Την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στον αγροτικό τομέα, ζητά με επιστολή του προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Έλληνα Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υποψήφιος βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. Γιώργος Καρασμάνης.

Επισημαίνοντας τις τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες και στο εισόδημα των Ελλήνων αγροτών που έχουν προκληθεί τους τελευταίους μήνες μέχρι και σήμερα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής κρίσης, ο κ. Καρασμάνης ζητά από τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν την κοινοτική συνδρομή για την αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος των πληγέντων παραγωγών.

Μεταξύ των άλλων ο κ. Καρασμάνης προτείνει την άμεση ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού Ταμείου διαχείρισης κρίσεων και την εκταμίευση σημαντικών κονδυλίων, προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημα των πληγέντων παραγωγών, καθώς επίσης να δοθεί η δυνατότητα ευελιξίας στη διαχείριση των πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ώστε ένα μέρος αυτών να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον αγροτικό τομέα και την προσαρμογή της πρωτογενούς παραγωγής στα νέα δεδομένα.

 

Συμφωνώντας απόλυτα με άποψη του κ. Σχοινά ότι, «η κλιματική κρίση δεν είναι πλέον αντικείμενο ακαδημαϊκής ανάλυσης, είναι μια απειλή παρούσα και πρέπει να αναλάβουμε περαιτέρω πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή της», ο κ. Καρασμάνης στην επιστολή του τονίζει πως, οι αγρότες και ο κόσμος της υπαίθρου είναι οι πρώτοι που τα τελευταία χρόνια βιώνουν καθημερινά τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και αγωνιούν για το μέλλον τους.

 

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Γιώργου Καρασμάνη έχει ως εξής :

 

Προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

κ. Μαργαρίτη Σχοινά.

 

Αγαπητέ κύριε Αντιπρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

 

Με αφορμή τις καίριες επισημάνσεις σας, σε πρόσφατη συνέντευξή σας (ΕΡΤ-Πρώτο Πρόγραμμα 9/6/2023) ότι, «η κλιματική κρίση δεν είναι πλέον αντικείμενο ακαδημαϊκής ανάλυσης, είναι μια απειλή παρούσα και πρέπει να πάρουμε περαιτέρω πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή της», θα ήθελα να σας μεταφέρω ορισμένες διαπιστώσεις από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, ιδίως στον αγροτικό τομέα και να σας προτείνω την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων, που θα αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

 

Οι Έλληνες αγρότες είναι οι πρώτοι, που τα τελευταία χρόνια κυριολεκτικά βίωσαν και βιώνουν καθημερινά στο πετσί τους τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, στις καλλιέργειές τους και το εισόδημά τους. Αγωνιούν για το μέλλον τους και προβληματίζονται έντονα για τις δυνατότητες συνέχισης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

 

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τα τελευταία χρόνια στην πρωτογενή παραγωγή είναι πολύ μεγάλες και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι καταστροφές που προκαλούνται είναι ολοσχερείς. Τεράστιες, βέβαια, είναι και οι «παράπλευρες απώλειες» όσων δραστηριοποιούνται στην τυποποίηση, μεταποίηση, εμπορία και διακίνηση αγροτικών προϊόντων, στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και συνολικά στην εθνική Οικονομία.

 

Χαρακτηριστικό και πρόσφατο παράδειγμα οι αλλεπάλληλοι και απρόσμενοι παγετοί του διμήνου Μαρτίου-Απριλίου, καθώς και οι επανειλημμένες σφοδρές βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις και τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, που σημειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες έως και σήμερα στη χώρα μας, ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής, και κατέστρεψαν κυριολεκτικά μεγάλες εκτάσεις δενδροκαλλιεργειών, πυρηνόκαρπων, βαμβακοφυτειών, σιτηρών και κηπευτικών, αποδεκατίζοντας τη φετινή σοδειά και κατ’ επέκταση το εισόδημα των αγροτών-παραγωγών.

 

Παρότι η παρούσα Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών και μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στην Κοινότητα (π.χ. μείωση εκπομπών ρύπων, κατάργηση επιδότησης εξορύξεων, νέοι τύποι αυτοκινήτων κ.α.) προσωπικά δεν έχω δει ανάλογο ενδιαφέρον στο επίπεδο της αγροτικής πολιτικής, τόσο για την επούλωση των προκληθέντων ζημιών και την αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος των πληγέντων παραγωγών, όσο και για τη λήψη ουσιαστικών, συνεκτικών και πρακτικά εφαρμόσιμων μέτρων για την προσαρμογή της πρωτογενούς παραγωγής στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής.

 

Για το λόγο αυτό θεωρώ πως η Κομισιόν, σε συνεργασία τα συναρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, Επιτροπή των Περιφερειών κ.α.) θα πρέπει άμεσα να αναλάβει δράση προς την κατεύθυνση αυτή.

 

Μεταξύ των στόχων της πρωτοβουλίας αυτής, πιστεύω πως θα πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθεί και να εκταμιεύσει σημαντικά κονδύλια το ευρωπαϊκό Ταμείο διαχείρισης κρίσεων, ώστε να αντιμετωπιστεί η απώλεια εισοδήματος των αγροτών από τις πρόσφατες καταστροφές.

 

Παράλληλα, θα πρέπει να εξετασθεί η δυνατότητα παροχής ευελιξίας στον τομέα των άμεσων ενισχύσεων της καινούργιας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ούτως ώστε έστω και ένα μικρό ποσοστό τους να διατεθούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και τη θωράκιση του εισοδήματος των παραγωγών που πλήττονται από αυτήν.

 

Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, το εθνικό μας ασφαλιστικό σύστημα (ΕΛΓΑ) δεν μπορεί να ανταποκριθεί και να σηκώσει όλο το βάρος για την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, παρά το ότι έχουν γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια σημαντικές προσπάθειες για την τόνωση της ρευστότητάς του. Ούτε και η αξιοποίηση των εθνικών de minimis ενισχύσεων μπορούν να δώσουν ουσιαστικές λύσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

 

Εκείνο που προέχει και για αυτό ζητώ τη συνεισφορά σας, είναι η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κοινοτικού Προϋπολογισμού στις δαπάνες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στον αγροτικό τομέα. Γιατί ο αγροτικός τομέας δεν είναι μόνο μια οικονομική δραστηριότητα, αλλά είναι συνυφασμένος τόσο με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, στο χαρτοφυλάκιο του οποίο προΐσταστε, όσο και με την εν γένει συνοχή της κοινωνικής ζωής στην ευρωπαϊκή ύπαιθρο.

 

Είμαι βέβαιος για την ανταπόκρισή σας.

Με τιμή

 

Γιώργος Καρασμάνης

Πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων