Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29-3-2024 στην αίθουσα «Ιάκωβος Καμπανέλλης» η εκδήλωση για τα εγκαίνια της νέας Βιβλιοθήκης του 2ου Γενικού Λυκείου Έδεσσας. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην ποίηση και είχε ως βασική ομιλήτρια την κ. Σοφία Μιμιλίδου, φιλόλογο-ποιήτρια, η οποία αφού ενημέρωσε το κοινό για την πορεία και το έργο της στην ποιητική τέχνη, απάντησε αναλυτικά στα ερωτήματα των μαθητών σχετικά με τον τρόπο συγγραφής των ποιημάτων, τις πηγές έμπνευσης του ποιητή, τη σύνδεση της ποίησης με την εκπαίδευση, τη μελοποίηση των ποιημάτων ενώ παράλληλα παρουσίασε και δικές της ποιητικές δημιουργίες.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης μαθητές και μαθήτριες απήγγειλαν ποιήματα και με τη συνοδεία μουσικών οργάνων τραγούδησαν μελοποιημένη ποίηση, ενώ παρουσιάστηκε και δράση σχετικά με την ποίηση στο πλαίσιο της διάχυσης των αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+.

Στην αρχή της εκδήλωσης ο διευθυντής του σχολείου κ. Ιωάννης Πούτης αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια της σχολικής μονάδας και στις πολύμορφες δράσεις που υλοποιούνται κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά σε συνεργασία με φορείς της τοπικής κοινωνίας.

Η πρώην διευθύντρια του σχολείου κ. Πελαγία Λιάνδη παρουσίασε αναλυτικά τις ενέργειες που έγιναν στο παρελθόν έτσι, ώστε παρά τις δυσκολίες, να δρομολογηθεί και να υλοποιηθεί το έργο της δημιουργίας της νέας Βιβλιοθήκης του σχολείου με τη συνδρομή του δήμου και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης, εκπαιδευτικός-φιλόλογος, κ. Μαρία Παπαδοπούλου ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στο έργο της κατασκευής της Βιβλιοθήκης, επώνυμους και ανώνυμους και παρουσίασε στοιχεία για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βιβλιοθήκης, τους τίτλους βιβλίων που διαθέτει και την αυξανόμενη επισκεψιμότητα των μαθητών με το δανεισμό μεγάλου αριθμού βιβλίων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του δήμου Έδεσσας κ. Ευάγγελος Τρυψιάνης, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ηλίας Τόσης, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ιωάννης Τσακίρης, εκπαιδευτικοί και πολλοί γονείς-κηδεμόνες των μαθητών του σχολείου.

Η Βιβλιοθήκη του 2ου ΓΕΛ Έδεσσας δημιουργήθηκε το σχολικό έτος 2023-24, με την αξιοποίηση πόρων του σχολείου, την υποστήριξη της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Έδεσσας, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και επώνυμων και ανώνυμων δωρητών βιβλίων.

Λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2023 ως δανειστική Βιβλιοθήκη, ως χώρος υλοποίησης δράσεων και ως χώρος δημιουργικής χαλάρωσης των μαθητών στα διαλείμματα. Ήδη διατίθενται  πάνω από 2.500 βιβλία πολλών κατηγοριών, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται.

Είναι ανοιχτή για το κοινό Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή 10:00-11:00.

Παράλληλα λειτουργεί και η ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη  http://lib2geledessas.mysch.gr/myLib/

που διευκολύνει την καταγραφή των βιβλίων, την αναζήτηση των βιβλίων για τα μέλη, τη διαδικασία δανεισμού και επιστροφής.