Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το πρόγραμμα στειρώσεων αδέσποτων γατών το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά στο δήμο μας, με την άψογη συνεργασία του Ζωοφιλικού Συλλόγου Έδεσσας ΄΄Respect the animals΄΄, το Δήμο Έδεσσας, τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Έδεσσας, το Φυσιολατρικό Όμιλο Έδεσσας, την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος και φυσικά όλους τους ανθρώπους που εθελοντικά προσέφεραν τη βοήθειά τους άμεσα ή έμμεσα, για την τόσο σημαντική δράση.

Με βάση τα στοιχεία που περισυλλέξαμε για τις περίπου 80 γάτες που προσήλθαν στο χώρο του Φ.Ο.Ε.:

  • μία γάτα στειρώθηκε και σώθηκε η ζωή της παράλληλα, καθώς είχε καρκίνο στη μία ωοθήκη. Είναι υπό παρακολούθηση από την εθελόντρια που τη φροντίζει, για να ελεγχθεί μετέπειτα εάν ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση και σε άλλα σημεία του σώματος.
  • δύο γάτες δεν στειρώθηκαν, καθώς δεν τους έπιανε η αναισθησία.
  • μία γάτα δε στειρώθηκε λόγω του νεαρού της ηλικίας της.
  • μία γάτα δε στειρώθηκε λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.
  • τέλος, ανάμεσα στις κυρίες μας, στειρώθηκαν και δύο κύριοι.

Μπορεί ο αριθμός των γατών που στειρώθηκαν να φαίνεται μικρός για κάποιους. Εάν αναρωτηθούμε όμως, πόσα μωρά θα γεννιόντουσαν, πόσα θα πέθαιναν στο δρόμο από διάφορους κινδύνους, πόσα θα γεννούσαν με τη σειρά τους αυτά που θα επιβίωναν, τότε μιλάμε για μια τεράστια ανάσα ζωής.

Βέβαια, να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο, πως η στείρωση ενός ζώου συντροφιάς (σκύλος/γάτα) και κυρίως για τα θηλυκά, είναι σημαντική πρώτα από όλα για την υγεία του ζώου κι έπειτα για την αποφυγή εγκυμοσύνων. Όσοι θεωρούν πως η στείρωσή τους είναι επέμβαση στη φύση, θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν πως ήδη η ανθρωπότητα έχει επέμβει στη φύση των δύο συγκεκριμένων ειδών, μετατρέποντάς τα σε εξαρτημένα ζώα από το ανθρώπινο είδος, γι΄αυτό και το φυσικό τους περιβάλλον είναι ο αστικός κλοιός. Συνεπώς, αφού η διαβίωσή τους εξαρτάται από τον άνθρωπο, οφείλουμε να τα φροντίσουμε.

Κλείνοντας, παρακαλούμε τους κηδεμόνες γατών, να προχωρήσουν στη στείρωση των κατοικιδίων τους και την τοποθέτηση microchip, πρωτίστως για την υγεία και την προστασία τους, και δεύτερον, διότι όσα αδέσποτα κι αν στειρωθούν, οι ανεπιθύμητες γέννες και οι εγκαταλείψεις γατών, θα ισοπεδώνουν κάθε μας προσπάθεια.

Ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξη και τη συνεργασία όλους τους εθελοντές και τους φορείς που συμμετείχαν, όπως και τους εθελοντές κτηνιάτρους φυσικά!!!