Καθαρός ή βρόμικος, χορτάτος ή πεινασμένος, μοναχικός ή κοινωνικός, υγιής ή άρρωστος, αρτιμελής ή μη, φιλικός ή επιθετικός… Λέξεις – ιδιότητες που θα ταίριαζαν σε κάθε έμβιο ον.

Ο αδέσποτος σκύλος υπήρξε κάποτε φιλοξενούμενος σ’ ένα ζεστό σπίτι απ’ το οποίο εκδιώχθηκε! Στην πόλη μας ο αριθμός των αδέσποτων σκύλων διαρκώς αυξάνεται. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις σχηματίζονται αγέλες με επιθετική διάθεση. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά όπου συμπολίτες μας έχουν δεχθεί επίθεση από αδέσποτο σκύλο. Ακόμα, καταστηματάρχες βιώνουν τη σιωπηλή (ή μη) δυσαρέσκεια (κυρίως από φόβο) των πελατών τους λόγω της ύπαρξης αδέσποτων σκύλων έξω από τις πόρτες των καταστημάτων τους. Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η ζωή στο δρόμο δεν είναι εύκολη για καμία πλευρά. Ούτε για τους αδέσποτους σκύλους, ούτε για τους πολίτες που έρχονται αντιμέτωποι μ’ αυτούς. Χρειάζεται ένα ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της δυσλειτουργικής κατάστασης, βιώσιμο και για τα ζώα και για τους πολίτες!

 

Πρόταση:

1. Κατασκευή σύγχρονου καταφυγίου – φιλοξενίας, που δεν θα λειτουργεί ως χώρος “εξορίας” και “συνωστισμού”. Αντιθέτως, η λειτουργία του θα στηρίζεται στην παροχή σύγχρονων υπηρεσιών από εξειδικευμένο προσωπικό (κτηνίατρος, ζωοκόμοι, εκπαιδευμένοι εθελοντές). Στη δομή οι αδέσποτοι σκύλοι θα βρίσκουν μια προσωρινή κατοικία (έως την υιοθεσία τους) και θα δέχονται την κατάλληλη φροντίδα (ιατρική περίθαλψη, εμβολιασμό, αποπαρασίτωση, τροφή & νερό). Όμως, σύγχρονο καταφύγιο – φιλοξενίας σημαίνει κάτι παραπάνω: Ο χώρος θα πρέπει να είναι κατάλληλα διαμορφωμένος ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει δράσεις (που θα δημιουργήσουν και πιθανά έσοδα στη δομή). Τι είδους; * Εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τα ζώα συντροφιάς * Ενημερωτικές εκδηλώσεις * Ομιλίες σε μαθητές/τριες – Επισκέψεις σχολείων * Προγράμματα εκπαίδευσης εθελοντών κ.λπ.

2. Δημιουργία επίσημου καταλόγου “Εθελοντών”, οι οποίοι θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια της κατάλληλης εκπαίδευσης.

3. Υλοποίηση τακτικών προγραμμάτων στείρωσης.

4. Προώθηση καμπάνιας υιοθεσιών και μητρώο υιοθεσίας αδέσποτου σκύλου.

5. Καταγραφή πληθυσμού αδέσποτων σκύλων (με α/α) και σήμανσή τους.

Πρώτο και κύριο, όμως, μέτρο είναι η ενημέρωση τού πληθυσμού ότι τα ζώα συντροφιάς δεν είναι “μόδα” ή “παιχνίδι”. Η υιοθεσία ή η αγορά ενός ζώου συντροφιάς απαιτεί χρόνο, αγάπη, προσωπικές θυσίες… Και κάτι ακόμα.. Δημιουργία Πάρκου για κοινωνικοποίηση και άθληση των τετράποδων φίλων μας. Περιφραγμένο, με καλαθάκια για ακαθαρσίες, με κιόσκι και παγκάκια για τους συνοδούς, με κατασκευές για τροφή και νερό, με ξύλινες και λαστιχένιες κατασκευές για παιχνίδι ..

Ευ. Ι. Τρυψιάνης Υπ. Δημ. Συμ. Έδεσσας Κοινωνία Σε Κίνηση