Μάνα: ευλογημένη, θεία πρόνοια κι αποστολή: κυοφορία, γέννα, θηλασμός, ανατροφή, διαπαιδαγώγηση.

Μητέρα: προσωποποίηση της αυταπάρνησης, της αφοσίωσης, της στοργής, της θαλπωρής κι αγάπης για τα παιδιά.

Μαμά: καρδιά, υπομονή και δύναμη να προσφέρει κάθε στιγμή χέρια προστασίας και φροντίδας, χέρια έτοιμα να θεραπεύσουν πληγές, να σκουπίσουν δάκρυα.

Καρδιά, αντοχή και δύναμη ν΄ανακουφίσει από τους πόνους, να χαρίσει μια ζεστή, τρυφερή αγκαλιά, να ψιθυρίσει λόγια γλυκά και γαλήνια.

Καρδιά και πίστη για να δώσει αγνά κι αφειδώλευτα στήριξη, ελπίδα κι αισιοδοξία στην πορεία της ζωής κάθε παιδιού.

Πολλά ακόμη θα μπορούσε κανείς ν΄αναφέρει και να τονίσει για να περιγράψει τη μητέρα, είτε πρόκειται για βιολογική, θετή, ανάδοχη ή εθελόντρια. Όλα όμως όσα κι αν ειπωθούν κι αφιερωθούν θα είναι σίγουρα πολύ λιγότερα και υποδεέστερα, και δεν θ΄αντιπροσωπεύουν με πληρότητα και πιστότητα την ανεκτίμητη κι ανιδιοτελή προσφορά της.

Ωστόσο, την ημέρα αυτή, δηλ. την Κυριακή 8 Μαΐου 2022 που ως δεύτερη Κυριακή του μηνός είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας θα πρέπει ως παιδιά, ως πολίτες, ως πολιτεία να επικεντρωθούμε στα ζητήματα και κυρίως στις αντιξοότητες και στις σκληρές συνθήκες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους και σε κάθε φάση της ζωής τους πολλές μητέρες. Να δώσουμε βαρύτητα και να προωθήσουμε λύσεις, όχι μόνον την ημέρα αυτή λόγω της επικαιρότητας, αλλά και για κάθε ημέρα του χρόνου στον απαιτούμενο κατά το δυνατό βαθμό.

Ως πολιτεία θα πρέπει να εντείνουμε και να επεκτείνουμε το σχεδιασμό προγραμμάτων και την αύξηση των χρηματοδοτήσεων για τη στήριξη και για τη δημιουργία νέων υποδομών στήριξης των μητέρων, και ιδιαίτερα των ευάλωτων και κακοποιημένων, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου εθνικού, συνεκτικού προγράμματος. Ενός προγράμματος που θα εκπαιδεύει την κοινωνία να συμπεριφέρεται με σεβασμό σε κάθε μητέρα και παιδί, ενός προγράμματος που θα λαμβάνει υπόψη του τις αδυναμίες και τις ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης για να προσεγγίσει με ευαισθησία κι ανθρωπισμό κάθε μητέρα, κάθε παιδί, κάθε οικογένεια  μ΄ όλο τον αριθμό των μελών της (τρίτεκνες, πολύτεκνες) συνεκτιμώντας και τη δημογραφική διάσταση του θέματος.

Και στο πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να έχει βαρύνουσα θέση και συμμετοχή η τοπική αυτοδιοίκηση γιατί βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες και τα προβλήματά του.

Στο σημείο αυτό επιθυμώ να τονίσω επίσης τα παρακάτω: θα πρέπει να μη λησμονούμε ότι στο διάβα της ζωής του ο άνθρωπος αντιμετωπίζει, είτε σε προσωπικό είτε σε οικογενειακό επίπεδο, διάφορα προβλήματα. Και ποτέ δεν μπορεί να ξέρει κανείς τι του επιφυλάσσει το μέλλον. Περιπτώσεις, όπου παιδιά μένουν ορφανά, μητέρες που αναγκάζονται ν΄αποχωριστούν τα παιδιά τους, μητέρες – θύματα εκμετάλλευσης, άνισης, ανάρμοστης και κακουργηματικής συμπεριφοράς, γονείς που χάνουν τα παιδιά τους, και τόσα άλλα οδυνηρά που πρέπει να μας απασχολούν σε βάθος κι όχι να τα προσπερνάμε. Επειδή τίποτα δεν είναι δεδομένο –  όπως μας δίδαξε η υγειονομική και οικονομική κρίση –  ας εκτιμήσουμε  τους ανθρώπους που έχουμε κοντά μας, που έχουμε γύρω μας, και πρώτα – πρώτα τη μητέρα μας, κι ας προσφέρουμε αγάπη, τρυφερότητα και συμπαράσταση με κάθε τρόπο και κάθε στιγμή. Κι αν δεν είναι πλέον στη ζωή, ας έχουμε παντοτινά στην καρδιά μας τη γλυκιά της ανάμνηση.

Με τη δέσμευση ότι θα βρισκόμαστε πάντα δίπλα στη μητέρα προσφέροντας με πράξεις σεβασμό κι αγάπη, ας ευχηθούμε όλοι μαζί

Χρόνια Πολλά – Χρόνια Γλυκά για τις Μητέρες όλου του κόσμου!

 

                                                                                 Η Δήμαρχος Σκύδρας

                                                                                  Κατερίνα Ιγνατιάδου