Με μεγάλη προσέλευση και συμμετοχή δημοτών κι επισκεπτών και με πανηγυρικό χαρακτήρα πραγματοποιήθηκαν, την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024,τα εγκαίνια της 7ης Ανθοέκθεσης Σκύδρας.


Ο Αγιασμός τελέστηκε από τους Σεβαστούς Πατέρες Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Κορέστη, Ευστράτιο Ιμβριώτη και Αθανάσιο Ρούντο.


Ακολούθησε ο χαιρετισμός – ομιλία της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου.
Το χορευτικό δρώμενο με τη Θεοδώρα Κουτσάκη και το μουσικό πρόγραμμα από τη χορωδία του Γυμνασίου Σκύδρας με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Παπαχρήστου και με τη σύμπραξη των Αρχιμουσικών της Δημοτικής Φιλαρμονικής Σπύρο Κούκα κι Αλέξανδρο Βασιλειάδη προσέλκυσαν και μάγεψαν το κοινό που παρακολουθούσε με αμείωτο ενδιαφέρον, καταγράφοντας τις ωραίες στιγμές με το κινητό κι επιδοκιμάζοντας στο τέλος με ζωηρό χειροκρότημα.


Καθ΄όλη τη διάρκεια της πρώτης ημέρας σχολεία κι ενδιαφερόμενοι πολίτες επισκέπτονταν την Ανθοέκθεση συμμετέχοντας στα ενημερωτικά δρώμενα κι επιλέγοντας άνθη, φυτά και δώρα της αρεσκείας τους από τα πλούσια εκθετήρια.


Να σημειωθεί ότι μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το στολισμένο άρμα με παιδιά που οργάνωσε κι επιμελήθηκε η Σόνια Τουμανίδου και τ΄ οποίο κυκλοφόρησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης προβάλλοντας την 7η Ανθοέκθεση.


Την τελετή των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία και τη συμμετοχή τους μαζί με τους πολλούς συμπολίτες μας κι επισκέπτες: ο Υποδιευθυντής Αστυνομίας Πέλλας και Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σκύδρας Χριστόδουλος Μποζίνης και ο Προϊστάμενος Πυρασφάλειας Πέλλας Παναγιώτης Φωστηρόπουλος.


Ακολουθεί, παρακάτω, το πλήρες κείμενο (μετά τις προσφωνήσεις) του χαιρετισμού – ομιλίας της Δημάρχου Κατερίνας Ιγνατιάδου:
«Σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία και τη συμμετοχή σας στα εγκαίνια της 7ης Ανθοέκθεσης Σκύδρας.
Μιας θεσμικής γιορτής, με πολύμορφο χαρακτήρα, με πολλαπλές εκδηλώσεις, μηνύματα, σύμβολα κι αξίες. Μια γιορτή ευγνωμοσύνης για τη φύση. Μια γιορτή που προστίθεται αλλά και ξεπερνά τα όρια ενός περιβαλλοντικού γεγονότος.


«Άνοιξη κι Ανθοέκθεση Σκύδρας πάνε μαζί!». Είναι το σύνθημά μας.
Η γη, η φύση, το περιβάλλον αναγεννιέται, ανθοφορεί, καρποφορεί, αναπτύσσεται, προοδεύει, συντηρεί τη ζωή.


Έτσι λοιπόν η 7η Ανθοέκθεση Σκύδρας, η μεγάλη ανοιξιάτικη θεσμική γιορτή του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής, ξεκινάει από σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου και διαρκεί έως την Κυριακή 28 Απριλίου 2024.


Η πλατεία Δημοκρατίας, με τον συμβολισμό των 50 χρόνων από την μεταπολίτευση και την αναγέννηση της δημοκρατίας στη χώρα μας, για πέντε ημέρες, μεταμορφώνεται σε μια πολύχρωμη ζωγραφιά, μια όαση λουλουδιών και φυτών έτοιμη να καλωσορίσει και να υποδεχθεί κάθε επισκέπτη που μπορεί να περιηγηθεί, να διαλέξει τα φυτά και τα λουλούδια της αρεσκείας του για να ομορφαίνει το χώρο του.


