#Σκέψου_Εναλλακτικά #Δράσε

Όταν μια γυναίκα είναι σιωπηλή, άκου προσεκτικά (Εβ. Κασάγιεφ)

Δημιουργία: Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών!

Οι συζητήσεις περί της ισότητας των δύο φύλων και της βίας κατά των γυναικών έρχονται στην επιφάνεια τού δημόσιου λόγου μόνο μετά από ένα δυσάρεστο συμβάν ή εξ αφορμής μιας Παγκόσμιας Ημέρας!

Τι γίνεται, όμως, στην πεζή καθημερινότητα;

Οι μανάδες μας, οι αδερφές μας, οι φίλες μας, οι κόρες μας, οι συμβίες μας, οι συναδέλφισσές μας, οι γνωστές ή/και άγνωστες γυναίκες της διπλανής πόρτας δύναται να έχουν βιώσει ή/και να βιώνουν σιωπηλά (το πιο σύνηθες) τη βία σωματική, λεκτική, ψυχολογική ή/και τον αποκλεισμό λόγω του φύλου τους.

[Ένα απλό παράδειγμα (επίκαιρο) που αποδεικνύει ότι η ισότητα των φύλων δεν έχει καταστεί ακόμα κομμάτι της κουλτούρας και του κοινωνικού DNA μας είναι η ύπαρξη τού μέτρου της εκλογικής ποσόστωσης!]

Ποια υποστήριξη έχουν, λοιπόν, αυτές οι γυναίκες; Ειδικά στις μικρές και κλειστές κοινωνίες που ο κοινωνικός στιγματισμός σ’ ακολουθεί για μια ζωή!

Αλλά και τι γίνεται στον τομέα της πρόληψης; Εκεί “σκοτώνεις” το “τέρας”.

Πρόταση:

1. Δημιουργία Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών για τη δωρεάν και εχέμυθη (τήρηση απόρρητου) παροχή κοινωνικής, ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης. Στελεχωμένο με εξειδικευμένο προσωπικό (ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, κοινωνιολόγο).

2. Λειτουργία ανώνυμης τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης.

3. Διενέργεια ετήσιων δράσεων [θεματική εβδομάδα: θεατρικές παραστάσεις, ζωγραφικές εκθέσεις, ενημερωτικές δράσεις στο δρόμο κ.λπ.] με θέμα τη γυναίκα, την ισότητα και την έμφυλη βία με στόχο την ευαισθητοποίηση!

4. Οργάνωση ενημερωτικών/συμβουλευτικών ημερίδων – σεμιναρίων και ανοιχτών συζητήσεων σχετικά με θέματα ισότητας και έμφυλης βίας με απώτερο σκοπό την πρόληψη.

Η ποιότητα και η πρόοδος ενός τόπου φαίνεται από το πώς αντιμετωπίζεις και πόσο νοιάζεσαι και φροντίζεις τα κοινωνικά υποκείμενά του!

υγ. Ανάλογα Κέντρα λειτουργούν σε πολλούς δήμους της χώρας μας. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους.

Ευ. Ι. Τρυψιάνης
Υπ. Δημ. Συμ. Έδεσσας
Κοινωνία Σε Κίνηση