• Ολοκληρώθηκε η μελέτη ΣΔΙΤ και τίθεται σε τροχιά υλοποίησης το έργο της ανέγερσης του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας
• Δρομολογείται η ανέγερση Νέου Δικαστικού Μεγάρου και στα Γιαννιτσά μέσω ΣΔΙΤ

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη (μέσα σε διάστημα ενός έτους) επίσκεψη του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σταύρου Κοντονή στα Δικαστικά Μέγαρα Έδεσσας και Γιαννιτσών. Η επίσκεψη έγινε επ’ ευκαιρία αφενός μεν της ολοκλήρωσης της μελέτης ΣΔΙΤ για την ανέγερση του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας, που σηματοδοτεί την είσοδο του πολύ σημαντικού αυτού έργου σε τροχιά υλοποίησης αφετέρου δε την εξαγγελία της δρομολόγησης της ανέγερσης Νέου Δικαστικού Μεγάρου και στα Γιαννιτσά, καθώς και την εκπόνηση εργασιών στο υφιστάμενο κτήριο του Δικαστικού Μεγάρου Γιαννιτσών που θα καταστήσουν περισσότερο λειτουργική την απονομή των υπηρεσιών δικαιοσύνης στην δικαστηριακή περιφέρεια που καλύπτει το Πρωτοδικείο. Πρόκειται για πολύ σημαντικά έργα υποδομής στον τομέα της Δικαιοσύνης που δεν έχουν γίνει στην Πέλλα τα τελευταία 50 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα:

Α) Ανέγερση Νέου Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η όλη διαδικασία ξεκίνησε από την επίσκεψη που πραγματοποίησε η κ. Τζάκρη με την Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Έδεσσας και εκπροσώπους των δικαστικών υπαλλήλων του Δικαστηρίου Έδεσσας τον Φλεβάρη του 2017 στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σταύρο Κοντονή, κατά την οποία παρουσιάστηκε η ακαταλληλότητα του υφιστάμενου κτηρίου που στεγάζει σήμερα το Δικαστικό Μέγαρο, το οποίο κατασκευάστηκε το 1967 και παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα στην προσβασιμότητά του αλλά και στους εσωτερικούς χώρους, οι οποίοι δεν επαρκούν για να στεγάσουν το Πρωτοδικείο, το Ειρηνοδικείο και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Έδεσσας. Πρόκειται για ιδιωτική ιδιοκτησία που μισθώνεται από το Δημόσιο και αυτό κάνει δύσκολη την οποιαδήποτε χρηματοδότηση για τη βελτίωσή του.
Το επιλεγμένο οικόπεδο για την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου κείται επί της οδού Κορυτσάς 15 στην Έδεσσα, έχει επιφάνεια 2.122,00 m2 και μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το ΤΑΧΔΙΚ (ήτοι της εκ νέου δωρεάς του ποσοστού ½ εξ αδιαιρέτου του Υπουργείου Οικονομικών στο ΤΑΧΔΙΚ και της ολοκλήρωσης της απαλλοτρίωσης κατά το υπόλοιπο ½ εξ αδιαιρέτου από τον ιδιώτη) η κυριότητά του έχει περιέλθει εξ ολοκλήρου στο ΤΑΧΔΙΚ.