Παράλληλα, όμως, έχει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει στις πολύμορφες εκπαιδευτικές, ενημερωτικές καλλιτεχνικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις που προετοίμασαν με αγάπη και μεράκι οι συντελεστές των εκδηλώσεων, τους οποίους θερμά ευχαριστούμε.
Προσκαλούμε λοιπόν κάθε συμπολίτη κι επισκέπτη μας για να συνταξιδέψουμε στο θαυμαστό, πολύχρωμο και ευωδιαστό κόσμο των λουλουδιών, να συμμετάσχουμε στις πρωινές δραστηριότητες, αλλά και να ζήσουμε όμορφα, ανοιξιάτικα απογεύματα και βραδιές.
Σεβαστοί Πατέρες, Αγαπητές κι Αγαπητοί Προσκεκλημένοι, Αγαπητές Συμπολίτισσες κι Αγαπητοί Συμπολίτες, Φίλες και Φίλοι.


Η φύση, το περιβάλλον, μας τρέφει, μας προστατεύει, μας διδάσκει.
Ταυτόχρονα όμως μας έχει προειδοποιήσει κι έχει ενεργοποιήσει προ πολλού τον συναγερμό της καλπάζουσας κλιματικής αλλαγής και κρίσης.
Ως παγκόσμια κοινωνία, ως διεθνείς οργανισμοί, ως κράτη, οργανώσεις και πολίτες θα πρέπει να επιταχύνουμε τις δράσεις και τις αντιδράσεις, καθένας αναλογικά, και θέτοντας τη ζωή πάνω από το οποιοδήποτε συμφέρον ν΄αντιστρέψουμε και να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης, και μάλλον, επιβίωσης του πλανήτη μας.


Οι φυσικές καταστροφές και οι επιπτώσεις τους είναι δίπλα μας: Θεσσαλία, Έβρος, Αττική: τα γεγονότα είναι πρόσφατα, κι αναφέρομαι σ΄αυτά και δεν
Χρειάζεται, νομίζω, να υπενθυμίσω άλλα και παλαιότερα γεγονότα. Θα υπενθυμίσω όμως την αναγκαιότητα των αντιπλημμυρικών έργων, της Τάφρου 66 και γενικότερα των έργων και δράσεων πολιτικής προστασίας σε ευρύτερη κλίμακα κι έκταση.
Ας μην υποτιμάμε και συνεχίζουμε να παραβλέπουμε ότι είμαστε μέρος της φύσης κι όχι κυρίαρχοι κι αποκλειστικοί ωφελούμενοι.
Η καθημερινή μας σχέση, επαφή κι αλληλεπίδραση με τη φύση είναι αναγκαία και σημαντική για την επιβίωση αλλά και για την ευζωία μας, για το ζην αλλά και για το ευ ζην, όχι μόνο για το παρόν και το τώρα αλλά για το μέλλον και τις επερχόμενες γενιές.


Η δύναμη της φύσης, τα φυσικά φαινόμενα, οι καιρικές μεταβολές, οι ξαφνικές κι απότομες καιρικές αλλαγές δείχνουν ότι είμαστε ανήμποροι κι αδύναμοι μπροστά στις δυνάμεις και στο μεγαλείο της φύσης. Αυτό το μεγαλείο, αυτή τη μεγαλοπρέπεια του Δημιουργού οφείλουμε να τη σεβόμαστε, να την προστατεύουμε, γιατί χωρίς αυτήν είναι αδύνατο να ζήσουμε. Η ασυδοσία και η καταστροφή της φύσης ή η έλλειψη σεβασμού προς τη φύση και το περιβάλλον, η αλόγιστη άποψή μας ότι εμείς και κανένας άλλος, ότι πάντα η φύση, η γη, ο αέρας, το νερό, ο πλούσιος κόσμος της βιοποικιλότητας θα μας υπηρετούν αιώνια είναι τραγικά λαθεμένη και τρομερά επικίνδυνη και τ΄αποτελέσματα αυτής τα ζούμε σε μεγάλο βαθμό σήμερα. Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τη φύση, δεν μπορούμε να ζήσουμε σε μια καταστρεφόμενη και φθίνουσα φύση.
Το πιο θεραπευτικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για τους εαυτούς μας είναι να ζούμε στη φύση και γι΄αυτό όλοι έχουμε υποχρέωση να την προστατεύουμε, έτσι ώστε να χαιρόμαστε τη μαγεία και το μεγαλείο της.
Και φυσικά κι αυτόν το στόχο υπηρετεί η πρωτοβουλία μας για τη διοργάνωση της Ανθοέκθεσης Σκύδρας, έχοντας μέγιστη και τεράστια σημασία για τις δράσεις και τα μηνύματα που παράγει κι εκπέμπει κάθε φορά και κάθε χρονιά.
Σεβαστοί Πατέρες, Αγαπητές κι Αγαπητοί Προσκεκλημένοι, Αγαπητοί Συμπολίτες κι Επισκέπτες.

