Σκοπός της διαμαρτυρίας των επαγγελματιών φωτογράφων και εικονοληπτών της Κεντρικής Μακεδονίας είναι να ανασταλεί η απόφαση, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η φωτογράφιση των πολιτών στα αστυνομικά τμήματα, από αστυνομικούς, για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για τη σημερινή κινητοποίηση και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Συνάδελφοι, στις 13 Σεπτεμβρίου 2023, όλοι οι επαγγελματίες φωτογράφοι, ανήκουμε ή όχι σε κάποια συνδικαλιστική ένωση, κλείνουμε τα καταστήματα μας και δεν πραγματοποιούμε φωτογραφίσεις για κρατικά έγγραφα.

Με αυτό τον τρόπο αντιδράμε στα σχέδια της κυβέρνησης για τη φωτογράφιση των πολιτών στα αστυνομικά τμήματα, από αστυνομικούς και την αδιαφορία της για το τι θα γίνουν οι χιλιάδες φωτογράφοι σε όλη τη χώρα».

Αναφέρεται επίσης πως «η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων συμμετείχε σε όλες τις φάσεις δημιουργίας του myphoto σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το myphoto είναι η νέα κρατική ψηφιακή υπηρεσία που είχε αποφασισθεί να χρησιμοποιηθεί από τους επαγγελματίες φωτογράφους σε όλη τη χώρα για την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών στη λήψη φωτογραφιών για κρατικά έγγραφα και την ασφαλή αποστολή τους στις κρατικές υπηρεσίες. Με τη συμμετοχή των επαγγελματιών φωτογράφων και τη χρήση του myphoto, εξασφαλίστηκε ότι το σύστημα λειτουργεί σωστά και με ασφάλεια και ότι οι πολίτες θα συνεχίζουν να εξυπηρετούνται από τους επαγγελματίες φωτογράφους, άψογα και χωρίς καθυστερήσεις».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως «θα επιβάλλεται παράβολο 10 ευρώ σε κάθε πολίτη, για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας, μία διαδικασία που μέχρι τώρα είναι δωρεάν. Με άλλα λόγια και το φωτογραφείο της γειτονιάς θα χάσει ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του και αναγκαστικά θα κλείσει».

Τέλος, αναφέρονται ρητά τα αιτήματά τους από την κυβέρνηση, τα οποία είναι τα εξής:

  • να ανασταλεί η απόφαση λήψης των φωτογραφιών από τους Αστυνομικούς Υπαλλήλους στα Αστυνομικά Τμήματα ή από οποιοδήποτε άλλο κρατικό υπάλληλο σε οποιαδήποτε υπηρεσία
  • να μην επιβληθεί παράβολο έκδοσης ταυτότητας
  • να ενημερωθούμε με ποιες διαδικασίες, από που έγινε και πόσο κόστισε η προμήθεια του φωτογραφικού εξοπλισμού
  • να αποκαλυφθεί που πηγαίνουν τα 10 ευρώ του παράβολου και ποια εταιρεία έχει αναλάβει το έργο έκδοσης των νέων ταυτοτήτων και με ποιες διαδικασίες