• ΦΡΕΝΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

Δυναμική ήταν η παρέμβαση Καρασμάνη στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και κατάθεσης απόψεων για την πορεία υλοποίησης του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών στο πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.

Ο Γιώργος Καρασμάνης χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομικών να φέρει το μείζον αυτό θέμα στη  Επιτροπή παρουσία εκπροσώπων των Τραπεζών και εισπρακτικών εταιριών. Και, κατ’ αρχάς ζήτησε για όσους είχαν ενταχθεί στον Νόμο Κατσέλη αλλά απεντάχθηκαν για διάφορους λόγους να επανενταχθούν με νέα νομοθετική ρύθμιση. «Βλέπω», είπε χαρακτηριστικά πρώην Υπουργός «ότι το πρόβλημα διογκώνεται και οι διαμαρτυρίες είναι πολλές, και θεωρώ ότι είναι ευκαιρία, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων, να επαναφέρουμε το θέμα με νομοθετική ρύθμιση. Θα ήταν σωτήριο για τις οικογένειες αυτές, από τη στιγμή που βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα και ενοχλούνται συνεχώς από τις εισπρακτικές εταιρείες».

Το δεύτερο θέμα στο οποίο επικεντρώθηκε ο Γιώργος Καρασμάνης, ήταν ο εξωδικαστικός μηχανισμός ο οποίος όπως είπε ¨δεν προχωράει¨ κι΄ αυτό διότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι αντικειμενικές αξίες είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τις εμπορικές. Αποτέλεσμα είναι να μην γίνεται πραγματικό «κούρεμα» οφειλών, αφού λαμβάνεται υπόψη η αντικειμενική αξία. Και, όπως επισήμανε, πρέπει και μπορεί να βρεθεί λύση, δεδομένου ότι υπάρχουν οι πιστοποιημένοι ελεγκτές, να κάνουν εκτίμηση της ακίνητης περιουσίας με την πραγματική εμπορική αξία. Έτσι στις περισσότερες περιπτώσεις θα γίνεται «κούρεμα» των οφειλών τόσο στο Δημόσιο όσο και στις τράπεζες. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μπορούν να μπουν περισσότερες επιχειρήσεις στον εξωδικαστικό και το Κράτος να έχει περισσότερα έσοδα.

Ως ένα ακόμη σημαντικό θέμα, χαρακτήρισε ο Γιώργος Καρασμάνης την ανάγκη να μειωθεί το επιτόκιο του Δημοσίου και να φτάσει στο ύψος των τραπεζών. Έφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι εάν χρωστά μια επιχείρηση στο Δημόσιο 500.000 ευρώ σε 240 δόσεις, αυτό το χρέος θα φτάσει στις 900.000! Κι’ αναρωτήθηκε ποιος επιχειρηματίας θα μπορέσει να ανταποκριθεί στον εξωδικαστικό και να θέλει να ενταχθεί, χωρίς να βλέπει απομείωση του χρέους;

 

Ένα ακόμη μείζον θέμα που για πολλοστή φορά έχει θέσει ο Γιώργος Καρασμάνης – και στην περίπτωση αυτή παρουσία του Διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Δουφεξή – είναι η ανάγκη να αυξηθεί το όριο των ασφαλιστικών εισφορών λόγω της οικονομικής, της υγειονομικής, της ενεργειακής αλλά και της κλιματικής κρίσης.

Όπως είπε, αδυνατούν οι συμπολίτες μας να ανταπεξέλθουν, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Με τα λιγοστά έσοδα που έχουν, προσπαθούν να διασφαλίσουν την επιβίωση των οικογενειών τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί λένε, κρατήστε μας τις συντάξεις μέχρι το ποσόν να εξοφληθεί. Θα έπρεπε λοιπόν να το δούμε αυτό το θέμα, είναι ένας σημαντικός αριθμός οφειλετών συμπολιτών μας, που αδυνατούν να πάρουν σύνταξη.

Τέλος ο Γιώργος Καρασμάνης  επανέφερε  και το φλέγον ζήτημα των δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, οι οποίοι έχουν πάρει δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Το κόστος αποπληρωμής είναι δυσβάσταχτο έως αδύνατο. Σε άλλες χώρες έχει βρεθεί λύση. Θα πρέπει να βρούμε κι εμείς λύση. Περιμένω λοιπόν από τους προσκεκλημένους φορείς, να πάρουν θέση πάνω σε αυτά τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τους συμπολίτες.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ήταν ότι, ο Υπουργός Οικονομικών προχώρησε σε αυστηρές συστάσεις προς τις Τράπεζες και τους εκπροσώπους των εισπρακτικών εταιριών «κόκκινων δανείων¨ για την επίλυση του ιδιωτικού χρέους, τονίζοντας με έμφαση ότι – με ελάχιστες εξαιρέσεις – ούτε οι Τράπεζες ούτε οι εισπρακτικές εταιρίες δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, καλώντας τους να σταθούν επιτέλους στο πλευρό του χειμαζόμενου πολίτη.