Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Δάνη Τζαμτζή, με θέμα τη διερεύνηση των αιτιών και τη διαχείριση της άγνωστης ασθένειας που πλήττει τις παραγωγές ροδακίνων στην Πέλλα. Συγκεκριμένα, παρατηρείται η παραμόρφωσης των καρπών, σε οπωρώνες ροδακινιάς σε διάφορες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, δρομολογήθηκαν ενέργειες σε δύο (2) στάδια: Στο 1ο στάδιο, θα γίνει μία πρώτη οριοθέτηση της περιοχής και καταγραφή των ποικιλιών, υποκειμένων κλπ. που εμφανίζεται το πρόβλημα και στο 2ο στάδιο, θα γίνει ταυτοποίηση των αγρών που παρουσιάζουν συμπτώματα παραμορφωμένων καρπών, με επιτόπιες αυτοψίες. Για την ολοκλήρωση των αναγκαίων ενεργειών, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής, με επείγουσα επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ελευθέριο Αυγενάκη, τον Υφυπουργό και βουλευτή Πέλλας κ. Διονύση Σταμενίτη και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέτζο, ζητά τη συνδρομή του Υπουργείου και ΕΛΓΑ.

Ακολουθεί απόσπασμα από το κείμενο της επιστολής, όπου παρουσιάζεται το πρόβλημα και η δρομολόγηση των δύο σταδίων για την κατάλληλη διάγνωση και διαχείριση της άγνωστης ασθένειας:

 

«Στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 16-05-2024 στην ΠΕ Πέλλας, με θέμα τα προβλήματα που δημιουργεί η ασθένεια της παραμόρφωσης των καρπών οπωρώνων ροδακινιάς στην γεωργική παραγωγή του νομού, διατυπώθηκε η ανάγκη πλήρους αποτύπωσης του προβλήματος σε 2 στάδια: Στο 1ο στάδιο, θα γίνει μία πρώτη οριοθέτηση της περιοχής και καταγραφή των ποικιλιών, υποκειμένων κλπ. που εμφανίζεται το πρόβλημα και στο 2ο στάδιο, θα γίνει ταυτοποίηση των αγρών που παρουσιάζουν συμπτώματα παραμορφωμένων καρπών, με επιτόπιες αυτοψίες.

 

Για την ολοκλήρωση του 1ου σταδίου, προβήκαμε στην έκδοση της αρ. πρωτ. 342499(17974)/17-05-2024 (ΑΔΑ: 6ΓΤΧ7ΛΛ-ΛΟ8) Απόφασης με θέμα; «Σύσταση ομάδας εργασίας με σκοπό την συλλογή στοιχείων για την αποτύπωση και την περαιτέρω διερεύνηση του προβλήματος παραμόρφωσης των καρπών οπωρώνων ροδακινιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας» και στη δημιουργία εντύπου-δήλωσης συλλογής δεδομένων και γεωγραφικού προσδιορισμού των αγρών που εμφανίζουν πρόβλημα. Παράλληλα εκδίδουμε Δελτίο τύπου με το οποίο ενημερώνουμε τους καλλιεργητές για την ανάγκη συμπλήρωσης της δήλωσης και για τα καλλιεργητικά μέτρα που παίρνονται σε αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του τμήματος Φυτοϋγειονομικού ελέγχου του ΥΠΑΑΤ , για την αντιμετώπιση ιώσεων και ιοειδών στα πυρηνόκαρπα.

 

Για την ολοκλήρωση του 2ου σταδίου, αιτούμαστε την διάθεση εποχικού προσωπικού του ΕΛΓΑ καθώς το προσωπικό της ΔΑΟΚ Πέλλας είναι λιγοστό και επιφορτισμένο με  την υλοποίηση προγραμμάτων και ελέγχων που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη και τις πληρωμές, τις εξαγωγές οπωροκηπευτικών, τη φυτοϋγεία, τις επισκοπήσεις, τα γεωργικά μηχανήματα, τους ΤΟΕΒ κλπ.

 

Είμαστε στη διάθεση σας για κάθε πληροφορία και σας ευχαριστούμε για την προσπάθεια που καταβάλλετε και τη συνεργασία σας.

 

Με εκτίμηση,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

Ιορδάνης Τζαμτζής».