Η Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου κάθε χρονιάς, είναι η ημέρα που η παγκόσμια κοινότητα τιμά κι επιβεβαιώνει την αναγνώριση της πολυσύνθετης, καθοριστικής και ουσιαστικής προσφοράς της γυναίκας  σ΄όλους τους τομείς των ανθρώπινων σχέσεων και δραστηριοτήτων.

Είναι η ημέρα που υπαγορεύει κι αναδεικνύει την καθημερινή και θεμελιώδη υποχρέωση της πολιτείας για την ισότητα, για την αξιολόγηση της στάσης και της συμπεριφοράς της στη γυναίκα και για την εφαρμογή μέτρων πρόληψης κι αντιμετώπισης της κάθε μορφής βίας, απειλής και κινδύνου στον οποίο η γυναίκα είναι ευάλωτη κι εκτεθειμένη.   

Είναι γεγονός ότι η γυναίκα επωμίζεται κι αναλαμβάνει δυσβάστακτες και δυσανάλογες ευθύνες, υποχρεώσεις και δεσμεύσεις κι ασκεί πολλές φορές, παράλληλα και ταυτόχρονα, καθήκοντα, ρόλους και υπηρεσίες που βεβαίως στηρίζουν, ενώνουν και προάγουν την κοινωνία. Ωστόσο, και θα το επαναλαμβάνω, ο βαθμός και η ποιότητα της ζωής της γυναίκας δεν είναι ισότιμη ή έστω ανάλογη της πολύπλευρης προσφοράς και των ρόλων που πανάξια φέρει σε πέρας κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Η γυναίκα στο πλαίσιο της ισότητας και στις διάφορες πτυχές και φάσεις της ζωής της θα πρέπει ν΄αντιμετωπίζεται με βάση την προσωπικότητά της κι όχι το φύλο της. Ν΄αξιολογείται και να κρίνεται με γνώμονα τις γνώσεις, τις ικανότητες, την αποτελεσματικότητα και την προσφορά της, όπως κάθε άνθρωπος, χωρίς εξαιρέσεις, διακρίσεις κι αποκλεισμούς. Ισότητα δεν σημαίνει ότι επιδιώκεται η ταύτιση των φύλων, αλλά ο σεβασμός κι αλληλοεκτίμηση της προσωπικότητας του καθενός.  

Για να επιτευχθούν αυτά χρειάζεται να εφαρμόζεται η αντίστοιχη νομοθεσία η οποία και να προσαρμόζεται αναλόγως, όταν απαιτείται. Χρειάζεται όμως ν΄αλλάξουν νοοτροπίες, να καταπολεμηθούν προκαταλήψεις  κι οπισθοδρομικές αντιλήψεις, ώστε  η γυναίκα να συμμετέχει ισότιμα κι ελεύθερα σ΄όλες τις φάσεις της δημόσιας σφαίρας.

 Έχουμε τη συλλογική ευθύνη και  υποχρέωση να ενδυναμώνουμε και να ενισχύουμε τα μέτρα και τις δομές στήριξης και προστασίας της γυναίκας σε κάθε φάση της ζωής της. Τέτοιες δομές θα πρέπει η πολιτεία να χρηματοδοτήσει, προκειμένου να λειτουργούν με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Έχουμε τη συλλογική ευθύνη να προτρέπουμε και να στηρίζουμε τις γυναίκες για να δραστηριοποιούνται και να συμμετέχουν ενεργότερα στη δημόσια ζωή. Να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να καταγγέλλουν την οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια ή πράξη σε βάρος τους, ώστε οι αρμόδιες αρχές να ενεργούν άμεσα και να δρουν κατασταλτικά κι αποτρεπτικά.

Ως Δημοτική Αρχή, ως Δήμος Σκύδρας στηρίζουμε τη γυναίκα μέσα από τις κοινωνικές κι εκπαιδευτικές δομές και υπηρεσίες που συνεχώς διευρύνουμε κι επεκτείνουμε σε συνεργασία με αρμόδιες αρχές και φορείς.

Θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω και να συγχαρώ, για μια ακόμη φορά, τις γυναίκες του τόπου μας που μέσα από προσωπικές ή συλλογικές ενέργειες – ορισμένες από τις οποίες μπορεί να μην βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας – συμβάλουν στην προαγωγή της ισότητας και της στήριξης των γυναικών, όπως είναι για παράδειγμα ο Σύλλογος Γυναικών «Σκυδραία», οι Κυρίες της Καλής, οι γυναίκες των Πολιτιστικών μας Συλλόγων και Σωματείων, της Αλληλεγγύης και της Αλληλοβοήθειας.

Την ημέρα αυτή επισκέφθηκα μαζί με την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Βέργου και την Προϊσταμένη του αντίστοιχου Τμήματος του Δήμου μας Χαρούλα Γραμματοπούλου τις γυναίκες – εθελόντριες που με τους Σεβαστούς Πατέρες του Ιερού Ναού του Αγίου Πρωτομάρτυρα κι Αρχιδιακόνου Στεφάνου Σκύδρας ετοιμάζουν σε καθημερινή βάση τα γεύματα του συσσιτίου της Εκκλησίας μας. Τις ευχαρίστησα θερμά, εξέφρασα τη βαθιά ευγνωμοσύνη όλων μας, τις διαβεβαίωσα για τη συνεχή στήριξη του Δήμου μας. Ήταν μια επίσκεψη και συνάντηση επιβεβαίωσης της τιμής κι επιβράβευσης της προσφοράς τους με ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα και για όλες τις γυναίκες, Να υπογραμμίσω ότι προγραμματίζουμε να καθιερώσουμε σχετικές τιμητικές εκδηλώσεις.

Να ευχηθώ λοιπόν στις γυναίκες του τόπου μας και  σ΄όλες τις γυναίκες του κόσμου χρόνια πολλά και ευτυχισμένα. Να είναι πάντα καλά, να αισιοδοξούν, ν΄ αγωνίζονται,  να τολμούν κι έτσι θα πετύχουν!