Η χωροθέτηση του οικοπέδου κρίνεται εξαιρετική, είναι σχεδόν τετραγωνισμένο και περικλείεται από την οδό Κορυτσάς με πλάτος 5 μέτρα και από την οδό Δωδεκανήσου με πλάτος 7 μέτρα. Απέχει μόλις 20 μέτρα από την Λεωφ. 18ης Οκτωβρίου, η οποία συνδέει τον κεντρικό ιστό της πόλης της Έδεσσας. Επίσης, έχει άριστο προσανατολισμό, με την βορινή του πλευρά επί της οδού Κορυτσάς.
Αναλυτικά στο νέο δικαστικό Μέγαρο Έδεσσας θα στεγασθούν οι παρακάτω υπηρεσίες:
 Πρωτοδικείο και Εισαγγελία Πρωτοδικών
 Ειρηνοδικείο/ Πταισματοδικείο
 Δικαστήριο Ανηλίκων
 Ταμεία
 Δικηγορικός Σύλλογος
Σύμφωνα με το ΦΕΚ Δ΄346/10-5-1988, η κάλυψη του εν λόγω οικοπέδου είναι 40% και αναφέρεται ως απαραίτητη προϋπόθεση η κατασκευή υπόγειας στάθμης με βοηθητική χρήση – θέσεις στάθμευσης και αποθήκες των αρχείων του Δικαστικού Μεγάρου.
Κατά την διάρκεια των προηγούμενων συναντήσεων της κ. Τζάκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ειδικής Γραμματείας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) έχει αποφασισθεί η ανέγερση του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας να γίνει μέσω ΣΔΙΤ. Η διαδικασία ΣΔΙΤ δημιουργεί συγκεκριμένες υποχρεώσεις στον Ιδιωτικό Φορέα που θα επιλεγεί. Εκτός από την ανέγερση του κτιρίου, αναλαμβάνει την εκπόνηση των μελετών, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά ο χρόνος για την ωρίμανση του έργου. Επίσης, ο ιδιώτης αναλαμβάνει τη μετεγκατάσταση από το υφιστάμενο κτίριο, αλλά και τη συντήρηση του νέου κτιρίου για 27 έτη. Γνωρίζουμε όλοι τι σημαίνει αυτό για ένα δημόσιο κτίριο και πόσο σημαντικό θα είναι, αφού ο ιδιώτης θα είναι υπεύθυνος να διατηρήσει την καλή κατάσταση του κτιρίου, να επιθεωρεί και να καταγράφει φθορές και να προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης. Το γεγονός ότι ο κατασκευαστής είναι και ο συντηρητής συνήθως οδηγεί σε καλύτερες κατασκευές οι οποίες δεν απαιτούν συχνή συντήρηση. Αυτό είναι προς όφελος όλων.
Ήδη έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για τη χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση του Νέου Δικαστικού Μεγάρου σύμφωνα με τις διατάξεις ΣΔΙΤ που ανατέθηκε από την επιτελική δομή του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε ιδιώτη-μελετητή και την επόμενη εβδομάδα θα υποβληθεί το αίτημα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης μετά την έγκρισή της από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ.

Παρουσίαση Αναθέτουσας Αρχής: Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μετά την συνεννόηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και της κ. Τζάκρη με τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρήστο Σπίρτζη θα αναλάβει ως Αναθέτουσα Αρχή και τον αντισυμβαλλόμενο του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης Δημόσιο Φορέα κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 3389/2005, για όλο το χρονικό διάστημα της σύμβασης σύμπραξης (Περίοδος Εργασιών – Περίοδος Λειτουργίας).

Αντικείμενο Σύμπραξης – Ενέργειες Ωρίμανσης του Έργου
Η προτεινόμενη σύμπραξη αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και συντήρηση, για διάστημα είκοσι επτά [27] ετών, του νέου Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας, καθώς και μετεγκατάστασης των υπηρεσιών του από το παλαιό κτίριο στο οποίο τώρα στεγάζονται στο νέο.
Λαμβανομένων υπ’ όψιν των ανωτέρω, για την πλήρη κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Δικαστικού Μεγάρου προβλέπεται ανωδομή περίπου 3.400 τ.μ. Με δυνατότητα κάλυψης του οικοπέδου σε ποσοστό 40% και με Σ.Δ. 1,4 δύναται να κατασκευασθεί κτίριο αποτελούμενο από 3 ορόφους μεθ’ υπογείου και ισογείου. Το ισόγειο θα καλύπτει επιφάνεια 850 τ.μ. και ο περιβάλλον χώρος θα καλύπτει τα υπόλοιπα 1.272 τ.μ., για την άνετη διακίνηση εργαζομένων και επισκεπτών και για τη διαμόρφωση θέσεων στάθμευσης για τους επισκέπτες. Στον περιβάλλοντα χώρο δύναται να πραγματοποιηθεί και μερική φύτευση.
Εν κατακλείδι, το συνολικό κόστος το οποίο θα κληθεί να καταβάλει ο ανάδοχος ανέρχεται σε 4.960.198,4 € για την κατασκευή του έργου, στο οποίο προστίθενται 206.722 € ετήσιες δαπάνες τεχνικής διαχείρισης του νέου Δικαστικού Μεγάρου για 27 έτη, καθώς και 50.000 € που εκτιμάται το κόστος μετεγκατάστασης των υπηρεσιών που στεγάζονται στο υφιστάμενο κτήριο, προκειμένου να μεταφερθούν στο νέο Δικαστικό Μέγαρο, ώστε ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου να ανέρχεται στο ποσό των 10.591.692,4 ευρώ.

