Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο «Αγωγοί μεταφοράς, δίκτυο άρδευσης και συνοδά έργα στην Π.Ε Πέλλας (Αλμωπαίος)» Προϋπολογισμού κατασκευής 115 εκατ € πλέον ΦΠΑ.

Όπως αναφέρει και το σχετικό δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ, το έργο αφορά την ανάπτυξη ενός σύγχρονου κλειστού αρδευτικού δικτύου και τη βελτίωση του δικτύου αποστράγγισης στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, στο δυτικό τμήμα της πεδιάδας Γιαννιτσών, με ταυτόχρονη ενίσχυση και ποιοτική βελτίωση της οικολογικής παροχής της Περιφερειακής Τάφρου Θεσσαλονίκης. Η καθαρή γεωργική προς άρδευση έκταση ανέρχεται σε 120.000 στρέμματα στις Δ.Ε. Σκύδρας και Πέλλας.

 

Για το έργο εκδήλωσαν ενδιαφέρον τέσσερα σχήματα υποψηφίων αναδόχων και συγκεκριμένα :

 

  • η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. και INTRAKAT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ και για την διαχείριση η γαλλική SAUR, η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. και η INTRAKAT,
  • THALIS E.S. S.A., ΑΒΑΞ Α.Ε. και ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Α.Τ.Ε. και για την διαχείριση THALIS E.S. S.A., ΑΒΑΞ Α.Ε. και ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Α.Τ.Ε.,
  • ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. και ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. και για την διαχείριση ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. και ΕΡΜΩΝ Α.Ε. και
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και για την διαχείριση ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε..

 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η ολοκλήρωση της Α’ φάσης προεπιλογής των σχημάτων υποψηφίων αναδόχων και για τα δύο έργα, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2023.

 

Συνοπτικά, το έργο περιλαμβάνει:

 

  • Τα έργα αγωγού μεταφοράς από τον ποταμό Αλμωπαίο μέχρι το βορειοδυτικό άκρο της προς άρδευση περιοχής.
  • Τα έργα μεταφοράς και διανομής για 12 αρδευτικές ζώνες που περιλαμβάνουν τους αγωγούς μεταφοράς που θα είναι υπόγειοι κλειστοί υπό πίεση, και θα καταλήγουν στα έργα κεφαλής κάθε αρδευτικής ζώνης (δεξαμενή αναρρύθμισης και αντλιοστάσιο τροφοδοσίας).
  • Τα έργα του τριτεύοντος δικτύου άρδευσης των καλλιεργειών συνολικού μήκους 150 Km περίπου.
  • Την εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος τεχνολογίας ΙοΤ (Internet of Things) για την πλήρη εποπτεία και τηλεδιοίκηση σε πραγματικό χρόνο.

 

Αναφορικά με την εξέλιξη ο Υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Βουλευτής Πέλλας κ. Διονύσης Σταμενίτης δήλωσε:

 

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπουμε σήμερα να ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το αρδευτικό τμήμα του έργου του Φράγματος Αλμωπαίου με τίτλο «Αγωγοί μεταφοράς, δίκτυο άρδευσης και συνοδά έργα στην Π.Ε Πέλλας (Αλμωπαίος)». Όπως έχω τονίσει και στο παρελθόν, πρόκειται για μια εξαιρετικής σημασίας παρέμβαση που θα συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτιστοποίηση της άρδευσης των καλλιεργειών, στη μείωση του κόστους παραγωγής για τους καλλιεργητές ενός μεγάλου τμήματος του Νομού Πέλλα, καθώς επίσης και στην εξοικονόμηση του αρδευτικού νερού. Είναι μια δέσμευση μας προς τους πολίτες της Πέλλας, που σχεδιάστηκε την προηγούμενη θητεία και βήμα βήμα παίρνει σάρκα και οστά.

 

Η ανάπτυξη και η αναβάθμιση των αρδευτικών δικτύων είναι μια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, και ως ηγεσία του ΥΠΑΑΤ εργαζόμαστε με συνέπεια για την ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου εγχειρήματος που, όπως είπα, έχει την έναρξη του στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία. Με σαφείς κατευθύνσεις από τον Υπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη και σε πλήρη συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, προχωράμε στα απαραίτητα βήματα για την υλοποίηση των έργων αυτών, τα οποία φιλοδοξούμε ότι θα τονώσουν την αγροτική οικονομία και θα θωρακίσουν τις καλλιέργειες απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις, με μεγαλύτερη αυτήν της κλιματικής κρίσης.