Όταν σκεφτόμαστε τη μόνωση του σπιτιού ένα από τα πιο εκτεθειμένα σημεία του στις καιρικές συνθήκες είναι η ταράτσα. Η μόνωση ταράτσας είναι το πιο κρίσιμο σημείο στην ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

Παραδοσιακά, ένα σπίτι στην Ελλάδα αποτελείται από τούβλα και τσιμέντο. Κάποια πιο παλιά είναι φτιαγμένα από πέτρα. Η κάθε κατασκευή έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά και ξεχωριστές απαιτήσεις στην ενεργειακή αναβάθμιση. Στις πόλεις τα περισσότερα σπίτια έχουν την ίδια τεχνοτροπία και η θερμοπροσόψεις στους εξωτερικούς χώρους είναι μονόδρομος. Οι σωστές μονώσεις γίνονται πάντα με τα κατάλληλα υλικά αφού πρώτα έχει γίνει ο κατάλληλος σχεδιασμός και μελέτη από αρμόδιο μηχανικό για την σωστή ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου.

 

Πέρα από τη μόνωση ταράτσας η εξωτερική θερμοπρόσοψη είναι επίσης η πιο αποτελεσματική μέθοδος μόνωσης. Η θερμοπρόσοψη είτε γίνεται εσωτερικά ή εξωτερικά του σπιτιού, περιλαμβάνει την προσθήκη μιας στρώσης μόνωσης στον τοίχο, η οποία μπορεί να είναι κατασκευασμένη από διάφορα υλικά, όπως ο αφρός πολυστερίνης, πετροβάμβακας ή ξύλο.

 

Άλλα σημεία  που θα πρέπει να  αναβαθμιστούν στο σπίτι για να πετύχουμε τη καλύτερη ενεργειακή αναβάθμιση είναι τα εξής:

 

Σ’ ένα παλιό σπίτι με ξύλινα κουφώματα, η μετάβαση σε ενεργειακά κουφώματα από αλουμίνιο είναι σημαντική. Η περισσότερη ενέργεια στο σπίτι χάνεται από τα παλιά κουφώματα και τις πόρτες του σπιτιού. οι οποίες δεν είναι καλά μονωμένες και ο αέρας διοχετεύεται στο σπίτι προς τα μέσα και η απώλεια θέρμανσης προς τα έξω είναι τεράστια. Πριν λοιπόν από τις μονώσεις στους τοίχους και στην ταράτσα επιβάλλεται και η αλλαγή των κουφωμάτων με νέα υλικά πιο ενεργειακά που θα μειώσουν την απώλεια θερμοκρασίας, κάνοντας έτσι περισσότερη οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη..

 

Μια επίσης σημαντική αλλαγή πρέπει να γίνει και στα παλιά συστήματα θέρμανσης με άλλα πιο καινούργια που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμο, όπως το πέλλετ ή το ξύλο, ακόμα και το υγραέριο. Όλες αυτές οι αλλαγές λειτουργούν συνδυαστικά με τη μόνωση του σπιτιού. Δεν αρκεί λοιπόν μόνο η θερμομόνωση ταράτσας https://www.monosys.gr/thermomonosi-taratsas ή μία καλή  θερμοπρόσοψη για να έχουμε το καλύτερό ενεργειακό αποτέλεσμα. Ακόμα και η παραμικρή απώλεια στο σπίτι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη συνολική διαχείριση της ενέργειας.

 

Οι παρεμβάσεις που θα κάνουμε θα εξαρτηθούν από το κόστος, την αποτελεσματικότητα και τη σκοπιμότητα του συνολικού έργου. Είναι σημαντικό να κάνουμε μια καλή μελέτη και σχεδίαση στον χώρο πριν οποιαδήποτε παρέμβαση, και να πάρουμε και την άποψη ενός ενεργειακού επιθεωρητή.

 

Η ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού μας δεν γίνεται μόνο για λόγους περιβαντολογικούς αλλά κυρίως για οικονομικούς. Επίσης με αυτό τον τρόπο, αναβαθμίζουμε και την αξία του σπιτιού μας, το οποίο αργότερα μπορεί να έχει μία καλύτερη μεταπώληση. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλά προγράμματα που επιδοτούν αυτές τις αναβαθμίσεις και καλό θα είναι πριν ξεκινήσετε να κάνετε οποιαδήποτε παρέμβαση στο σπίτι σας , να ρωτήσετε ειδικά γραφεία που ασχολούνται με έργα ενεργειακής αναβάθμισης.

 

Αν λοιπόν οι αλλαγές αυτές στο σπίτι σας φαίνονται κοστοβόρες και δεν έχετε να διαθέσετε όλο το ποσό, μπορείτε να τρέξετε σε ένα από αυτά τα προγράμματα για να επωφεληθείτε οικονομικά.