Από την κλιματική αλλαγή, οδηγηθήκαμε στην κλιματική κρίση που για την αντιμετώπισή της, όπως είχε πει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να προσανατολιστούμε «στη θεμελιώδη και οικουμενική αρχή της κλιματικής δικαιοσύνης, η οποία επιδρά οριζόντια στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας και συμβάλλει στην καταπολέμηση των ανισοτήτων».
Κι εμείς ως Δήμος Σκύδρας, ως Δημοτική Αρχή, πρεσβεύουμε, στηρίζουμε και προωθούμε την ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος, την αναλογική ευθύνη, την αειφορία και την κυκλική οικονομία.
Και μια που έγινε αναφορά στη δικαιοσύνη και στις ανισότητες, ας μου επιτραπεί παρενθετικά, διότι το επιβάλλει η επικαιρότητα, ν΄αναφερθώ στο ζήτημα του Ειρηνοδικείου Σκύδρας και στη δικαιοσύνη που ζητάμε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό, για τη διατήρηση κι αναβάθμιση του Ειρηνοδικείου Σκύδρας, στο πλαίσιο της αρχής της ισότητας και της εξάλειψης των ανισοτήτων που υποχρεούται η πολιτεία να τηρεί, να διαφυλάττει και να εφαρμόζει.
Δεν χρειάζεται να επαναλάβω, άλλωστε είναι ήδη γνωστά, τ΄αδιάσειστα στοιχεία και τα επιχειρήματα που έχουμε υποστηρίξει διά ζώσης και καταθέσει εγγράφως στην ηγεσία του Υπουργείου και σε κάθε συναρμόδια αρχή κι εξουσία.
Ως Δήμος Σκύδρας, ως Δημοτική Αρχή δεν θα σταματήσουμε ν΄αγωνιζόμαστε για δικαιοσύνη, για ίση αντιμετώπιση όλων των πολιτών, για ίση αντιμετώπιση όλων των Δήμων. Δεν θα σταματήσουμε βεβαίως να διεκδικούμε συνεχώς το καλύτερο για τον τόπο μας, όπως ακόμη δεν θα σταματήσουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, να λέμε αλήθειες.
Η ελληνική περιφέρεια, η επαρχία, όπως λεγόταν παλαιότερα, θα πρέπει να ζωντανέψει, να προοδεύει, ν΄ακμάζει, γιατί μόνο τότε και το κράτος θ΄αναπτύσσεται και θα προοδεύει ισόρροπα και δίκαια.
Σεβαστοί Πατέρες, Κυρίες και Κύριοι.
Η 7η Ανθοέκθεση Σκύδρας είναι ένα σύνολο συλλογικών περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων που όπως κι όλες οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις μας έρχεται να συμβάλει στην ανάδειξη και στην εξωστρέφεια του τόπου μας, ν΄αυξήσει την προστιθέμενη αξία στον τόπο μας, να κρατήσει ενεργό και δραστήριο το ενδογενές δυναμικό και την επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας, ν΄αναδείξει και να καλλιεργήσει περαιτέρω τη συνεργασία, τον εθελοντισμό, τη δημιουργικότητα των ανθρώπων της, να επαληθεύσει τη φιλόξενη συμπεριφορά και τον χαρακτήρα των κατοίκων της, να επιβραβεύσει, ν΄αναδείξει και να προβάλει τους ανθρώπους μας που αγωνίζονται και προσφέρουν αγόγγυστα κι αφανώς για τον τόπο μας, να καταπολεμήσει τη μιζέρια, την αποχή, την αποστασιοποίηση, τον ξεπεσμό, τη φτηνή και προσβλητική για τον τόπο μικροπολιτική, το λαϊκισμό και τον ευκαιριακό εντυπωσιασμό, την έλλειψη σεβασμού κι αυτοκριτικής.
