Η Θεατρική ομάδα ΜΕΘΕΞΙΣ του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας “Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς” με σταθερά αλλά αποφασιστικά βήματα, χαράσει νέα ρότα στα πολιστιστικά δρώμενα της πόλης και παρουσιάζει ένα από τα “διαμάντια” της Παγκόσμιας δραματουργίας: “ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΑ ΑΛΜΠΑ” του Federico Garcia Lorca.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 18 Νοεμβρίου 1954 στο Θέατρο Κοτοπούλη, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή και στον πρωταγωνιστικό ρόλο την μοναδική βραβευμένη με Oscar Ελληνίδα ηθοποιό Κατίνα Παξινού. 70 χρόνια μετά, η Θεατρική ομάδα ΜΕΘΕΞΙΣ, το μεταφέρει στην σκηνή με “άρωμα γυναίκας”!

Ένα έργο που δίνει με έντονη τραγικότητα τη γυναικεία ψυχή που αναζητά το “απαγορευμένο”. Ένα έργο-κραυγή, μια διαχρονική καταγγελία, ένας κόμπος στο λαιμό, μια γροθιά στο στομάχι κι ανάσες που δεν παίρνονται, με τον ποιητικό χρωστήρα του Ανδαλουσιάνου νεομάρτυρα και 15 πρωταγωνίστριες υπό την σκηνοθετική μπαγκέτα της Δέσποινας Οτουντζίδου

 

Σημείωμα σκηνοθέτιδας

 

Ανέλαβα το παράτολμο εγχείρημα να αποδώσω ένα εμβληματικό έργο, θεωρώντας πως έφτασα πια σε μια ωριμότητα, μετά από 18 χρόνια Θεατρικής διαδρομής. Πήρα την απόφαση να προχωρήσω στο μεγάλο βήμα ν’ αναλάβω και να φέρω εις πέρας μια τέτοια παραγωγή συνειδητοποιώντας παράλληλα και το ρίσκο που ενέχει η επιλογή μου. Ακολουθώ το ένστικτό μου προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και σκοπό, ακολουθώντας τη διαδικασία με συνέπεια στον εαυτό μου αλλά ταυτόχρονα πιστή σ’ αυτό που αρχικά με κινητοποίησε εξ αρχής να εμπλακώ στη διαδικασία.Το άγνωστο, το δημιουργικό.Το ένστικτο μου δε με πρόδωσε ως τώρα.

Έχω την τάση να συνεργάζομαι με ανθρώπους που νιώθω κάποιου είδους σύνδεση μαζί τους, σαν μέλη μιας καλλιτεχνικής “οικογένειας” που αλληλοσυμπληρώνονται και λειτουργεί με κοινούς κώδικες επικοινωνίας και αντίληψης. Ατέλειωτες ώρες συνύπαρξης, σκληρής δουλειάς, αναζητήσεων και συζητήσεων, δημιουργούν ένα δέσιμο που για μένα είναι αναγκαίο συστατικό γόνιμης συνδημιουργίας. Όλες οι συνεργασίες, μου προσέφεραν εμπειρία κι εφόδια, με την καθεμία να είναι ξεχωριστή για τον δικό της λόγο. Η χαρά της δημιουργίας και τα συναισθήματα με όλους όσοι μοιράστηκα το κάθε ένα από αυτά τα θεατρικά ταξίδια αποτελούν μνήμες ζωής.

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΑ ΑΛΜΠΑ ήταν μια πρόκληση που απαιτεί πολύ μεγάλη πειθαρχία τόσο από μένα όσο και απ’ όλους όσοι μετέχουν στο καλλιτεχνικό εγχείρημα. Επόμενη πρόκληση μετά την επιλογή του έργου, έχει να κάνει με την απόφαση μου να μην κάνω καμία “έκπτωση” στην ποιότητα της απόδοσης του έργου, συνειδητοποιημένη πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη δομή και παρουσίασή του, μιας και σε τέτοιου βεληνεκούς κλασικά, δραματικά αριστουργήματα, η κάθε λέξη, κραυγή, παύση, αντικείμενα επί σκηνής, κοστούμια, ήχοι, χρίζουν ιδιαίτερης σημασίας και δεν μπορούν να παραλείπονται. Το μεγαλείο των διαλόγων και η ποιητική – μουσική αίσθηση απ’ το οποίο είναι διαποτισμένο το έργο, δεν επιτρέπει τίποτε λιγότερο. Ελπίζω να τα κατάφερα σεβόμενη τον συγγραφέα και το Θεατρόφιλο κοινό.

Η Θεατρική ομάδα ΜΕΘΕΞΙΣ της οποίας έχω την χαρά και την τιμή να ηγούμαι, ιδρύθηκε την 1η Ιουνίου 2022. Την 1η Ιουνίου 2024 θα γιορτάσουμε 2 χρόνια Θεατρικής διαδρομής στο σανίδι, καθώς αυτή έχει οριστεί ως ημερομηνία της πρεμιέρας του έργου. Σας καλούμε λοιπόν να γίνετε συνοδοιπόροι μας σ’ αυτό το νέο Θεατρικό ταξίδι στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Πέλλας, που ως και την Τετάρτη 5 Ιουνίου, από τις 9 το βράδυ θα φιλοξενεί “Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα”. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων καθώς είμαστε σίγουροι πως θα στηρίξετε κι αυτή μας την προσπάθεια.

