Οι επίσημες εκδηλώσεις της Ημέρας Μνήμης ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου, με την πραγματοποίηση επιμνημόσυνης δέησης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας με την χοροστασία του Μητροπολίτη μας π. Ιωήλ με την εκφώνηση ομιλίας για το ιστορικό της ημέρας από τoν Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κο Δάνη Τζαμτζή.
Μέρα Μνήμης και απόδοσης Τιμών στο 1,5 εκατομμύριο σφαγιασθέντες προγόνους μας από τους Τούρκους στην Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη κατά την Μικρασιατική καταστροφή.
Η Γενοκτονία των Ελλήνων της καθ ημάς Ανατολής, είναι χρέος μας, να αναγνωρισθεί από όλα τα κράτη της γης.
Αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση.

Την επιμνημόσυνη δέηση στην οποία έψαλε ο ο Πατήρ Γεώργιος Ζουμής, διοργάνωσε το Δ.Σ. του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας, ο «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» και ο Σύλλογος Μικρασιατών Έδεσσας “Η μπίγα”.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν και τίμησαν με την παρουσία τους οι : Δήμαρχος Έδεσσας Γιάννης Μουράτογλου, Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής, ο βουλευτής της Ν.Δ. Λάκης Βασιλειάδης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Έδεσσας Γιάννης Τσεπκεντζής, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, της στρατιωτικής ηγεσίας, της αστυνομίας και των πολιτιστικών συλλόγων, παρών ήταν και ο πρόεδρος της Έδεσσας Πέτρος Γαλανός.
Ο κόσμος της Έδεσσας απέδοσε φόρο τιμής στα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο μεταξύ τους όσο και με τους εκπροσώπους των συλλόγων αλλά και με πολλούς πολίτες.