Είκοσι μίλια μήκος έχει η σειρά με τα κάρα που τα σέρνουν αγελάδες, μοσχάρια και βόδια βουτηγμένα στη λάσπη ως τα πλευρά. Γυναίκες, παιδιά και άνδρες που τρεκλίζουν από την εξάντληση έχουν τα κεφάλια σκεπασμένα με κουβέρτες καθώς περπατάνε στα τυφλά μέσα στη βροχή δίπλα στα υπάρχοντά τους. Είναι μια σιωπηλή πομπή. Δεν ακούγεται ούτε ένας αναστεναγμός. Φυλάνε όλες τις δυνάμεις τους για να τραβάνε μπροστά.

Το παραπάνω απόσπασμα από άρθρο του νεαρού τότε ανταποκριτή της εφημερίδας Toronto Daily Star Ernest Hemingway αποτυπώνει σκηνές της μεγάλης εξόδου των Ελλήνων από τη Θράκη. Στο μαρτυρολόγιο των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, δίπλα στους χριστιανούς της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Κωνσταντινούπολης, βρίσκεται και ο Θρακικός Ελληνισμός. Διωγμοί, ξεριζωμός, προσφυγιά.

Για δεύτερη χρονιά φέτος η 6η Απριλίου είναι η μέρα που θα αποτίσουμε φόρο τιμής στους Θρακιώτες προγόνους μας μετά την καθιέρωση από το ελληνικό κράτος της 6ης Απριλίου ως  επίσημης Ημέρας Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 2022.

Τότε ευοδώθηκαν οι μακροχρόνιες προσπάθειες των Θρακιωτών, των συλλόγων και των σωματείων τους για την επίσημη καθιέρωση της 6ης Απριλίου ως ημέρα τιμής και μνήμης των προγόνων τους. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ανταποκρίθηκαν θετικά στο διαχρονικό και δίκαιο αυτό αίτημα, σκορπίζοντας αισθήματα χαράς και συγκίνησης στους Θρακιώτες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με την καθιέρωση της 6ης Απριλίου ως  επίσημης Ημέρας Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού, δεν εκπληρώθηκε μόνο μια υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι σε ένα τμήμα του Προσφυγικού Ελληνισμού. Επιπλέον αναζωπυρώθηκε η ορμή όλων όσων πασχίζουν για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού, τη διαφύλαξη των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων των προσφύγων προγόνων μας.

Εγώ η ίδια, ως απόγονος προσφύγων από την Ανατολική Θράκη, είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη μια μέρα όπως η σημερινή. Είμαι όμως και περήφανη για όλους όσους δουλέψαμε, ώστε η μέρα αυτή να καθιερωθεί επίσημα. Με την επιμονή μας δεν τιμάμε απλά τη μνήμη των προγόνων μας, αλλά διαφυλάσσουμε την ιστορική αλήθεια, την οποία οφείλουν να αντικρίζουν και να αναγνωρίζουν με θάρρος όλοι οι λαοί. Διότι σε κρίσιμες για την Ευρώπη εποχές, όπως η σημερινή, η ιστορία έχει να μας διδάξει πολλά .

Πίστη Κρυσταλλίδου

Υπ. Ευρωβουλευτής ΝΔ

Γραμματέας Εθελοντισμού