Τα τελευταία χρόνια ο λαός της περιοχής έδωσε δεκάδες μάχες κόντρα στην υποβάθμιση των Νοσοκομείων και κέντρων υγείας του νομού μας. Η συνεχιζόμενη κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και η ολοένα και περισσότερο υποβάθμιση των δομών του νομού δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά είναι το αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών. Είναι η εφαρμογή των κατευθύνσεων της Ε.Ε. που εφαρμοσαν με συνέπεια οι κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ μαζι με ΛΑΟΣ-ΔΗΜΑΡ-ΑΝΕΛ) τις τελευταίες δεκαετίες ιδιαίτερα απ το 2012 και μετά με την εφαρμογή των μνημονίων.

Η ευρωπαική αυτή κατεύθυνση φαίνεται και από την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα κρατικά συστήματα υγείας στα κράτη – μέλη της ΕΕ και τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν. Ενδεικτικό είναι ότι το 42% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας, εκτιμά ότι το 2022 δεν μπόρεσε να καλύψει ιατρικές ανάγκες, ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, μεταξύ άλλων για την ψυχική υγεία και οδοντιατρική. Ορισμένοι από τους βασικούς λόγους, όπως αποτυπώνονται στις αναφορές της Eurostat, είναι: Υψηλό κόστος, μεγάλη απόσταση, μεγάλη αναμονή.

Άλλη πλευρά που δείχνει την ευρωπαική πολιτική ως υπεύθυνη για την κατασταση στα νοσοκομεία έχει να κάνει με τη Χρηματοδότηση απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η σύνδεσή του με την ένταση της επιχειρηματικής λειτουργίας των νοσοκομείων, όπου βασικός πυλώνας του είναι η λεγόμενη “έξυπνη ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα, μία εύρυθμα λειτουργούσα εσωτερική αγορά”, που απαιτεί εργασιακές σχέσεις – λάστιχο και παράδοση των υπηρεσιών Υγείας ολοένα και περισσότερο σε ιδιώτες, όπως επίσης και έργα πράσινης ανάπτυξης. Στον “πράσινο” σχεδιασμό του, δεν προϋπολογίζεται αυτοτελώς η δημιουργία ούτε ενός νοσοκομείου ούτε μίας νέας μονάδας ΠΦΥ αλλα και το βασικότερο ούτε 1 ευρώ για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αντ’αυτου τροφοδοτούνται με “ζεστό” χρήμα οι όμιλοι που αναλαμβάνουν τις “ενεργειακές αναβαθμίσεις” των νοσοκομειακών μονάδων, όπως είδαμε άλλωστε να γίνεται στις 13 του Νοέμβρη όταν «έπεσαν οι υπογραφές» για να δωθούν 9,7 εκ. στα 4 νοσοκομεία Πέλλας-Ημαθίας για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση μονάδων την ώρα που οι δομές αυτές στενάζουν απ’ τις ελλείψεις προσωπικού.

Πρέπει να βγουν επισης συμπεράσματα απ τα κόμματα του ευρωμονοδρόμου που κυβέρνησαν και εφαρμοσαν μνημόνια. Συγκεκριμένα είδαμε μείωση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα δημόσια νοσοκομεία όπου ενδεικτικά από το 2013 (κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) ως το 2019 (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) η κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων μειώθηκε κατά 30,3%. Κατά τη γνώμη μας αυτή η πολιτική  είναι σκόπιμη, γίνεται για να θησαυρίζει ο ιδιωτικός τομέας και ταυτόχρονα να περπατήσουν οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και η επιχειρηματικότητα των δημόσιων νοσοκομείων. Πανελλαδικά από το 2013 έως μέχρι και το 2023 υπάρχουν 20.000 λιγότεροι μόνιμοι υγειονομικοί, ενδεικτικό για το πώς λογίζεται η υγεία του κόσμου, την ίδια ώρα που αυτή τη δεκαετία έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση σε κέρδη τεράστιων ιδιωτικών ομίλων που ασχολούνται με τον τομέα της Υγείας.

