Την Κυριακή της Ορθοδοξίας (13/3/2022) ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ προέστη της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Εδέσσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, ο Στρατηγός Διοικητής της 2ης ΜΚ Ταξιαρχίας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας, βουλευτές και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Αμέσως μετά την χειροθεσία έγινε η καθιερωμένη λιτάνευση των ιερών εικόνων εντός του ναού.

Η τοπική μας Εκκλησία εόρτασε, όπως συμβαίνει και Πανορθοδόξως, την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, η οποία καθιερώθηκε το 843 από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, τον υιό της Μιχαήλ τον Γ’ και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μεθόδιο τον Ομολογητή.

Λέγεται Κυριακή της Ορθοδοξίας γιατί γιορτάζουμε την αναστήλωση των αγίων Εικόνων και τον θρίαμβο της Ορθοδόξου Πίστεως κατά της φοβερής αιρέσεως των Εικονομάχων, των αιρετικών δηλαδή εκείνων που δεν δέχονταν να τιμούν τις άγιες Εικόνες.

Το ‘Ωρολόγιο’ της Εκκλησίας γράφει:

Για εκατό και πλέον χρόνια διαταράχθηκε η Εκκλησία με διωγμούς από κακοδόξους εικονομάχους. Πρώτος υπήρξε ο αυτοκράτορας Λέων ο Ίσαυρος και τελευταίος ο Θεόφιλος, άνδρας της αγίας Θεοδώρας, η οποία μετά το θάνατο του συζύγου της ανέλαβε την εξουσία και στερέωσε πάλι την Ορθοδοξία μαζί με τον Πατριάρχη Μεθόδιο.

Το 726 μ.Χ. ο αυτοκράτωρ Λέων ο Γ’ ο Ίσαυρος (717 – 741 μ.Χ.) αποφάσισε να επιφέρει στο κράτος ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Μια από αυτές ήταν η απαγόρευση προσκύνησης των ιερών εικόνων, επειδή, παίρνοντας αφορμή από ορισμένα ακραία φαινόμενα εικονολατρίας, πίστευε πως η χριστιανική πίστη παρέκλινε στην ειδωλολατρία. Στην ουσία όμως εξέφραζε δικές του ανεικονικές απόψεις, οι οποίες ήταν βαθύτατα επηρεασμένες από την ανεικονική ιουδαϊκή και ισλαμική πίστη.