Ολοκληρώνεται η δράση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ-ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, από το χθες στο σήμερα», που παρουσιάστηκε σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Π.Κ.Μ., με την εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017, στην Αποθήκη Δ, στο Λιμάνι, στις 18.30.

Με την τελευταία στη σειρά εκδήλωση, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάζει και στο κοινό της Θεσσαλονίκης τα αποτελέσματα της δράσης «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ-ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, από το χθες στο σήμερα» για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Κεντρικής Μακεδονίας. Η δράση αναφέρεται στη ζωή και το έργο των δύο μεγάλων Μακεδόνων, του Αριστοτέλη και του μαθητή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν εισηγήσεις και οπτικοακουστικό υλικό (βίντεο) για τους δύο μεγάλους άνδρες, τα οποία θα πλαισιωθούν με μουσικοχορευτικά δρώμενα και παράλληλη έκθεση φωτογραφίας από τα μέρη όπου έζησαν και μεγαλούργησαν. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της υπαλλήλου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μαρίας Κακαγιά, η οποία χάθηκε πρόσφατα και ήταν από τους πρωτεργάτες της δράσης, που εργάστηκε για το ξεκίνημα και την υλοποίησή της.
Η τελευταία αυτή εκδήλωση, όπως και όλες οι προηγούμενες που διοργανώθηκαν σε κάθε περιφερειακή ενότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έχει σκοπό να ενισχύσει τον πολιτιστικό τουρισμό και να προβάλλει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αιχμή το πλούσιο πολιτιστικό της απόθεμα.
Το πλήρες πρόγραμμα της αυριανής εκδήλωσης της δράσης «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ-ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, από το χθες στο σήμερα» στη Θεσσαλονίκη έχει ως εξής:
18.30 – 19.00: Προσέλευση
19.00 – 19.20: Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί
Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας
Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Βούλα Πατουλίδου
Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος

19.20 – 19.25: Παρουσίαση θεματικού Βίντεο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

19.25 – 19.35: Ομιλία με θέμα: «Η πολιτιστική κληρονομιά του Αριστοτέλη και του Μ. Αλεξάνδρου ως μοχλός τουριστικής ανάπτυξης»,
Στέλλα Κωστοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Περιφερειακής και Τουριστικής Ανάπτυξης, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ

19:35-19:45: Εριστικοί Λόγοι – η Επιστημονική, Ρητορική και Παιδαγωγική μέθοδος διδασκαλίας του Αριστοτέλη, Ομάδα φοιτητών Έδρας UNESCO διαπολιτισμικής Πολιτικής για μια δραστήρια και αλληλέγγυα ιθαγένεια Πανεπιστημίου Μακεδονίας

19:45-19:50: Προλογισμός μουσικοχορευτικής παράστασης με παρουσίαση βίντεο, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Φλώρος Θεόδωρος

19:50-20:15: Μουσικοχορευτική παράσταση από την αρχαία Ελλάδα, Παγχαλκιδικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

20:15-20:20: Παρουσίαση θεματικού βίντεο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

20:20-20:35: Ομιλία με θέμα: «Ο Αριστοτέλης για τη γνώση και τον άνθρωπο», Βασίλης Μπετσάκος, Διδάσκων στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

20: 35: Λήξη εκδήλωσης – Γευσιγνωσία και Οινογευσία

«Ο Μέγας Αλέξανδρος και η Ευρωπαίος Πόλις» στο Κιλκίς
Προτελευταίος σταθμός της δράσης «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ-ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, από το χθες στο σήμερα» ήταν το Κιλκίς, όπου πραγματοποιήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2017 εκδήλωση με τίτλο «Ο Μέγας Αλέξανδρος και η Ευρωπαίος Πόλις» στο Πολύκαστρο, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου.
Η εκδήλωση είχε ως σκοπό όχι μόνο την ανάδειξη της προσωπικότητας και του έργου των δύο μεγίστων Μακεδόνων, αλλά και την παράλληλη ανάδειξη των ιστορικών και πολιτισμικών στοιχείων της περιοχής με την πλούσια ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων και τη γενικότερη ανάδειξη των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων.
Οι εισηγητές της εκδήλωσης αναφέρθηκαν στην άμεση σχέση της ευρύτερης περιοχής με τον ξακουστό στρατηλάτη και κατέδειξαν με επιστημονικά στοιχεία, πλήθος ευρημάτων που πιστοποιούν την πλούσια ιστορική διαδρομή της περιοχής. Τόνισαν την αξία ανά τους αιώνες των δυο πυλώνων της παγκόσμιας ιστορίας, δασκάλου και μαθητή, φιλόσοφου και στρατηλάτη, που με τη ζωή και το έργο τους, εξακολουθούν να διδάσκουν όλη την ανθρωπότητα μέχρι σήμερα.
Η εκδήλωση έκλεισε μελωδικά με ορφικούς ύμνους και τη συνοδεία αρχαίων μουσικών οργάνων και στη συνέχεια ακολούθησε μικρή δεξίωση με οίνους της Παιονίας.