Ερώτηση με αίτημα για γραπτή απάντηση κατέθεσε η παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά» προς τη διοίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, σχετικά με το Σπήλαιο των Πετραλώνων. Πιο συγκεκριμένα, η παράταξη ζητά να μάθει σε πιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες συντήρησης του Σπηλαίου και πότε αναμένεται να αποκατασταθεί η πρόσβαση του κοινού σε αυτό, καθώς πέρυσι έγινε γνωστό ότι το Σπήλαιο πρόκειται να ανοίξει για το κοινό το φθινόπωρο του 2022 και όχι στις αρχές Ιουλίου, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός, οδηγώντας στην απώλεια άλλης μιας θερινής περιόδου. Πολλές επιχειρήσεις στα Πετράλωνα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και η οικονομική ζωή στο χωριό έχει κλονιστεί από την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

 

ΠΡΟΣ:

  • Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, κ. Γιώργο
  • Τομεάρχη Πολιτισμού, κ. Περιστέρη

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

  • Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, κ. Τζιτζικώστα
  • Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας, κ. Μητράκα

 

Ερώτηση, με αίτημα για γραπτή απάντηση

 

Θέμα: Σπήλαιο Πετραλώνων. 

Το Σπήλαιο των Πετραλώνων στην Χαλκιδική αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και έναν από τους πέντε πιο δημοφιλείς αρχαιολογκούς προορισμούς επισκεπτών στη Βόρεια Ελλάδα, με πάνω από 180.000 επισκέπτες το χρόνο. Λόγω των εκτεταμένων φθορών που είχε υποστεί από την μακρόχρονη εντατική χρήση, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού έκριναν αναγκαία την υλοποίηση εκτεταμένων επεμβάσεων. Η αρμόδια Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας προχώρησε στην εκπόνηση των απαραίτητων σχετικών μελετών, και το έργο «Ανάδειξη σπηλαίου Πετραλώνων και αναβάθμιση των υποδομών του», συνολικού προϋπολογισμού 996.000 ευρώ, εντάχθηκε στο Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», βάσει της υπ’ αριθμ. 3509/2.7.2018 (ορθή επανάληψη στις 3.7.2018) Απόφασης του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, με κωδικό πράξης /MIS (ΟΠΣ): 5022250, με ημερομηνία έναρξης την 5η Νοεμβρίου 2018 και περάτωσης την 5η Ιουλίου 2022.

Οι εργασίες που προβλέπονταν να πραγματοποιηθούν, θα διευκόλυναν ακόμα περισσότερο τους επισκέπτες, καθώς θα γινόταν αντικατάσταση της διαδρομής επίσκεψης του Σπηλαίου, ο ηλεκτροφωτισμός του και θα πραγματοποιούνταν εργασίες προστασίας και συντήρησης, ενώ θα επικαιροποιούνταν και το ενημερωτικό υλικό που παρέχεται στους επισκέπτες. Για την υλοποίηση κρίθηκε απαραίτητη η αναστολή λειτουργίας του σπηλαίου, καθ’ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών, δεδομένου ότι ο χώρος έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο, έχει αφαιρεθεί η εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού και έχει αποσυναρμολογηθεί εν μέρει ο διάδρομος περιήγησης.

Παρά την αναγκαιότητα αυτών των παρεμβάσεων, το Σπήλαιο παραμένει κλειστό εδώ και τρία χρόνια, με τεράστιες οικονομικές απώλειες για την περιοχή. Πολλές επιχειρήσεις στα Πετράλωνα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και η οικονομική ζωή στο χωριό έχει κλονιστεί από την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών.

Πέρυσι έγινε γνωστό ότι το Σπήλαιο πρόκειται να ανοίξει για το κοινό το φθινόπωρο του 2022 και όχι στις αρχές Ιουλίου, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός, οδηγώντας στην απώλεια άλλης μιας θερινής περιόδου. Το δε Μουσείο και η  ψηφιακή ανάδειξη του μνημείου προβλέπεται να λειτουργήσουν το 2023.

 

Παρακαλούμε να μας απαντήσετε:

Σε πιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες συντήρησης του Σπηλαίου και πότε αναμένεται να αποκατασταθεί η πρόσβαση του κοινού σε αυτό;