23% των παιδιών ηλικίας μεταξύ 9 και 16 έχουν υποστεί εκφοβισμό στο διαδίκτυο

Στοχευμένα μέτρα απαιτούνται για την προστασία των πιο ευάλωτων παιδιών

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να επιβεβαιώνουν τη συγκατάθεση των γονέων για τη δημιουργία λογαριασμού αν τα παιδιά δεν πληρούν τις ηλικιακές προϋποθέσεις


Το ΕΚ καλεί την ΕΕ να προστατεύσει τα παιδιά στο διαδίκτυο και να αποτρέψει τον κυβερνοεκφοβισμό και τη σεξουαλική κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της αθέμιτης προσέγγισης («grooming»).

Στο κείμενο που εγκρίθηκε την Πέμπτη δι’ ανατάσεως της χειρός, οι ευρωβουλευτές εφιστούν την προσοχή στους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών στο διαδίκτυο, όπως το κυβερνομίσος («cyberhate»), ο κυβερνοεκφοβισμός («cyberbullying»), το σεξουαλικό περιεχόμενο, οι βίαιες εικόνες, το περιεχόμενο που προωθεί τις διατροφικές διαταραχές και η παραπληροφόρηση. Αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη επιθετικότητα, προβληματικές σεξουαλικές συμπεριφορές, ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και διαστρεβλωμένες αξίες και συμπεριφορές, τονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο πλαίσιο αυτό, το Κοινοβούλιο ζητά στοχευμένα μέτρα για την προστασία των παιδιών με αναπηρία ή από μειονεκτούντα περιβάλλοντα, καθώς και να συμπεριληφθούν οι ψηφιακές δεξιότητες και ικανότητες στο υποχρεωτικό πρόγραμμα σπουδών στα σχολεία σε ολόκληρη την ΕΕ. Επίσης, οι γονείς και οι φροντιστές πρέπει να εκπαιδευτούν σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, τον γονικό έλεγχο και τον τρόπο αναγνώρισης και αναφοράς της διαδικτυακής αθέμιτης προσέγγισης.

Αναφέρουν επίσης ότι η ΕΕ χρειάζεται ειδική στρατηγική κατά του εκφοβισμού και του κυβερνοεκφοβισμού στα σχολεία και ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα πρέπει να επενδύσουν στην προστασία από τον κυβερνοεκφοβισμό, μεταξύ άλλων και στο μετασύμπαν («metaverse»).

Παραθέτοντας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι σημαντικός αριθμός παιδιών δραστηριοποιείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ηλικία μικρότερη από το όριο που καθορίζεται από τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι ευρωβουλευτές αναφέρονται στο επικείμενο ευρωπαϊκό πρότυπο για την ηλεκτρονική επαλήθευση της ηλικίας από το 2024 και δηλώνουν ότι οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να προσπαθούν να επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει όντως έγκριση των γονέων για τη δημιουργία λογαριασμού από παιδιά που δεν πληρούν τις ηλικιακές προϋποθέσεις.

Λέγοντας ότι τα παιδιά δεν πρέπει να είναι παθητικοί καταναλωτές τεχνολογίας, αλλά ενεργά υπεύθυνοι, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι παιδιά όλων των ηλικιών συμμετέχουν στη διαδικασία παρακολούθησης και στην αποτελεσματική εφαρμογή της νέας στρατηγικής της ΕΕ «καλύτερο διαδίκτυο για τα παιδιά».