Οι μελισσοκόμοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν οξυνθεί, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις που έχουν δοθεί κατά καιρούς.
Η εκτίναξη του κόστους παραγωγής, κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων που χρησιμοποιούν για να μετακινούν και να επισκέπτονται τα μελίσσια τους, σε συνδυασμό με τις χαμηλές – εξευτελιστικές τιμές, τις οποίες διαμορφώνουν οι έμποροι-διακινητές, ροκανίζουν το εισόδημά των παραγωγών, απειλώντας την επιβίωσή τους.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες των μελισσοκομικών συλλόγων, οι ελλιπείς έλεγχοι για ελληνοποιήσεις και νοθεία στο μέλι έχουν ως αποτέλεσμα οι έμποροι – εισαγωγείς να διακινούν ανεξέλεγκτα εισαγόμενο μέλι ως ελληνικό, ενώ επιπλέον η κυβέρνηση προωθεί τη χορήγηση του ελληνικού σήματος στους εμπόρους και όχι στους ίδιους τους μελισσοκόμους.
Οι περιορισμοί που θέτει η ΥΑ144/15067, ΦΕΚ 466/2019 για τη διάθεση του μελιού από τους ίδιους τους παραγωγούς του (10 κιλά ανά κυψέλη ή 1200 κιλά ανά έτος και μόνο εντός περιφερειακής ενότητας) είναι ασφυκτικοί και άδικοι.
Οξυμένο είναι και το πρόβλημα των ζημιών από φυσικές καταστροφές, κυρίως από τις δασικές πυρκαγιές αλλά και τις πλημμύρες των τελευταίων ετών, ενώ ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν εξασφαλίζει την πλήρη αποζημίωση στο 100% της εκάστοτε ζημιάς ούτε την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των μελισσοκόμων. Παράλληλα δεν υφίσταται κρατική μέριμνα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων διαφόρων ασθενειών της μέλισσας.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:
– Να καλυφθούν οι απώλειες εισοδήματος των μελισσοκόμων από φυσικές καταστροφές (π.χ. με αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών) κ.α, να μειωθεί το κόστος παραγωγής (με αφορολόγητο πετρέλαιο, κίνηση μελισσοκομικών οχημάτων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο, φθηνά μελισσοκομικά εφόδια – ζάχαρη και ρεύμα, άρση των πρακτικά ανεφάρμοστων διατάξεων σχετικά την τοποθέτηση των κυψελών στα δάση κ.α), να εξασφαλιστούν τιμές που να επιτρέπουν την επιβίωσή τους, να μειωθεί η ψαλίδα ανάμεσα στην τιμή που αγοράζουν το μέλι οι έμποροι – διακινητές και τη λιανική τιμή πώλησής του στα σούπερ μάρκετ.
– Να διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό για τους μελισσοκόμους καθεστώς διάθεσης και εμπορίας του μελιού τους με την άρση των περιορισμών της ΥΑ 144/15067, την ένταση των ελέγχων για νοθείες – ελληνοποιήσεις και την χορήγηση του ελληνικού σήματος αποκλειστικά στους ίδιους.
Η Βουλευτής
Μανωλάκου Διαμάντω