Η Συνεργασία Ευθύνης έχει καταθέσει το πρόγραμμά της για τα έργα και τις δράσεις που δεσμεύεται να υλοποιήσει την επόμενη δημοτική περίοδο! Είναι ένα πρόγραμμα που αποτελεί ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αναπτυξιακή πορεία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών, καθώς βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Σημαντική παράμετρος είναι ότι αν και έχουν τεθεί φιλόδοξοι στόχοι, το πρόγραμμά μας είναι ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο, διότι έχουμε τη γνώση και την εμπειρία για να εξασφαλίσουμε τους πόρους και να υλοποιήσουμε τα έργα και τις δράσεις που προτείνουμε στην τοπική κοινωνία. Έτσι λοιπόν, δεν καταθέτουμε γενικόλογες προτάσεις, αλλά συγκεκριμένα και εφαρμόσιμα έργα που για μας αποτελούν δέσμευση.

Προχωράμε με σταθερά βήματα καταθέτοντας ένα ολοκληρωμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο, που δομείται σε δέκα βασικούς άξονες.

Ποιότητα Ζωής & Περιβάλλον

Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου πετυχαίνουμε την ενεργειακή αυτονόμηση του δήμου, έτσι ώστε να μηδενίσουμε τα κόστη ενέργειας και να μπορέσουμε να μειώσουμε τα δημοτικά και αρδευτικά τέλη.

Παράλληλα, προχωράμε σε ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μας μονάδων, ενώ το έργο εγκατάστασης αγωγών φυσικού αερίου προς την Έδεσσα είναι σε εξέλιξη. Ολοκληρώνεται ο νέος ιστότοπος του Δήμου για την εφαρμογή ψηφιακών υπηρεσιών στο σύνολο των δημοτικών υπηρεσιών.

Αστική Ανάπτυξη

Έχουμε θέσει ως προτεραιότητες την επίλυση του κυκλοφοριακού και του προβλήματος στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, καθώς και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων και πεζοδρομήσεων στην Έδεσσα και τις Δημοτικές Κοινότητες.

Ύδρευση – Αποχέτευση

Η συμμετοχή της ΔΕΥΑ στο φωτοβολταϊκό πάρκο θα δώσει δυνατότητες μείωσης των τιμολογίων της, καθώς είναι μία από τις λίγες ΔΕΥΑ της χώρας που δεν χρωστούν!

Η ψηφιοποίηση και τηλεέλεγχος όλων των δικτύων θα δώσουν νέες δυνατότητες στη διαχείριση της ΔΕΥΑ, ενώ η ολοκλήρωση του βιολογικού της Άρνισσας και η ένταξη μικρών βιολογικών θα βελτιώσουν το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

Τουρισμός

Βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης ο ηλεκτρονικός οδηγός για τους επισκέπτες, που θα δώσει νέες δυνατότητες προβολής, εξυπηρέτησης και σύνδεσης της αγοράς της πόλης με τον τουρισμό. Δημιουργούμε νέους επισκέψιμους χώρους στον παλιό Άγιο Αθανάσιο και την Έδεσσα, εμπλουτίζοντας το υφιστάμενο δίκτυο επισκέψιμων χώρων.

Το Κανναβουργείο ανακατασκευάζεται για να λειτουργήσει ως συνεδριακό κέντρο και επισκέψιμος χώρος, ενώ στόχος μας είναι η δημιουργία μεγαλύτερου συνεδριακού κέντρου στον ορεινό όγκο.

Πολιτική Προστασία

Τα πρόσφατα φαινόμενα που έπληξαν τη χώρα είναι καμπανάκι κινδύνου για όλους μας! Προτείνουμε αυτόματο σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιών στο περιαστικό δάσος της Έδεσσας και επέκταση συστημάτων πυρόσβεσης, όπως επίσης και ενίσχυση του εξοπλισμού για τον αποχιονισμό.

Κοινωνική Μέριμνα

Συντονισμός όλων των υφιστάμενων υπηρεσιών και δομών κοινωνικής μέριμνας, έτσι ώστε να παραχθεί το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα και δημιουργία νέων δομών για την υποστήριξη γυναικών θυμάτων βίας και την ψυχική υγεία, καθώς και δημιουργία Μητρώου Εθελοντών Δημοτών. Κοινωνικό Παντοπωλείο, Ιατρείο και Φαρμακείο.

Εκπαίδευση

Περιλαμβάνει την προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών με στόχο τη δημιουργία Ιδιωτικού Πανεπιστημίου με συμμετοχή του Δήμου Έδεσσας, αλλά και σύνδεση της εκπαίδευσης με την επιχειρηματικότητα.

Βελτίωση ασφάλειας σχολικών μονάδων (πυροπροστασία και αντισεισμικοί έλεγχοι) και απινιδωτές σε όλα τα σχολεία.

Αθλητισμός

Προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση νέου γηπέδου ποδοσφαίρου και στίβου, με κερκίδες 2.300 θεατών και σύγχρονα αποδυτήρια, αλλά και τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα στο βοηθητικό γήπεδο. Έχουμε εξασφαλίσει πόρους για την κατασκευή κλειστών γυμναστηρίων σε Άρνισσα και Έδεσσα.

Στοχεύουμε στην καλύτερη αξιοποίηση του αεροδρομίου Παναγίτσας και την ανάπτυξη αθλημάτων του νερού στη Βεγορίτιδα.

Πολιτισμός

Άμεσος στόχος η ολοκλήρωση του κτηρίου του μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και η συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού για αξιοποίηση του Γενί Τζαμί ως χώρου έκθεσης των αρχαιοτήτων του Λόγγου και της ευρύτερης περιοχής.

Αγροτική Ανάπτυξη

Προτεραιότητα η αγροτική οδοποιία, με συντηρήσεις παντού και εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις. Επίσης, σημαντική προτεραιότητα είναι η κατασκευή λιμνοδεξαμενών και η αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων με επεκτάσεις και νέα αρδευτικά δίκτυα.

Η πιστοποίηση με γεωγραφική ένδειξη των αγροτικών μας προϊόντων αποτελεί έναν ακόμα εφικτό στόχο.

Μεγάλα Έργα

Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες επιρροής για την οδική σύνδεση Έδεσσας – Θεσσαλονίκης, τη σύνδεση με την Εγνατία οδό, την αποκατάσταση των σιδηροδρόμων και την κατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου της Έδεσσας.

 

Ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός λοιπόν που περιλαμβάνει συγκεκριμένα έργα και δράσεις. Ρεαλιστικός και εφικτός, σε αντίθεση με τις γενικότητες και τα ευχολόγια!

Καλώ τους πολίτες να διαβάσουν τα προγράμματα και να συγκρίνουν γιατί στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου τίθενται σοβαρά διλήμματα, που θα κρίνουν το μέλλον του τόπου.  Αυτές οι εκλογές είναι ένα σταυροδρόμι και πρέπει να διαλέξουμε το σωστό δρόμο!

Προχωράμε μπροστά, με σταθερά βήματα!

 

Γιάννης Μουράτογλου

υπ. Δήμαρχος Έδεσσας