Στις εργασίες του 6ου Agribusiness Forum συμμετείχε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, εκπροσωπώντας την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Ο κ. Σταμενίτης αφού μετέφερε τις ευχές του Υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, τονίζοντας τη ιδιαίτερη σημασία που προσδίδει το Υπουργείο στη διοργάνωση μεγάλων συνεδρίων για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα, όπως το agribusiness forum που έχει καθιερωθεί ως θεσμός για τον αγροτικό κόσμο.


Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην εισήγησή του αναφέρθηκε εκτενώς στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) η οποία αποτελεί τη μοναδική ευρωπαϊκή πολιτική που ασκείται από κοινού από το σύνολο των κρατών-μελών και ενισχύει το εισόδημα και τη βιωσιμότητα των αγροτών, ενώ συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ευημερία των περιοχών της υπαίθρου, τονίζοντας ότι οι στόχοι της ΚΑΠ είναι η προστασία των φυσικών πόρων της και της βιοποικιλότητας, η ευζωία των αγροτικών ζώων και η παραγωγή ασφαλών τροφίμων.
Εν συνεχεία, ο κ. Σταμενίτης κατά την ομιλία του εστίασε στην ανάγκη για την ηλικιακή ανανέωση του γεωργικού πληθυσμού, ζήτημα το οποίο καταγράφεται και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., με τον Υφυπουργό να τονίζει πως το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της ΚΑΠ. Ειδικότερα ο κ. Σταμενίτης ανέφερε: «Στην Ελλάδα του 2010 οι παραγωγοί ηλικίας έως 35 ετών αντιπροσώπευαν το 6,9% του συνόλου και οι παραγωγοί ηλικίας μεταξύ 55 και 64 ετών το 21,6%. Τα αντίστοιχα ποσοστά το 2016 ήταν 3,7% και 27,4%. Ωστόσο, η γήρανση του γεωργικού πληθυσμού δεν είναι μόνο εθνικό πρόβλημα, αλλά και ενωσιακό αφού ο παραγωγοί ηλικίας έως 40 ετών αντιπροσωπεύουν μόνο το 11% του γεωργικού πληθυσμού της Ένωσης».


Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός επεσήμανε πως στον σκοπό της ηλικιακής ανανέωσης του γεωργικού πληθυσμού βασικό εργαλείο αποτελεί η πριμοδότηση της εγκατάστασης νέων γεωργών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Σταμενίτης την περίοδο 2016-2018 εντάχθηκαν 15.505 νέοι γεωργοί ενώ στην πρόσκληση του 2021 εντάχθηκαν 15.800. «Στη νέα προγραμματική περίοδο 2023 – 2027, μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την ηλικιακή ανανέωση του γεωργικού πληθυσμού», ανέφερε ακόμη ο κ. Σταμενίτης.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόκληση της νέας ΚΑΠ για τη διατήρηση ή και βελτίωση των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας, επισημαίνοντας ότι τα «πράσινα εργαλεία» της ΚΑΠ «είναι κυρίως η ενισχυμένη αιρεσιμότητα, τα οικολογικά προγράμματα του πρώτου πυλώνα και οι γεωργό-περιβαλλοντικό-κλιματικές δεσμεύσεις του δεύτερου πυλώνα», όπως είπε.
«Στο ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο ενσωματώνονται οι απαιτήσεις της στρατηγικής «από το χωράφι στο πιάτο» με δράσεις για τη μείωση της χρήσης των αντιβιοτικών στα παραγωγικά ζώα και τη βελτίωση της ευζωίας τους, αλλά και την παραγωγή υψηλής διατροφικής αξίας γεωργικών προϊόντων», σημείωσε σχετικά ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στη συνέχεια της παρέμβασής του ο Υφυπουργός μίλησε για τη συνεισφορά του Στρατηγικού Σχεδίου για τη μείωση κατά 50% της συνολικής χρήσης των χημικών φυτοφαρμάκων έως το 2030, που θα υποστηριχθεί μέσω ενός σημαντικού αριθμού παρεμβάσεων, όπως είναι η επέκταση της εφαρμογής των περιοχών οικολογικής εστίασης, η διατήρηση των μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας αλλά και η εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων φυτοπροστασίας με στόχο τη μείωση των φυτοφαρμάκων, ενώ έμφαση έδωσε στην ανάγκη μείωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών σημειώνοντας ότι θα πρέπει «να μειώσουμε τους χρόνους υποβολής αίτησης ενίσχυσης – έγκρισης και υποβολής αίτησης πληρωμής – καταβολή της ενίσχυσης».
Για το καίριο ζήτημα της λειψυδρίας ο κ. Σταμενίτης σημείωσε πως υλοποιείται το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» το οποίο είναι και το μεγαλύτερο πρόγραμμα αρδευτικών έργων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα.
«Για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, και με αυτήν την παρατήρηση κλείνω την εισήγηση μου, η Κυβέρνηση της ΝΔ με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σχεδίασε και υλοποιεί το πρόγραμμα «ύδωρ 2.0». Πρόκειται για το μεγαλύτερο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα αρδευτικών έργων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Θα υλοποιηθεί μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και με το οποίο φιλοδοξούμε να βάλουμε μια ένεση ανάπτυξης για ολόκληρες περιοχές αλλά και για το σύνολο της οικονομίας μας», κατέληξε ο κ. Σταμενίτης.