Β) Ανέγερση Νέου Δικαστικού Μεγάρου στα Γιαννιτσά
Κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής στο Δικαστικό Μέγαρο Γιαννιτσών, καθώς και στην Εισαγγελία και το Ειρηνοδικείο Γιαννιτσών, διαπιστώθηκε το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δικαστικές υπηρεσίες στα Γιαννιτσά λόγω της διασποράς των υπηρεσιών σε διάφορα κτήρια (το Πρωτοδικείο Γιαννιτσών σε δημόσιο κτίριο πλησίον του Δήμου και η Εισαγγελία Πρωτοδικών και το Ειρηνοδικείο Γιαννιτσών σε μισθωμένο κτίριο το οποίο βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το Πρωτοδικείο), καθώς και η ανεπάρκεια σε ακροατήρια, γραφεία και χώρο για την λειτουργία Αρχείου στο υφιστάμενο.
Στη σύσκεψη μάλιστα που πραγματοποιήθηκε στο Πρωτοδικείο Γιαννιτσών παρουσία της Προέδρου Πρωτοδικών, των δικαστών που υπηρετούν σε αυτό, του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας και των Ειρηνοδικών και του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών κ. Στάθη Φουντουκίδη, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενημερώθηκε από την κ. Τζάκρη για την δημοτική έκταση εντός του πρώην στρατοπέδου Καψάλη, εμβαδού 3.599,46 τ.μ., η οποία προορίζεται για την ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου Γιαννιτσών και έχει μεταβιβασθεί για τον σκοπό αυτό από το Δήμο Πέλλας στο ΤΑΧΔΙΚ, καθώς και για την εκπόνηση μελέτης στην οποία είχε προβεί η ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ και με δεδομένη την ωριμότητα του συγκεκριμένου έργου ο κ. Κοντονής α ν α κ ο ί ν ω σ ε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και πιο συγκεκριμένα η επιτελική του δομή θα προβεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην ανάθεση οικονομοτεχνικής μελέτης ΣΔΙΤ (όπως και στην περίπτωση του Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας) για την δρομολόγηση της ανέγερσης και του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Γιαννιτσών για το οποίο μάλιστα έχει εκπονηθεί ήδη τεχνική μελέτη μέσω ΣΔΙΤ.

Παρέμβαση στο υφιστάμενο Δικαστικό Μέγαρο Γιαννιτσών
Όπως καταδείχθηκε επίσης στη σύσκεψη και την αυτοψία που πραγματοποίησαν μηχανικοί της ΚΤΥΠ Α.Ε. που συνόδευαν τον Υπουργό Δικαιοσύνης κατά την επίσκεψή του, το υφιστάμενο κτίριο του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών χρήζει άμεσων παρεμβάσεων ώστε να καταστεί αυτό περισσότερο λειτουργικό για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών απονομής δικαιοσύνης έως ότου το στεγαστικό πρόβλημα του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών επιλυθεί οριστικά με την ανέγερση του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Γιαννιτσών. Πιο συγκεκριμένα κρίθηκε επιτακτική η εκπόνηση των παρακάτω εργασιών στο υφιστάμενο κτίριο του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών:
1) Στεγανοποίηση και διαμόρφωση του υπογείου για τη μεταφορά αρχείου που στοιβάζεται στους διαδρόμους, ώστε να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος στα γραφεία των δικαστών και του διοικητικού προσωπικού του Πρωτοδικείου.
2) Κατασκευή εξωτερικού ασανσέρ και επισκευή της ράμπας που επιτρέψει την πρόσβαση στο Δικαστικού Μέγαρο των ΑΜΕΑ.
3) Ελαιοχρωματισμός.
4) Προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών.
5) Διαμόρφωση χώρου για τους δικαστικούς επιμελητές.
Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η σύνταξη τεχνικής μελέτης από την ΚΤΥΠ Α.Ε. η οποία θα ολοκληρωθεί σε ένα μήνα. Η τεχνική μελέτη θα καταδείξει τον προϋπολογισμό για την υλοποίηση της παρέμβασης και στη συνέχεια θα υπάρξει διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου σε ιδιώτη, ενώ η χρηματοδότηση της παρέμβασης θα γίνει από το ΤΑΧΔΙΚ.