Συνάντηση με τον Πρόεδρο του κόμματος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Πάνο Καμμένο, συνοδευόμενο από τους βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. Γαβριήλ Αβραμίδη, Κωνσταντίνο Δαμαβολίτη και Σταυρούλα Ξουλίδου, καθώς και τον εκπρόσωπο Τύπου των ΑΝ.ΕΛ. Τέρενς Κουίκ, είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στο γραφείο του στην έδρα της ΠΚΜ, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. στην 79η ΔΕΘ.

140909_O_Perifereiarchis_K_Makedonias_Ap_Tzitzikostas_me_ton_proedro_tin_ANEL_P_Kammeno_3
«Υποδέχθηκα με χαρά σήμερα τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. Πάνο Καμμένο και την κοινοβουλευτική αποστολή που μας επισκέφθηκε. Τους ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που δείχνουν για τα προβλήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και για το αίτημά τους να μας επισκεφθούν, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στη ΔΕΘ», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Στην ατζέντα της συζήτησης τέθηκαν θέματα της Κεντρικής Μακεδονίας (μεταφορά μαθητών, έργα ΕΣΠΑ και σχεδιασμός νέου ΣΕΣ 2014-2020, έργα αναστήλωσης στο Άγιο Όρος, ανασκαφές στην Αμφίπολη, βελτίωση υποδομών), με πρωτεύον ζήτημα αυτό της ανεργίας που πλήττει την περιοχή. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «η συζήτησή μας περιστράφηκε γύρω από πολλά ζητήματα που αφορούν την Κεντρική Μακεδονία: Από το ζήτημα της ανεργίας, που είναι το βασικό μας πρόβλημα, το θέμα των υποδομών στην περιοχή μας, το σχέδιο της διοίκησής μας για τα επόμενα πέντε χρόνια, την πορεία του ΕΣΠΑ και την προετοιμασία για τη νέα προγραμματική περίοδο, το ΣΕΣ 2014-2020. Συζητήσαμε, επίσης, σχετικά με την πορεία των ανασκαφών και για τα σημαντικά ευρήματα στην Αμφίπολη Σερρών, καθώς και για το θέμα της μεταφοράς μαθητών, στο οποίο εκτιμούμε ότι αύριο το Υπουργείο Εσωτερικών θα δώσει οριστική λύση, ώστε να ξεκινήσουν τη Δευτέρα τα σχολεία χωρίς προβλήματα.
140909_O_Perifereiarchis_K_Makedonias_Ap_Tzitzikostas_me_ton_proedro_tin_ANEL_P_Kammeno_1Επιπλέον, μας απασχόλησε μία σειρά άλλων θεμάτων, που σχετίζονται με την αυτοδιοίκηση και τις διορθώσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα στον Καλλικράτη, προκειμένου η αιρετή αυτοδιοίκηση, οι Περιφέρειες, να αποκτήσουν τον αναπτυξιακό ρόλο για τον οποίο έχουν σχεδιαστεί. Οι Περιφέρειες οφείλουν να αποκτήσουν οικονομική και θεσμική αυτοτέλεια, στο πλαίσιο της Ευρώπης των Περιφερειών, κατεύθυνση την οποία τόσο ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όσο και εγώ προσωπικά στηρίζουμε απόλυτα».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του κόμματος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Πάνος Καμμένος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για τη θερμή υποδοχή και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο της επόμενης πενταετίας. «Η εκλογή Τζιτζικώστα δείχνει ότι πλέον οι πολίτες δίνουν τα χρίσματα κι όχι τα κόμματα και ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητη και να λειτουργεί κατόπιν της λαϊκής εντολής, σε συνεργασία με τους τεχνοκράτες και την κεντρική εξουσία, αλλά ταυτόχρονα αυτόνομη, προκειμένου να μπορεί να φέρει αποτελέσματα στην πολιτική», δήλωσε ο κ. Καμμένος.
Ο Πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποτελεσματικότητα της διοίκησης Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα υψηλά ποσοστά στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ που έχουν επιτευχθεί. «Χαίρομαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι από την πρώτη μέρα που ανέλαβαν ο Απόστολος Τζιτζικώστας και οι συνεργάτες του την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτουν και σχέδιο και όραμα. Ήδη από την ανάλυση και την παρουσίαση που μου έκανε ο κ. Τζιτζικώστας φάνηκε ξεκάθαρα ότι η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ που επιτεύχθηκε στην Κεντρική Μακεδονία όχι απλώς θα παραμείνει υψηλή, αλλά θα διευρυνθεί.
Συζητήσαμε για το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο αυτή τη στιγμή καταρτίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα νέο ΕΣΠΑ το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να βελτιωθούν και οι υποδομές αλλά και να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό. Πράγματι, η Κεντρική Μακεδονία έχει πληγεί πολύ βαθιά από την ανεργία και τα νέα μέτρα που έχει επιβάλει η τρόικα στην πατρίδα μας και νέα παιδιά μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι η προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα καταφέρει να ανατρέψει, τουλάχιστον σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, αυτή την αιμορραγία του ελληνικού λαού. Είμαι πολύ ευτυχής γιατί τα άμεσα προβλήματα για τα οποία ενημερωθήκαμε από τους Δημάρχους, όχι μόνο τα γνωρίζει η Περιφέρεια, αλλά βρίσκεται και στο δρόμο της επίλυσής τους», δήλωσε ο κ. Καμμένος.