 

Ένα επιτελείο εξαιρετικών ερασιτεχνών ηθοποιών εργάζεται πυρετωδώς άπό τα τέλη Γενάρη για να καταθέσουν ενώπιον μας μια παραγωγή που αξίζει να στηρίξουμε. Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά) : Απάζογλου Δήμητρα, Δερμεντζόγλου Ελένη, Δογραμματζή Κική, Καστώρη Βάσω, Λιάκα Δέσποινα, Ξενίδου Λίζα, Πουλιάκη Ρωξάνη, Σέξτου Μαρία, Ταπαζίδου Μελίνα, Ταρασίδου Σοφία, Τζουλάκη Χριστίνα, Φωστηροπούλου Άννα και σε έκτακτη εμφάνιση η Δέσποινα Οτουντζίδου.

Το έργο είναι σε απόδοση Νίκου Γκάτσου, διανθίζεται με ποιήματα του Federico Garcia Lorca σε απόδοση Οδυσσέα Ελύτη και απαγγελία από την Ελένη Αγανάνη. Τη συνοδεύει στο πιάνο ζωντανά επί σκηνής ο Νίκος Μωραίτης με πρωτότυπες συνθέσεις που φέρουν την υπογραφή του.

 

Το έργο

 

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΑ ΑΛΜΠΑ (La casa de Bernarda Alba), το κύκνειο άσμα του Lorca, ολοκληρώθηκε τον Απρίλη του 1936, λίγους μήνες πριν τη δολοφονία του, κι έγινε ευρύτερα γνωστό μ’ έναν παράδοξο τρόπο, δεδομένου ότι πρόκειται για Θεατρικό έργο, καθώς πρωτοπαρουσιάστηκε το 1945 ως ταινία στις κινηματογραφικές αίθουσες του Μπουένος Άιρες. Μαζί με τον “Ματωμένο Γάμο” και την “Γέρμα”, αποτελούν την τριλογία της Ισπανικής υπαίθρου, από τα δημοφιλέστερα κείμενα της Παγκόσμιας Δραματουργίας.

Πολλοί μελετητές λένε πως το έργο αυτό είναι καρπός τέχνης που έφτασε στην ωριμότητα του και είναι το πιο ισορροπημένο σε περιεχόμενο και μορφή από τα υπόλοιπα έργα του συγγραφέα.

Η τραγική μοίρα των κοριτσιών, η ανάγκη για επανάσταση, η καταπίεση, ο συμβιβασμός, το πάθος, η επιρροή των αντρών στις γυναίκες και η ίδια η δυναστευτική προσωπικότητα της μητέρας-τυράννου, προμηνύουν τη φύση του φασιστικού καθεστώτος του Φράνκο στην Ισπανία μέσα από την προφητική πένα ενός βαθύτατα πολιτικοποιημένου συγγραφέα.

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΑ ΑΛΜΠΑ:Το σπίτι των μυστικών και των παθών! Αδικαίωτοι και ανεκδήλωτοι έρωτες, απαγορευμένες επιθυμίες.

5 φυλακισμένα κορίτσια, εσώκλειστα και καταπιεσμένα κάτω από το αυταρχικό πέπλο μιας μητέρας-τυράννου, κόντρα στη θηλυκότητα, τη σεξουαλικότητα, τη μητρότητα, την ελευθερία τους.

5 τραγικές φιγούρες, θυσία στον βωμό της ηθικής, δεμένες η μία με την άλλη με ένα νήμα αιμάτινο, αγκαθωτό, συρμάτινο, γεμάτο καρφιά.

5 παγιδευμένα πλάσματα που τρέφουν την στέρησή τους με μίσος και βιώνουν τραυματικά την αντίφαση ανάμεσα στους ισχυρούς δεσμούς αγάπης και τον σκληρό ανταγωνισμό για τον ένα και μοναδικό άντρα που στοιχειώνει τις νύχτες τους.

Η παρασκηνιακή παρουσία του επίδοξου μνηστήρα, είναι αρκετή ώστε να πυροδοτήσει την ήδη καταπιεσμένη ένταση μεταξύ των αδελφών και να τις οδηγήσει στη ζήλια, την έχθρα, το σπαρακτικό φινάλε.

Αυτές οι ανθρώπινες ψυχές στο σκοτεινό τούτο σπίτι, θα βρουν το κλειδί να δραπετεύσουν ή θα υποταχθούν στη μοίρα;

Απαντήσεις επί σκηνής από το Σάββατο 1 ως και την Τετάρτη 5 Ιουνίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Πέλλας (Νομαρχία) με ώρα έναρξης παράστασης 9 το βράδυ και γενική είσοδο 7€.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Ποντίων “Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς” μέρος των εσόδων από τις παραστάσεις θα διατεθεί για την οικονομική υποστήριξη του Γηροκομείου ενώ πολύτιμος αρωγός αυτής της παραγωγής είναι ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Έδεσσας και περιχώρων.