειλών προς το Δημόσιο, τις Επιχειρήσεις Κοινής Ωφελείας (ΔΕΗ, ΟΤΕ) και στις τράπεζες, ακόμη και διαγραφή μέρους αυτών, εφόσον έχει σωρευθεί πολύ ιδιωτικό χρέος.

Μετά το πέρας της πανδημίας είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός επιδοτούμενων προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού (voucher) για τους χειμερινούς – ιαματικούς προορισμούς, τα οποία να είναι ευέλικτα και άμεσα εισπρακτέα από τους ενδιαφερόμενους.

Με δεδομένο ότι διανύουμε το δεύτερο lock down και με την οικονομική δραστηριότητα να βρίσκεται σε ύφεση από τον προηγούμενο Μάρτιο και μάλιστα χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει την επόμενη ημέρα, οι αποφάσεις σας πρέπει να είναι  άμεσες».

Στην δευτερολογία της η κ. Τζάκρη τόνισε στην κ. Ζαχαράκη ότι δεν έχει καλή εικόνα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε χειμερινούς – ιαματικούς προορισμούς και ότι βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα.

«Όλες αυτές οι επιχειρήσεις για τις οποίες σας μίλησα είτε παρέμειναν κλειστές επειδή δε συνέφερε τους επιχειρηματίες να ανοίξουν είτε κάποιες ελάχιστες που παρέμειναν ανοιχτές δεν δούλεψαν καθόλου γιατί απλούστατα δεν υπήρχαν επισκέπτες λόγω του περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών και του lockdown. Οι επιχειρήσεις αυτές δεν έκλεισαν με κρατική εντολή κι έτσι δεν μπόρεσαν να βγάλουν σε αναστολή εργασίας ούτε τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που εργάζονται σε αυτές, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι πλέον με το φάσμα της ανεργίας και της πείνας, καθώς στερούνται παντελώς εισοδημάτων.

Τα μόνο  μέτρα που υπήρξαν εκ μέρους της κυβέρνησης ήταν η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού το Πάσχα και οι επιστρεπτέες προκαταβολές, τις οποίες όμως η συντριπτική πλειοψηφία δεν έλαβε, εξαιτίας των κριτηρίων τζίρου που έχουν τεθεί, καθώς και η μετάθεση των ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποχρεώσεων στο μέλλον. Τα μέτρα αυτά μέχρι σήμερα αποδείχτηκαν ημίμετρα. Οι παρατάσεις προθεσμιών ή η αναστολή πληρωμής οδηγεί μόνο σε σώρευση χρεών, καθώς όταν οι επιχειρήσεις αυτές ξανανοίξουν θα βρεθούν αντιμέτωπες με το φάσμα της φτώχειας και της πείνας.

Ακόμη και το Πρόγραμμα “ΔΙΕΞΟΔΟΣ” της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας της μη επιστρεπτέας προκαταβολής απέτυχε να επιτύχει στον στόχο του που ήταν η ενίσχυση της ρευστότητας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Περιφέρειας, καθώς πριμοδοτήθηκαν λόγω των κριτηρίων που είχαν τεθεί οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις της Πιερίας και της Χαλκιδικής.

Το Πρόγραμμα “τουρισμός για όλους” (με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ), για την ενίσχυση της ζήτησης του εγχώριου τουρισμού για το 2020 και το 2021 είναι αδύναμο αφού δεν μπορεί να υλοποιηθεί υπό τις παρούσες συνθήκες και επίσης οι όποιες πληρωμές αργούν να αποδοθούν στους δικαιούχους.

Η πλειονότητα αυτών των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χειμερινό – ιαματικό τουρισμό είναι στην ουσία απροστάτευτες.

Κοιτάξτε κ. Υπουργέ,

Εδώ μιλάμε για πραγματικές ανάγκες σε πραγματικό χρόνο.

Αν θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, πρέπει να προσεγγίσουμε τις ανάγκες τους τελείως διαφορετικά. Όπως σας είπα είναι αναγκαία η θέσπιση άμεσης έκτακτης ενίσχυσης που θα εστιάζει στα τουριστικά καταλύματα και τις άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χειμερινό και ιαματικό τουρισμό με κριτήριο που θα μπορούσε να είναι ο αριθμός των δωματίων ή ο περσινός τους τζίρος.

Επίσης πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα απαλλαγής τους από τις υποχρεώσεις τους  προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και να θεσπιστούν ευνοϊκές ρυθμίσεις προς το Δημόσιο, τις επιχειρήσεις Κοινής Ωφελείας και τις Τράπεζες καθόσον χρόνο διαρκεί  η πανδημία.

Τέλος, ο σχεδιασμός επιδοτούμενων προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού (voucher) με το πέρας της πανδημίας είναι άκρως απαραίτητος για να βοηθήσει στην τόνωση της “χαμένης” τουριστικής κίνησης αυτών των περιοχών».