Σε όλη αυτή τη κατάσταση λοιπόν ο μόνος που μπορεί να βάλει φρένο στην περαιτέρω υποβάθμιση και να γίνει καταλύτης στο να να αλλάξει προς το καλύτερο η κατάσταση είναι ο ίδιος ο λαϊκός παράγοντας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα απο τους βουλευτές των κομμάτων που κυβέρνησαν και ευθύνονται γαιτί διαχειρίστηκαν και ψήφισαν το να φτάσει η υγεία του λαού στο σημερινό επίπεδο. Άλλωστε εδώ προεκλογικά οι υποψήφιοι βουλευτές και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στα προεκλογικά τους φυλλάδια η μόνη τους πρόταση για τα νοσοκομεία του νομού ήταν λεφτά απ’ το ταμείο ανάκαμψης.

Ο λαός δεν  μπορεί επίσης να περιμένει λύσεις από άλλα δήθεν αντισυστημικά κόμματα (Ελλ. Λύση, Νίκη, Σπαρτιάτες) που μπορεί στα λόγια να καταδικάζουν και να υπόσχονται, αλλά μια απλή ανάγνωση των προγραμμάτων τους αρκεί για να καταλάβει κανείς τον αντιδραστικό τους χαρακτήρα, όταν μιλάνε ξεκάθαρα για ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της υγείας.

Η κατάσταση στη Δημόσια Υγεία είναι αναστρέψιμη στο βαθμό που θα παλέψουμε, που θα αγωνιστούμε, που δεν θα κυριαρχήσει η «κλάψα», που δεν θα κυριαρχήσει η λογική τού δεν γίνεται τίποτα, πάντως σίγουρα δεν είναι αναστρέψιμη εάν δεν κάνουμε κάτι και εμείς και περιμένουμε απλά να τα κάνει η κυβέρνηση, κάποιος βουλευτής, περιφερειάρχης δήμαρχος κλπ. Όλοι αυτοί αναγνωρίζουν τα προβλήματα που υπάρχουν. Το ζήτημα είναι σε ποια κατεύθυνση τα λύνουν. Και η κατεύθυνση που τα λύνουν, είναι η συνέχιση της εμπορευματοποίησης της υγείας, της ενίσχυσης της ιδιωτικοποίησης και μιας υγείας που θα είναι με βάση το πορτοφόλι.

Εμείς λέμε, ότι αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι ένα αποκλειστικά, δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας. Αυτό είναι η λύση που και στους ασθενείς μπορεί να προσφέρει αυτά που μπορούν να τους παρέχουν τον 21ο αιώνα και στους υγειονομικούς να είναι καλά αμειβόμενοι και επιστημονικά εξελισσόμενοι.

Από αυτή την άποψη χρειάζεται να βγουν συμπεράσματα απ όλους τους αγώνες που γίνανε το προηγούμενο διάστημα (με πρωτοβουλία της ΕΝΙΠ, και άλλων φορέων του νομού), χρειάζεται να μαζικοποιηθούν και αυτοί που είναι τώρα σε εξέλιξη(Νοσοκομείο – ΣΟΣ/σωματεία και φορείς της Εδεσσας), βγάζοντας παράλληλα  συμπεράσματα και από αντίστοιχες κινητοποιήσεις που γίνονται πανελλαδικά.

Στο μέτωπο της Υγείας που είναι βασικό μέτωπο πάλης όλου του λαού γιατί σχετίζεται συνολικά με τους όρους ζωής του, η πάλη του εργατικού-λαϊκού κινήματος πρέπει να ενταθεί. Η ικανοποίηση των αναγκών του λαού για υγεία μαζί με όλες τις άλλες κοινωνικές ανάγκες απαιτούν την ένταξη στα σωματεία, τους συλλόγους, τις αγωνιστικές συσπειρώσεις και την οργάνωση της πάλης στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των τεράστιων δυνατοτήτων υπέρ του λαού. Το βασικό εμπόδιο δεν είναι άλλο από το καπιταλιστικό κέρδος, την καπιταλιστική ιδιοκτησία και την πολιτική εξουσία των καπιταλιστών. Ο λαός μας μπορεί να συνειδητοποιήσει αυτή την αλήθεια από την ίδια του την πολιτική πείρα μέσα από τη συμμετοχή του στην πάλη, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