Αποχώρησε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Κοιτάμε Μπροστά» από τη σημερινή απολογιστική συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας, μαζί με άλλες παρατάξεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντιδημοκρατική διάταξη της συνεδρίασης. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη κίνηση είχε γίνει και κατά τη διάρκεια της περσινής συνεδρίασης απολογισμού, για την οποία είχαμε αναφέρει ότι «αν και προοριζόταν για φιέστα, τελικά κατέληξε σε φιάσκο»!

Η διάταξη των ομιλητών της συνεδρίασης ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά την έναρξη της διαδικασίας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, προτάσσοντας μια σχεδόν ωριαία εισήγηση του κ. Περιφερειάρχη, τις εισηγήσεις των θεματικών αντιπεριφερειαρχών και της Συμπαραστάτριας του Πολίτη, προσκαλεσμένων φορέων και μετά των επικεφαλής των παρατάξεων. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι δεν προβλέπονται τοποθετήσεις ή ακόμα και ερωτήσεις από τους Περιφερειακούς Συμβούλους, ακυρώνοντας κάθε δυνατότητα διαλόγου, ενώ αποκλείστηκε τεχνικά και κάθε δυνατότητα παρέμβασης για διαδικαστικούς λόγους.

Από την πλευρά μας περιμέναμε απολογισμό με γνωστοποιημένες εισηγήσεις και όχι με γραφειοκρατικούς απολογισμούς των Διευθύνσεων της Περιφέρειας. Η διασφάλιση της δημοκρατικής και πλουραλιστικής διαδικασίας κρίνουμε ότι πραγματοποιείται με τοποθετήσεις των επικεφαλής σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αμέσως μετά την εισήγηση του κ. Περιφερειάρχη και πριν τους θεματικούς κ χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, μετά τους οποίους θα έπρεπε να ακολουθήσει η δημιουργική και γόνιμη κριτική όλων των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Από το Προεδρείο αποχώρησε και ο αντιπρόεδρος και μέλος της παράταξης, Μανόλης Λαμτζίδης, τονίζοντας ότι στην παρ. 3 άρθρ. 20 του Κανονισμού Λειτουργίας δεν ορίζεται σειρά ομιλητών όπως στις τακτικές συνεδριάσεις, αλλά αναφέρεται σε «μετέχοντες» γενικά. Αν ήθελε ο συντάκτης ιεράρχηση στη σειρά των παρεμβάσεων, θα το όριζε όπως στις διατάξεις των άρθρων για τις τακτικές συνεδριάσεις. Αυτό προκύπτει από μια ουσιαστική ερμηνεία και εφαρμογή της πιο πάνω διάταξης.

Ο επικεφαλής της παράταξης, Χρήστος Γιαννούλης, δήλωσε ότι: «Το να καταγγείλουμε αυτή την πρακτική είναι το ελάχιστο. Αποχωρήσαμε από την Φιέστα που βαφτίστηκε Ειδική Συνεδρίαση Απολογισμού του έργου του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς όχι μόνο δεν υπήρξε ευκαιρία πολιτικού διαλόγου, αλλά για μια ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες αντιδημοκρατικών χειρισμών. Δυστυχώς, η αρνητική παράδοση που είχαμε στηλιτεύσει κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Καρακωστάνογλου, συνεχίζεται και επί της θητείας του νέου Προέδρου κ. Μητράκα, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά επιλογών της διοίκησης».