Ο Άκης Αργυρός είναι ένας νέος άνθρωπος με φρέσκες ιδέες και όραμα. Κοινωνικά και πολιτικά ενεργός αποφάσισε, στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, να θέσει υποψηφιότητα και να εκφραστεί μέσα από το ψηφοδέλτιο “Αλληλεγγύη, Δυναμώνουμε τη Μακεδονία” με επικεφαλής τον νυν Περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα. Η αντίληψή του για την πολιτική περικλείεται στο τρίπτυχο: «συμμετέχω, συνδιαλέγομαι, συναποφασίζω». Χαμογελαστός, απλός και προσιτός, όπως άλλωστε ταιριάζει σ’ έναν λάτρη του διαλόγου και της καλής παρέας, δέχτηκε να μας απαντήσει στις ερωτήσεις που του θέσαμε. Ας δούμε, λοιπόν, τι μας απάντησε.

Άκη, ζούμε σε μία εποχή όπου η ενασχόληση με την πολιτική είναι «δαιμονοποιημένη». Το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα κλίμα γενικότερης απροθυμίας για συμμετοχή, ειδικά των νέων, στα «κοινά». Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θέλω να σε ρωτήσω το εξής: Προσωπικά, τι σε ώθησε ώστε ν’ ασχοληθείς ενεργά στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θέτοντας υποψηφιότητα μέσα από το ψηφοδέλτιο “Αλληλεγγύη, Δυναμώνουμε τη Μακεδονία” με επικεφαλής τον νυν Περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα;

Η αλήθεια είναι ότι δυστυχώς η νέα γενιά δεν ασχολείται σε μεγάλο βαθμό  με την πολιτική και τα κοινά. Αυτό όμως πρέπει να αλλάξει και άμεσα. Προσωπικά ασχολούμαι από μικρή ηλικία ξεκινώντας από τα φοιτητικά μου χρόνια και εν συνεχεία με το επάγγελμά μου, αυτό του Πολιτικού Μηχανικού, γιατί άλλωστε είμαι εκλεγμένος στην κεντρική αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας. Μακάρι η δίκη μου ενασχόληση και άλλων νέων να γίνει η αρχή για την ενασχόληση της νέας γενιάς. 

 

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ανάπτυξη ενός τόπου σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου. Ο Νομός Πέλλας θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχει πολλά προβλήματα στο οδικό του δίκτυο και χωρίς καθόλου σιδηρόδρομο. Ποιες είναι οι προτάσεις σου για την αναβάθμισή τους;

Ένα μεγάλο πρόβλημα, αν όχι το μεγαλύτερο σίγουρα είναι το οδικό δίκτυο και συγκεκριμένα ο δρόμος Έδεσσας-Θεσσαλονίκης. Ως μηχανικός ειδικά, αντιλαμβανόμενος την σοβαρότητα του προβλήματος, αγωνιώ για την άμεση επίλυση του. Είναι ένα πρόβλημα ετών το όποιο όμως έχει δρομολογηθεί το 2024 και γι αυτό παραμένω αισιόδοξος. Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι ένα χρόνιο πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα! Δυστυχώς προσφάτως θρηνήσαμε θύματα και νέα παιδιά από τον Νομό μας. Εύχομαι η αναβάθμισή του, η οποία και αυτή έχει δρομολογηθεί, να είναι με γνώμονα πρώτα την ασφάλεια κι έπειτα την εξυπηρέτηση των πολιτών.

 

Η πρωτογενής παραγωγή και ο τουρισμός είναι δύο σημαντικοί άξονες για την ανάπτυξη ενός τόπου. Όσον αφορά την Πέλλα, πώς πιστεύεις ότι μπορούν να συνδυαστούν ώστε να παράξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα;

Ο Νομός μας είναι πλούσιος, τόσο στην πρωτογενή παραγωγή όσο και στον τουρισμό. Έχουμε πληθώρα φρούτων, μοναδικά στην Ελλάδα, με εξαγωγές σε ολόκληρο τον κόσμο, τα οποία αποτελούν σήμα κατατεθέν του τόπου μας. Ο τουρισμός μας είναι εξίσου πλούσιος, όσο και η ιστορία μας. Καταρράκτες στην Έδεσσα, Λουτρά στο Πόζαρ, Αρχαιολογικός χώρος στην Πέλλα κ.α., αποτελούν κάποια από τα σύμβολα του νομού μας. Ο συνδυασμός των παραπάνω δύο είναι απόλυτα αξιοποιήσιμος! Προγράμματα είτε μέσω της ευρωπαϊκής ένωσης, είτε εγχώρια, αλλά και οργανωμένες δράσεις, αποτελούν κάποιες από τις άμεσες ιδέες που μπορεί κάποιος να σκεφτεί.

Και πριν κλείσουμε δύο ακόμα ερωτήματα. α) Ποιο πιστεύεις ότι είναι το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών; β) Με βάση αυτό, τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στους πολίτες της Πέλλας και ειδικότερα στους νέους ανθρώπους που “γυρίζουν την πλάτη τους” στην πολιτική;

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, είτε δημοτικές είτε περιφερειακές, αποφασίζουν για το μέλλον και το καλό ενός στενότερου κύκλου από αυτόν της επικράτειας. Οι πολίτες μεταφέρουν και αφουγκράζονται τα προβλήματα με τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό, στον άνθρωπο του τόπου τους, κυριολεκτικά πολλές φορές στον διπλανό τους. Μακάρι το εκλογικό αποτέλεσμα να δικαιώσει τις προσδοκίες και οι εκλεγμένοι να λύσουν τα προβλήματα των χωριών, των πόλεων και των περιφερειών.

Απαντώντας στο δεύτερο ερώτημα, θα ήθελα να τους προτρέψω να έρθουν να ψηφίσουν. Η αποχή δεν είναι λύση. Προσφάτως στις εθνικές εκλογές, η αποχή άγγιξε υψηλά νούμερα, τα οποία μπορούν να μεταφραστούν ποικιλοτρόπως. Όσον αφορά τους νέους, εύχομαι με τη δική μου υποψηφιότητα να τους παρακινήσω να έρθουν να ψηφίσουν και φυσικά με την επιλογή τους στο πρόσωπό μου, να τους δικαιώσω και να φανώ αντάξιος των προσδοκιών τους και να μου δώσουν δύναμη να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπάω!