DSC02924Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Έδεσσας σας εκφράζει την αγωνία όλων των δημοτών του Δήμου μας, αλλά και του συνόλου των κατοίκων του Νομού Πέλλας, που έκπληκτοι πληροφορούνται την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για τη μεταφορά του Πανεπιστημιακού Τμήματος Μarketing και Διοίκησης Λειτουργιών.

Είμαστε η μοναδική περίπτωση που το σχέδιο «Αθηνά» πλήττει την ακριτική πρωτεύουσα ενός Νομού, που πληθυσμιακά υπερκαλύπτει τους Νομούς Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών μαζί. Προφανώς, γραφειοκράτες, κρυμμένοι πίσω από μια στενά «τεχνοκρατική» αντίληψη, αδυνατούν να καταλάβουν ότι ως ακρίτες φυλάσσουμε «Θερμοπύλες» που, μάλλον, αυτοί βιάζονται να «παραδώσουν».

Με πραγματική οδύνη οι τοπικές κοινωνίες αντιλαμβάνονται και διαπιστώνουν ότι το σχέδιο αυτό, στην ουσία, στρέφεται αποκλειστικά και μόνο ενάντια στην Έδεσσα και το Νομό Πέλλας. Ενώ ο Νομός Πέλλας στέλνει κάθε χρόνο περισσότερους από 1.200 φοιτητές δεν θα έχει το δικαίωμα να δέχεται και να φιλοξενεί κάθε χρόνο τουλάχιστον 100 φοιτητές !

  Αντιλαμβανόμαστε πλήρως, όπως και κάθε Έλληνας, ότι η απόφαση είναι τελικά απόλυτα πολιτική και ότι βαρύνει τον πρωθυπουργό της χώρας και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σαμαρά, και, φυσικά, τους δύο άλλους αρχηγούς των κομμάτων της συγκυβέρνησης, κ. κ. Βενιζέλο και Κουβέλη. Έστω και τώρα, πρέπει να αποδειχθεί ότι το σχέδιο «Αθηνά» έχει την ανάλογη ευελιξία και σοφία και ότι δεν θα λειτουργήσει ως «Καιάδας» αποκλειστικά και μόνο για την Έδεσσα και το Νομό Πέλλας.

Θεωρούμε, εκτός των άλλων, ότι μια τέτοια απόφαση μας υποβιβάζει σε πολίτες 2ης  κατηγορίας, σε ακρίτες που φυλούν Θερμοπύλες περιμένοντας, αυτή τη φορά, τους βαρβάρους … από τα πολυτελή γραφεία των Υπουργείων.

πανεπιστημιοεδεσσας    Γνωρίζουμε ότι δημιουργήθηκαν νέα τμήματα, όπως και της πόλης μας, και σε άλλες όμορες πόλεις, όπως η Βέροια, η Νάουσα κ.α., με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν με άναρχο τρόπο, χωρίς την πρόβλεψη των απαραίτητων υποδομών και ειδικοτήτων, τουλάχιστον ως προς την οικονομική τους αυτοτέλεια. Ωστόσο, δεν συνέβη και με εμάς το ίδιο, αφού η κτιριακή υποδομή και όλες οι εν γένει εγκαταστάσεις του τμήματος Μarketing και Διοίκησης Λειτουργιών παραδόθηκαν από το Δήμο μας με πολυετή παραχώρηση και ότι δαπανήθηκαν 1.350.000, 00 €, από ιδίους πόρους, για την ανακαίνιση – ανακατασκευή τους.  Επιπλέον, όλοι οι φοιτητές σιτίζονται καθημερινά και πάλι με μέριμνα του Δήμου μας. Τέλος, επισημαίνουμε ότι το ετήσιο λειτουργικό κόστος του παραπάνω τμήματος δεν ξεπερνά τις 35.000,00 €. Μάλιστα, έχουμε, ήδη, εκφράσει τη διάθεσή και την προσφορά μας να το καλύψουμε με δικές μας δαπάνες.

Η πρόθεση του Υπουργείου για τη μεταφορά του Πανεπιστημιακού Τμήματος αγνοεί, και μάλιστα με προσβλητικό τρόπο, την ιστορία και τον πολιτισμό, αφού ο νομός Πέλλας αποτελεί την πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και έχει στα σπλάγχνα του την αρχαία Πέλλα, την πρωτεύουσα του Μακεδονικού κράτους.

Θεωρούμε πως μια τέτοια πρόταση αποτελεί κυνική γραφειοκρατική απόφαση, μια απόφαση που παραγνωρίζει τα αυτονόητα επιστημονικά, ιστορικά κι εθνικά ερείσματα της παραμονής και της συνέχισης της λειτουργίας του Τμήματος στην πρωτεύουσα του Νομού Πέλλας, την Έδεσσα.

