26 & 27 Φεβρουαρίου 2022

  • Διήμερο Σεμινάριο Χορού και Performing από το χορογράφο της χοροθεατρικής ομάδας “LOAD Dance Company” Τάσο Μπεκιάρη.
  • Συνυπογράφει στον ορχηστρικό αυτοσχεδιασμό η μαέστρος του μουσικού συνόλου “Chorpus Visual-Orchestra” Ευαγγελία Βελλή-Κοσμά.

Ανακάλυψη του performing και της τεχνικής μέσω του LC

Με αφετηρία το σύγχρονο χορό και αντλώντας πληροφορίες από το χοροθεατρικό πεδίο, η “LOAD Dance Company” δημιουργεί τη μέθοδο LC με την υπογραφή του χορογράφου Τάσου Μπεκιάρη και στοχεύει σε μια νέα/εναλλακτική προσέγγιση της παραστασιακής διαδικασίας.

“Μια εξατομικευμένη βιωματική οδός που αξιοποιεί τα προσωπικά σου στοιχεία  και τις υποκειμενικές σου δυνατότητες.

Το χορευτικό σου σώμα εκπέμπει στοιχεία αποκλειστικά της δικής σου προσωπικότητας, κάτι που σε κάνει ΜΟΝΑΔΙΚΟ. Όλα σου χρειάζονται, αρκεί να είσαι ενεστωτικά παρών/ούσα σε κάθε στιγμή, διατηρώντας ζωντανή την επιλογή σου να αλλάξεις και να εξελίξεις τον εαυτό σου στο «εδώ» και στο «τώρα». Η σωματική έκφραση είναι το παν για τη ζωή μας γενικότερα όχι για τον χορό μόνο. Το να ακούμε, να σεβόμαστε και να εκφράζουμε το σώμα μας σημαίνει ότι ζούμε χωρίς φόβους γιατί το σώμα δεν ψεύδεται ποτέ.

Εκφράζοντάς το, είμαστε έτοιμοι να εκτεθούμε άρα και να χορέψουμε. Μέσα από ένα ταξίδι αυτοσχεδιασμού, χορογραφίας αλλά και τεχνικής οι συμμετέχοντες θα γράψουν και θα εκφράσουν την δική τους «έκθεση» στα βήματα/λέξεις που θα τους δοθούν, επικοινωνώντας  τη μοναδικότητά τους.”

 

Τάσος Μπεκιάρης

Χορογράφος-Χορευτής

Το μουσικό “αποτύπωμα” του σώματος

Ένα μουσικό σύστημα που ξεκινά από τον “πυρήνα” του ήχου, γίνεται εργαλείο που κινεί το σώμα και τον ήχο πάνω σε μια γραμμή, στην ίδια γραμμή. Με την υπογραφή της συνθέτιδας και μαέστρου Ευαγγελίας Βελλή-Κοσμά, η “πυρηνική μουσική” –Nuclear Music– ακυρώνει τα σύνορα που χωρίζουν την παραδοσιακή παρτιτούρα από τον αυτοσχεδιασμό.

Πως μπορεί ένα σώμα να “γράψει” μουσική; Η απάντηση βρίσκεται στη διάδραση μεταξύ ήχου και κίνησης. Ο ήχος υποκινείται από την ιστορία που υπαγορεύει το σώμα και οι μουσικοί καλούνται να αναπτύξουν νέο λεξιλόγιο, ενώ παράλληλα το σώμα υποβάλλεται -σχεδόν αναγκάζεται- να απαντήσει σε μουσικά μονοπάτια που ίσως και να μην ήθελε ποτέ.   Τελικό αποτέλεσμα ένας διάλογος με όλες του τις εκφάνσεις, από την τέλεια συμφωνία μουσικής και χορού, μέχρι έναν καυγά εξαιτίας μιας διαφωνίας των δύο τεχνών…  Δύο τέχνες που η έλξη τους ήταν μοιραία από τα πρώτα βήματα, τις πρώτες νότες. Και τη μεθοδολογία να τίθεται στην υπηρεσία του αυθορμητισμού.”

Ευαγγελία Βελλή-Κοσμά

Συνθέτις-Μαέστρος

Πρόγραμμα σεμιναρίου (συνολική διάρκεια 7 ώρες)

  • Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 11:30-14:30 (ώρα προσέλευσης 11:00)

Χορός/κίνηση με τον Τάσο Μπεκιάρη -μεθοδολογία, χοροθέατρο,  χορός- στο χώρο του Παρθεναγωγείου Έδεσσας (Μεγ.Αλεξάνδρου 5).

Ορχηστρικός αυτοσχεδιασμός με την Ευαγγελία Βελλή-Κοσμά -μεθοδολογία, nuclear music system, εκτέλεση- στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Έδεσσας (Καπετάν Γαρέφη & Περδίκα 1).

  • Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 11:30-15:00

Α) 11:30-13:00 οι ομάδες (χορού και ορχήστρας) δουλεύουν χωριστά στους χώρους τους

Β) 13:15 Οι ομάδες ενώνονται και αλληλεπιδρούν, δημιουργώντας αυτοσχεδιαστικά οπτικο-ηχητικά τοπία.

Το σεμινάριο απευθύνεται:

α) σε χορευτές (και σπουδαστές σχολών χορού με πολύ καλό επίπεδο).

β) σε ηθοποιούς (και σπουδαστές σχολών υποκριτικής) που έχουν ασχοληθεί με μεθόδους κίνησης.

γ) μουσικούς (και σπουδαστές ωδείων).

δ) εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής

  • Κόστος σεμιναρίου 60 ευρώ.
  • Δωρεάν για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα του Ωδείου Δήμου Έδεσσας Ω.Δ.Ές, “Μουσική & Τέχνη για όλους”.

Δηλώσεις συμμετοχής στο [email protected]

Γραφοντας ΘΕΜΑ: Load Dance Company & ChORPUS seminar.

(Στο μήνυμά σας αναφέρατε: α) αν η σπουδή σας σχετίζεται με το χορό, την υποκριτική, τη μουσική, την εκπαίδευση β) το επίπεδό σας στο αντικείμενο γ) τη συμμετοχή σας στη ομάδα χορού/κίνησης ή του ορχηστρικού αυτοσχεδιασμού).

 

Πληροφορίες στη γραμματεία του Ωδείου 23810.23101

(9:00-20:00)

Το σεμινάριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο του προγράμματος “Μουσική & Τέχνη για όλους” του Ωδείου Δήμου Έδεσσας.

https://odeon-odes.blogspot.com/2022/02/double-workshop.html

 

Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Έδεσσας

ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ε