Ν΄αποδείξει το αληθές του λόγου και του έργου.
Η 7η Ανθοέκθεση Σκύδρας με την πολύχρωμη εικόνα της, το ευωδιαστό άρωμά της, τον πολύμορφο χαρακτήρα της, ως ένα τοπίο της Άνοιξης ανοίγεται μπροστά μας και μας καλεί να γίνουμε ένα μαζί του, να το συναισθανθούμε και να το απολαύσουμε. Εμπρός λοιπόν ν΄ανταποκριθούμε στην πρόσκληση με τη συμμετοχή και την παρουσία μας σ΄όλο αυτό το λαμπερό, ζωντανό, διαδραστικό πρόγραμμα των πέντε ημερών, που είναι τα δικά μας σύγχρονα Ανθεστήρια.
Φίλες και Φίλοι, στο σημείο αυτό, θέλω να σας ευχαριστήσω και να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη για την εμπιστοσύνη και την αγάπη όλων σας.
Σεβαστοί Πατέρες: Ευχαριστούμε από καρδιάς για τις ευλογίες σας και την υποστήριξη μας.
Θερμές ευχαριστίες στους προσκεκλημένους μας.
Θερμές ευχαριστίες στους αγαπητούς και συνεπείς εκθέτες μας.
Θερμές ευχαριστίες στους πολύτιμους συντελεστές του πλούσιου και πολυθεματικού προγράμματος των εκδηλώσεων:
Στις υπεύθυνες των Κατηχητικών Συνάξεων του Ι.Ν. του Αγίου Πρωτομάρτυρα κι Αρχιδιακόνου Στεφάνου Σκύδρας Αναστασία Τσάλμα και Αναστασία Περιβολάρη, στη Φιλαρμονική του Δήμου μας, στη Χορωδία του Γυμνασίου Σκύδρας με τον καθηγητή μουσικής Κωνσταντίνο Παπαχρήστου, στο Κ.Δ.Α.Π. Δήμου Σκύδρας, στο Κ.Δ.Α.Π. «Πολύχρωμο Δεντράκι», στο Κ.Δ.Α.Π. «Ουράνιο Τόξο», στους Συλλόγους μας «Αλληλεγγύη», « Σκυδραία», «Συμβαδί –ζω», στη Στέγη Τεχνών Σκύδρας, στη Σχολή χορού «NikoStudio», στο Ι.Ε.Κ. Έδεσσας, στην εταιρεία «Πολυθέαμα», στο Κέντρο Υγείας Σκύδρας, στην επιχείρηση «Λέρος – Ιωάννου», στην εταιρεία ανακύκλωσης «East – West Greece», στο μουσικό συγκρότημα «Ήξεις Αφίξεις», στην εκπαιδεύτρια χορού Θεοδώρα Κουτσάκη και στις εμψυχώτριες Σόνια Τουμανίδου, Ιωάννα Χελβατζόγλου και την IonArt και στην Κατερίνα Πασχαλίδου.
Θερμές ευχαριστίες στην εκπαιδευτική μας κοινότητα.
Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου Αντιδημάρχους: Ιωάννα Βέργου, Αθανάσιο Γίτσα, Γιώργο Μπόφτση, Μιχάλη Μέγα, Σταύρο Πασχαλίδη, Γιώργο Σταματέλλο, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Σκύδρας Κωνσταντίνο Τερζίδη, τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Σ. Νίκο Χατζηιωαννίδη, τη Σοφία Σαμαρτζίδου, τα στελέχη και τους συνεργάτες του Δήμου μας κι όλους τους αφανείς συντελεστές.
Ευχαριστώ θερμά την Αστυνομία μας για τη δική της κάθε φορά συμβολή στην επιτυχή ολοκλήρωση των εκδηλώσεων μας, όπως και τα μέσα ενημέρωσης για την πληροφόρηση και την προβολή.
Εύχομαι υγεία, δύναμη κι αισιοδοξία σ΄όλους και με αφορμή τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα, Καλή Ανάσταση, με πίστη, ευλογία και χρόνια καλά και πολλά για όλο τον κόσμο».