Στην πραγματικότητα, η ενδεχόμενη υλοποίηση αυτής της πρότασης θα αποτελέσει προσβολή και ύβρη απέναντι στην ιστορία και στους ανθρώπους του τόπου μας. Θα αποτελέσει ένα τραγικό λάθος, ένα μεγάλο ιστορικό έγκλημα της γραφειοκρατίας, που αγνοεί περιφρονητικά την πραγματικότητα.

Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η πρόθεση μεταφοράς της, που υπακούει σε άλλες σκοπιμότητες, είναι άνιση και μεροληπτική  και δεν στηρίζεται σε ιστορικά και επιστημονικά δεδομένα. Μόνο έτσι, μπορεί να εξηγηθεί η μυωπική αυτή θέση. Χειροπιαστά παραδείγματα αποτελούν η Καλαμάτα και ο Πειραιάς.

   Εμείς ως Δήμος Έδεσσας σας καλούμε να ματαιώσετε, άμεσα, τη σχεδιαζόμενη μετακίνηση του τμήματος Marketing και Διοίκησης Λειτουργιών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από την πρωτεύουσα του Νομού Πέλλας, την Έδεσσα. Δηλώνουμε, επίσης με τον κατηγορηματικότερο τρόπο, την πλήρη αντίθεσή μας και σας βεβαιώνουμε ότι θα βοηθήσουμε στη διατήρησή του στην πόλη μας με κάθε πρόσφορο μέσο που θα απαιτηθεί, όπως το αποδείξαμε, άλλωστε, έμπρακτα μέχρι σήμερα.

Υπογραμμίζουμε ότι:

  • Είμαστε ο μοναδικός παραμεθόριος Νομός της Βόρειας Ελλάδας ο οποίος, σύμφωνα με τον παραπάνω σχεδιασμό, παραμένει χωρίς πανεπιστημιακή μονάδα.
  • Η μετακίνηση του Πανεπιστημιακού Τμήματος δεν συνάδει με τις υποτιθέμενες προθέσεις του Υπουργείου, δηλαδή με την ισόρροπη ανάπτυξη των Πανεπιστημίων. Από τις 57 πόλεις οι 54 διατήρησαν τα Πανεπιστημιακά Τμήματά τους.
  •  Συντρέχουν και εθνικοί λόγοι, αφού είμαστε παραμεθόριος και ακριτικός νομός.
  • Εξάλλου, δεν εξορθολογίζονται οι δαπάνες του Υπουργείου, αφού όπως αναφέρουμε παραπάνω τα έξοδα του Πανεπιστημίου βαρύνουν το Δήμο μας.
  • Σε καμία περίπτωση δεν πληρούνται τα υποτιθέμενα ακαδημαϊκά και οικονομικά κριτήρια.
  • Ένα ζωντανό Πανεπιστημιακό Τμήμα, με υψηλή βάση εισαγωγής χάνεται από τον Νομό μας, ενώ άλλα Τμήματα φαντάσματα, με ελάχιστους εγγεγραμμένους φοιτητές παραμένουν στην ενδοχώρα.    

 

Εμείς, ως Δήμος Έδεσσας, σας καλούμε να ματαιώσετε, άμεσα, τη σχεδιαζόμενη μετακίνηση του τμήματος Marketing και Διοίκησης Λειτουργιών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, από την πρωτεύουσα του Νομού Πέλλας, την Έδεσσα.

   Μάλιστα, θεωρούμε πως όλος ο νομός και ιδιαίτερα η Έδεσσα έχουν αδικηθεί από το Υπουργείο Παιδείας κατάφορα κατά τα προηγούμενα έτη. Αντί, λοιπόν, της μεταφοράς του Πανεπιστημιακού Τμήματος, το Υπουργείο και η πολιτική του ηγεσία θα πρέπει να φροντίσουν να αποκαταστήσουν την αδικία δεκαετιών στον τόπο μας.      

   Τέλος, αρνούμαστε να πιστέψουμε αυτό που ευρέως συζητιέται και διαδίδεται στον Νομό μας ότι, δηλαδή, η απόφαση της απομάκρυνσης είναι στην πραγματικότητα αποτέλεσμα οικογενειακών “πανεπιστημιακών” συμφερόντων, θέμα που χρήζει έρευνας!!! 

Απαιτούμε ισότιμη και όχι μεροληπτική αντιμετώπιση.

 

Το ψήφισμα αυτό ψηφίσθηκε με την υπ΄ αριθμ. 110/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας στη 10η συνεδρίαση της 4ης Απριλίου 2013.