140909_O_Perifereiarchis_K_Makedonias_Ap_Tzitzikostas_me_ton_proedro_tin_ANEL_P_Kammeno_2Σχετικά με το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών, ο κ. Καμμένος εξέφρασε τη στήριξή του προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζοντας ότι «θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε από την πλευρά μας ως αντιπολίτευση για να δοθεί η λύση που ζητά η Περιφέρεια».
Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Άγιο Όρος και την ενημέρωσή του από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, ο Πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Πάνος Καμμένος εξέφρασε την ικανοποίησή του, διότι «πλέον είναι φανερό ότι η Κεντρική Μακεδονία μετατρέπεται σε ένα τεράστιο πολιτισμικό πάρκο, που ενώνει την Ορθοδοξία και την Αρχαία Ελλάδα. Αν όλα πάνε καλά –και όπως φαίνεται πάνε καλά, η ροή τουριστών τα επόμενα χρόνια θα αλλάξει την προοπτική της Κεντρικής Μακεδονίας. Θεωρώ ότι τις επόμενες μέρες όλος ο Ελληνισμός, αλλά και η παγκόσμια κοινή γνώμη, περιμένουν τα αποτελέσματα των αρχαιολόγων, τους οποίους θα αφήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους. Ελπίζω ότι τα αποτελέσματα θα είναι τέτοια, ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε στην Κεντρική Μακεδονία τουρίστες από όλο τον κόσμο και να ενοποιήσουμε ουσιαστικά τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, από τη Βεργίνα και την Πέλλα, τη Νάουσα, τη Σχολή του Αριστοτέλη. Με άλλα λόγια, προσδοκία μας είναι να γίνει ένα τεράστιο πολιτισμικό πάρκο, ανοιχτό για όλους τους επισκέπτες», σημείωσε ο κ. Καμμένος. Επίσης, ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στην επανέναρξη των εργασιών αναστήλωσης και συντήρησης των Μονών στο Άγιο Όρος, τις οποίες είχε την ευκαιρία να δει στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθωνική Πολιτεία.
Ο Πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για τα ζητήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν περιοχές στην Κεντρική Μακεδονία, όπως αυτή του Λαγκαδά, λόγω της συρρίκνωσης των αστυνομικών τμημάτων. «Είναι τεράστιο το ζήτημα της ασφάλειας. Ενημέρωσα τον Περιφερειάρχη ότι εμείς ως ΑΝ.ΕΛ. θα επισκεφθούμε τον κ. Κικίλια και θα του ζητήσουμε την ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων. Είναι αδύνατον σε περιοχές που απέχουν λίγα χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, οι πολίτες να φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους», τόνισε ο κ. Καμμένος.
«Όπως με πολλή προσοχή και σεβασμό ήμασταν κοντά στον κ. Τζιτζικώστα –και όχι από πάνω- κατά την προεκλογική περίοδο, μαζί με όλες τις άλλες δυνάμεις που στήριξαν την εκλογή του, έτσι θα είμαστε δίπλα του και στο το δύσκολο έργο που έχει να κάνει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο κ. Τζιτζικώστας αποτελεί ένα παράδειγμα για όλη την Ελλάδα. Αποτελεί έναν οδηγό για το πώς πρέπει να εργάζεται και να συνεργάζεται η ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση με την κεντρική εξουσία. Τον ευχαριστώ πολύ και εύχομαι η Παναγιά να είναι κοντά του σε αυτό το δύσκολο έργο», κατέληξε ο κ. Καμμένος.
Μετά το τέλος της επίσκεψης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δώρισε στον Πρόεδρο των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Πάνο Καμμένο ένα αργυρό πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου ως ανάμνηση της επίσκεψής του στην Περιφέρεια.
• Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά το πέρας της επίσκεψης του Προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. στην Π.Κ.Μ. σχετικά με την πρόσφατη συνάντηση του κ. Τζιτζικώστα με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στα εγκαίνια της 79ης ΔΕΘ, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε:

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι στη θεσμική σχέση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και έναν Περιφερειάρχη μπορεί να τίθενται ζητήματα προσωπικής πικρίας ή θέματα που αφορούν στο παρελθόν.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, θα σας πω ότι πράγματι χάρηκα για τη συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή. Είναι ένας άνθρωπος που εκτιμώ ιδιαίτερα και ένας πολιτικός που θεωρώ ότι αποτελεί κεφάλαιο για τη χώρα και την ευρύτερη κεντροδεξιά. Και, μάλιστα, σε ρόλο όχι τιμητικής αποστρατείας, όπως κάποιοι θα ήθελαν».

• Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια, διότι μόλις δύο μέρες μετά την επίσκεψή του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου του θέσαμε το θέμα της αύξησης των μέτρων ασφαλείας στην Αμφίπολη, πράγματι διπλασιάστηκε η δύναμη ασφαλείας στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης και ταυτόχρονα ξεκίνησε και η διαδικασία φωταγώγησης του μνημείου για λόγους ασφαλείας. Επομένως, νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Η ανασκαφική δραστηριότητα συνεχίζεται και σε λίγες μέρες θα έχουμε τις επίσημες ανακοινώσεις από την αρχαιολογική υπηρεσία».