spiegel_twitter_aftodioikisi
Ο Αλέξης Τσίπρας θα δεχθεί όλους τους όρους διάσωσης των πιστωτών του που ήταν στο τραπέζι το Σαββατοκύριακο με μόνο λίγες μικρές αλλαγές, σύμφωνα με επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού, που απεστάλη αργά χθες το βράδυ και έχουν στην κατοχή τους οι Fianancial Times.

Η επιστολή του κ. Τσίπρα αναφέρει ότι η Αθήνα θα αποδεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα του ΦΠΑ με μόνο μία αλλαγή: μία ειδική έκπτωση 30% στα ελληνικά νησιά. Ο Αλέξης Τσίπρας γράφει στην επιστολή του, σύμφωνα με τον Peter Spiegel των Financial Times, ότι δέχεται όλες τις μεταρρυθμίσεις, εκτός από τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά. Ζητά επίσης η αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2015. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προτείνει η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ να αρχίσει τον Δεκέμβριο του 2019.

“Η Ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμη να αποδεχθεί αυτή τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο υπό τις ακόλουθες τροποποιήσεις, προσθήκες ή διευκρινίσεις, ως μέρος μίας επέκτασης του προγράμματος (διάσωσης) που λήγει και της νέας (τρίτη)ς δανειακής σύμβασης για την οποία ενα αίτημα υποβλήθηκε σήμερα Τρίτη 30 Ιουνίου 2015″ γράφει ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας: “Όπως θα παρατηρήσετε, οι τροποποιήσεις μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται πλήρως την ευρωστία και την αξιοπιστία του σχεδιασμού του συνολικού προγράμματος”.

Πάντως, η πρώτη αντίδραση των θεσμών είναι αρνητική όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του Reuters και δηλώσεις του Βόλφραγκ Σόιμπλε ο οποίος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία βάση για σοβαρές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα αυτή τη στιγμή, υποστηρίζοντας ότι από την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης λείπει η σαφήνεια.

πηγή : aftodioikisi.gr