Αυτό το διάστημα σε πολλές φωλιές υπάρχουν ήδη νεοσσοί. Οι γονείς Πελαργοί θα συνεχίζουν να φέρνουν υλικό στις φωλιές – τώρα (για την προστασία των μικρών) θα φέρνουν και κλαδιά και μαλακό υλικό.
Δυστυχώς ο Πελαργός δεν ξεχωρίζει ότι (προστατεύοντας τους νεοσσούς) μπορεί να φέρει στην φωλιά κάτι πολύ επικίνδυνο. Μέσα σε αυτά είναι: σπάγκοι, σχοινιά, πετονιές, τσουβάλια, σακούλες πλαστικές κ.α. Ειδικά ο σπάγκος, τα τσουβάλια και οι πετονιές είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος!
Και εδώ η εξήγηση. Ένας νεοσσός – πριν σηκωθεί όρθιος – μπουσουλάει μέσα στην φωλιά για αρκετές μέρες (περίπου 3 εβδομάδες). Αν στην φωλιά υπάρχει σπάγκος (ή ένα τσουβάλι που γίνεται κομμάτια) … το αποτέλεσμα είναι τραγικό. Ο μικρός πελαργός μπλέκεται σε αυτό και ο σπάγκος σφίγγει το πόδι του (ή και τα δυο) μέχρι που το πόδι θα νεκρωθεί ή θα κοπεί. Δυστυχώς (στις περισσότερες περιπτώσεις), το μόνο που περιμένει τότε τον μικρό πελαργό είναι ή αναπηρία ή ο θάνατος … (πριν καν θα πετάξει) …
Περιστατικά σαν αυτά, που βλέπετε στις φωτογραφίες τα συναντάμε όταν κάνουμε τις δακτυλιώσεις των πελαργών και ανεβαίνουμε στις φωλιές. Τότε όμως είναι αργά.
Για να μην γίνει ποτέ ξανά αυτό – μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να βοηθήσουμε. Γιατί εμείς μπορούμε να μαζέψουμε όποιον σπάγκο και τσουβάλι θα βρούμε στον δρόμο μας.
Μόνο έτσι θα αποτρέψουμε αρκετούς φρικτούς θανάτους νεαρών πελαργών! Ας μαζεύουμε τον κάθε σπάγκο που βλέπουμε και ας τον πετάμε στα σκουπίδια (καλύτερα κομματιασμένο, για να μην το πάρει ξανά ο πελαργός).