Συνεχής μόλυνση από τα έργα Τζαμτζή; Ο βιολογικός καθαρισμός είναι σε λάθος μέρος και πλημμυρίζει. Το αποχετευτικό της Σκύδρας συνεχίζεται … χρειάζεται και άλλος βιολογικός!

Θετική γνωμοδότηση έλαβε από την Επ. Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας το πολύπαθο έργο για την αποχέτευση του Δήμου Σκύδρας.
Η ιστορία του έργου ξεκινά αμέσως μετά τις πλημμύρες της Έδεσσας το 1979, όπου πνίγηκε στην κυριολεξία μεγάλο μέρος του σημερινού δήμου Σκύδρας, με μεγάλες καταστροφές και νεκρούς στο Λιποχώρι. Το 1985 εγκρίθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο όπου χωροθετήθηκε η θέση του Βιολογικού Καθαρισμού της Σκύδρας. Με ευθύνη του κ. Τζαμτζή ωστόσο, η χωροθέτηση έγινε σε λανθασμένο σημείο, καθώς βρίσκεται σε έναν βαλτότοπο, εντός της λεκάνης απορροής η οποία λειτουργεί και ως λεκάνη εκτόνωσης της τάφρου 66, με εκτάσεις μονοετούς καλλιέργειας ακριβώς λόγω συχνών πλημμυρών. Μέχρι και σήμερα αποτέλεσμα αυτού το γεγονότος είναι ότι η περιοχή πλημμυρίζει και συχνά καταγράφονται πολλές ζημιές στον μηχανικό εξοπλισμό (αντλίες κλπ), ενώ πρόσφατα έγινε μια μικρή θωράκιση για να μην εισέρχονται τα νερά εύκολα μέσα. Ο Βιολογικός Καθαρισμός ολοκληρώθηκε το 2007. Ωστόσο, επειδή η Σκύδρα συνενώθηκε με τον Δήμο Μενηίδας, υπάρχει ανάγκη επεξεργασίας λυμάτων και των οικισμών που δεν είχαν περιληφθεί εξαρχής.
Το έργο είχε ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ επι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τοπικά στελέχη της Ν.Δ. έβαλαν τους Δημάρχους να ζητήσουν επανένταξη των έργων στο πρόγραμμα Α. ΤΡΙΤΣΗΣ για να φαίνεται ότι το έργο εντάχθηκε επί Ν.Δ. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει ακόμη δίκτυο αποχέτευσης στο Ριζό και σε ένα μέρος του Μαυροβουνίου, ενώ τα χωριά Πλεύρωμα, Αρσένι και Πετριά έχουν δίκτυο αλλά ρίχνουν ανεπεξέργαστα τα λύματα στην τάφρο 66. Χωρίς την κομματική εμμονή των στελεχών της Ν.Δ. αυτά τα προβλήματα τώρα θα ήταν ήδη λυμένα και η τάφρος θα είχε απαλλαγεί από ένα μεγάλο μέρος της ρύπανσης.
Η παράταξή μας υπερψήφισε θετικά για το θέμα, χωρίς κομματικές παρωπίδες και για να λυθεί ένα χρονίζον περιβαλλοντικό πρόβλημα. Τους τοπικούς φορείς και τη διοίκηση της Περιφέρειας θα πρέπει να προβληματίσει και η αναγκαιότητα για την κατασκευή και δεύτερου Βιολογικού Καθαρισμού στα χωριά του πρώην Δήμου Μενηίδος, με σωστότερη χωροθέτηση εκτός της ζώνης πλημμυρών, που θα αντιμετωπίσει ολοκληρωτικά το πρόβλημα.
Είναι σίγουρο ότι η Διοίκηση Τζιτζικώστα με την ίδια ανευθυνότητα κάνει τα ίδια ακριβώς με σκοπιμότητα και σε άλλες περιοχές της Κ. Μακεδονίας.