• ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ 100% ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΖΟΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ
  • ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ, ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ AMEΣΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΠΟ ΤΑ ¨DE MINIMIS¨
  • ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (ΡΟΔΑΚΙΝΑ, ΒΕΡΙΚΟΚΑ, ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ, ΛΩΤΟΥΣ, ΣΤΑΦΥΛΙΑ, ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ, ΚΕΡΑΣΙΑ, ΜΗΛΑ ΚΛΠ) ΠΟΥ ΠΕΡΙΗΛΘΑΝ ΣΕ ΤΡΑΓΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΞΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ ¨ΟΨΙΜΟ ΕΔΕΣΣΑΣ¨ ΚΑΙ ¨ΣΟΥΠΕΡΙΟΡ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ¨ ΚΑΙ ΛΩΤΟΥΣ

Ζήτησε  ακόμη:

  • ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ, ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ¨ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ¨ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΣΚΛΗΡΟΥ ΛΟΚΝΤΑΟΥΝ ΚΛΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΧΕΙΡΑ ΚΑΙ ΣΕ… ΧΑΡΤΟΚΟΥΤΑ ΟΙ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΔΕΝΔΡΟΚΑΛΛΙΕΡΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ ΤΟΥ 2020

🔷Μια σειρά προβλημάτων που ¨καίνε¨ τους παραγωγούς μας έθεσε ο Γιώργος Καρασμάνης κατά τη σημερινή ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, που είχε ως αντικείμενο την οργάνωση και λειτουργία του ΕΛΓΟ ¨ΔΗΜΗΤΡΑ¨.

🔷Ο πρώην Υπουργός υπενθύμισε κατ’ αρχήν ότι επί υπουργίας του ξεκίνησε η αναβάθμιση του Οργανισμού: Ότι τον Οκτώβρη του 2014 υπεγράφη το καινούργιο Οργανόγραμμα και ότι επίσης ενέκρινε την προκήρυξη πρόσληψης εκατό (100) νέων θέσεων ερευνητών για την στελέχωσή του (δέκα μάλιστα ερευνητές τοποθετήθηκαν στο Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας Παραλίμνης).

🔷Στη συνέχεια ο Γιώργος Καρασμάνης πρότεινε οι πληττόμενοι παραγωγοί να αποζημιώνονται στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας διότι, όπως τόνισε, ο ¨κόφτης¨ του 80%, παρανόμως περιελήφθη στον Κανονισμό του 2011, δεδομένου ότι δεν τον προβλέπει ο Νόμος 3877 του 2010!

🔷Έκανε αναφορά στις ζημιές από τις άκαιρες και υπερβολικές βροχοπτώσεις του καλοκαιριού του 2022. Υπενθύμισε μάλιστα ότι σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στις 30 Αυγούστου 2022, είχε επίμονα ζητήσει να αποζημιωθούν οι πληγέντες από τον ΕΛΓΑ και όχι από τα de minimis, προκειμένου – όπως είχε πει – να μη μπλεχτούμε σε κυκεώνες στρεμματικών ενισχύσεων de minimis όπου τα χρήματα δεν είναι δεδομένα και που, σε κάθε περίπτωση, τα ποσά των αποζημιώσεων προβλέπονται ιδιαίτερα χαμηλά.

🔷Ο Γιώργος Καρασμάνης τόνισε ακόμη ότι είναι αναγκαίο να αποζημιωθούν όλοι οι παραγωγοί χωρίς αποκλεισμούς και ποσοστώσεις για τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία (ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, λωτοί, σταφύλια, ακτινίδια, μήλα κλπ), υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα ότι οι τιμές των κερασιών κατρακύλησαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω της απώλειας των αγορών Ουκρανίας, Λευκορωσίας και Ρωσίας, γι’ αυτό και πρέπει οι καλλιεργητές να στηριχτούν ουσιαστικά για την απώλεια του εισοδήματός τους. Υπογράμμισε μάλιστα ότι συνολικά οι παραγωγοί όλων των παραπάνω προϊόντων πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα, γιατί έχουν περιέλθει σε τραγικά οικονομικά αδιέξοδα, έχουν μπροστά τους ¨ασήκωτες¨ υποχρεώσεις, και αντιμετωπίζουν ακόμη και πρόβλημα επιβίωσης.

🔷Ζήτησε ακόμη να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τις ποικιλίες σταφυλιών ¨Οψιμο Έδεσσας¨, ¨Σουπέριορ Κρύας Βρύσης¨ και για τους λωτούς, για τις ζημιές τους από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας που σχεδόν μηδένισαν τη διάθεσή τους και καταβαράθρωσαν τις τιμές. Τόνισε δε ότι αυτές οι αποζημιώνεις αφορούν 1000 μικροκαλλιεργητές – το δε δημοσιονομικό κόστος δεν υπερβαίνει το 1,5 εκατομμύριο και για τα τρία προϊόντα. Όπως είπε μάλιστα, στο Υπουργείο υπάρχει πλήρης φάκελος με όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, και ο πρώην Υπουργός κ. Λιβανός είχε δεσμευτεί για την αποζημίωση αυτών των ανθρώπων!

🔷Τέλος, ο Γιώργος Καρασμάνης ζήτησε να κλείσει επιτέλους η εκκρεμότητα με τις προσωρινές, οριστικές και ¨λανθασμένες¨ δηλώσεις των δενδροκαλλιεργητών που επλήγησαν από τον παγετό του 2020 που, λόγω του σκληρού ¨λοκντάουν¨ και της μη εξοικείωσής τους με το διαδίκτυο, δεν ενημερώθηκαν ότι έπρεπε να πάνε να ρίξουν μια χειρόγραφη πρόχειρη δήλωση σε… χαρτόκουτα έξω από τα κοινοτικά καταστήματα!!