Στην εκδήλωση, με θέμα «Επίκαιρα Ζητήματα της Νέας Ελαιοκομικής Περιόδου», που διοργάνωσαν από κοινού η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεων Ελαιολάδου, και η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας, παραβρέθηκε την Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης.

Εκπροσωπώντας τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, ο Υφυπουργός στο σύντομο χαιρετισμό, που απηύθυνε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μίλησε για τη δυναμική της καλλιέργειας της ελιάς, τονίζοντας ότι μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό πρέπει να θωρακίσουμε το μέλλον της απέναντι στις προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική κρίση.

Ο ΥφΑΑΤ αναφερόμενος στην αξία της καλλιέργειας για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία τόνισε: «Τόσο το ελαιόλαδο όσο και η επιτραπέζια ελιά είναι εθνικά εμβληματικά προϊόντα. Συνδέονται με τον πολιτισμό μας, με τις διατροφικές μας συνήθειες. Συνδέονται επίσης, με τον τουρισμό και την ανάπτυξη της χώρας μας. Για την ελληνική κυβέρνηση η προστασία της καλλιέργειας, η ενίσχυση της, η προώθηση των προϊόντων της, βρίσκονται στον πυρήνα των πολιτικών μας».

Κλείνοντας, ο Διονύσης Σταμενίτης, συνεχάρη τους διοργανωτές, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Ειδικότερα σημείωσε:  «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ο Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, είμαστε σταθερά δίπλα στον κόσμο του πρωτογενούς τομέα είτε δραστηριοποιείται άμεσα είτε έμμεσα σε αυτόν. Και ειδικά για το ελληνικό ελαιόλαδο αλλά και την επιτραπέζια ελιά βάζουμε τον πήχη πολύ ψηλά, φιλοδοξώντας μέσα από την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού να καταστήσουμε αυτά τα προϊόντα κυρίαρχα σε κάθε αγορά του εξωτερικού. Και εδώ νομίζω θα συμφωνήσουμε όλοι, ότι σε αυτήν την προσπάθεια κύρια όπλα μας είναι τόσο η εξαιρετική τους γεύση όσο και η υψηλή διατροφική τους αξία».