Πληθαίνουν δυστυχώς οι καταγγελίες για περιστατικά βίας στους χώρους εργασίας.

Οι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ πρέπει να εντατικοποιηθούν και να  είναι ουσιαστικοί και όποτε προκύπτουν περιστατικά βίας και παρενόχλησης να προσκαλείται και ο Συνήγορος του Πολίτη, ο θεσμικός ρόλος του οποίου νομοθετικά είναι καθοριστικός και προαπαιτούμενος για τέτοιου είδους περιστατικά.

Δεν είναι όμως μόνο το θέμα των περιστατικών βίας στους χώρους εργασίας αλλά και τα εργατικά δυστυχήματα, τα οποία βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ) δημοσίευσε στοιχεία-σοκ για τα εργατικά δυστυχήματα στη χώρα, σύμφωνα με τα οποία το 2023 μέχρι και σήμερα συνολικά 135 εργαζόμενοι έχασαν την ζωή τους, ενώ 229 τραυματίστηκαν σοβαρά.

Την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν μία αδιαμφισβήτητη ραγδαία επιδείνωση στα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, η περαιτέρω ελαστικοποίηση μέσω των συμβάσεων μηδενικών ωρών, η εντατικοποίηση μέσω της 13ωρης ημερησίως εργασίας και η αποδυνάμωση των συνδικάτων μέσω νέων μορφών διώξεων κατά την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας και άλλες πολλές αρνητικές διατάξεις που έρχονται μέσα από το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά δημιουργούν ακόμα πιο εφιαλτικές προοπτικές για τις συνθήκες εργασίας στη χώρα μας.

Ο Πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία κ. Ανδρέας Στοϊμενίδης τονίζει σε δήλωσή του ότι

«Απαιτείται αποκατάσταση του εργασιακού δικαίου που ισοπεδώθηκε τα τελευταία 11 χρόνια με ενίσχυση του ΟΜΕΔ, επέκταση της μετενέργειας, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, επιστροφή του ΣΕΠΕ στο Υπουργείο Εργασίας, ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος Κυβέρνησης, εργοδοτών και εργαζομένων σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) και δεκάδες αντίστοιχες ρυθμίσεις στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου οι οποίες θα επαναφέρουν την αξιοπρέπεια και την υγεία και ασφάλεια στην εργασία στη χώρα μας».

 

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