Ο Αντώνης Ρυσάφης είναι ένας νέος άνθρωπος με φρέσκες ιδέες και όραμα. Ως αυτοδημιούργητος και επιτυχημένος επιχειρηματίας, στο χώρο των ανανεώσιμών πηγών ενέργειας, ξέρει να σχεδιάζει και να επιτυγχάνει τους στόχους που θέτει. Κοινωνικά και πολιτικά ενεργός αποφάσισε, στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα ως υπ. δήμαρχος Έδεσσας, όντας επικεφαλής του συνδυασμού «Ενωτική Δράση». Η αντίληψή του για την πολιτική περικλείεται στο τρίπτυχο: «συμμετέχω, συνδιαλέγομαι, συναποφασίζω». Χαμογελαστός, απλός, προσιτός και.. ανεξάρτητος, όπως άλλωστε ταιριάζει σ’ έναν λάτρη του διαλόγου και της καλής παρέας, δέχτηκε να μας απαντήσει στις ερωτήσεις που του θέσαμε. Ας δούμε, λοιπόν, τι μας απάντησε.

Αντώνη στις επερχόμενες εκλογές σε λίγες ημέρες, διεκδικείς ξανά, μαζί με τον συνδυασμό σου «ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ» τον Δήμο Έδεσσας – Βεγορίτιδας. Σε περίπτωση νίκης του συνδυασμού σου, ποια είναι τα πρώτα πράγματα που κάνετε;

Το βασικότερο, πάνω στο οποίο πρέπει να δουλέψουμε από την πρώτη κιόλας ημέρα, είναι η αλλαγή της νοοτροπίας. Να σταματήσει ο Δήμος να εκπέμπει μιζέρια, μεμψιμοιρία και να επαιτεί για ψίχουλα. Ο επόμενος πρωθυπουργός, οι επόμενοι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ, Μεταφορών, Πολιτισμού, Παιδείας θα πρέπει να ενημερωθούν κατάλληλα, πως στον χάρτη της Ελλάδος υπάρχει μια πόλη, πρωτεύουσα ενός Νομού, με την ονομασία Έδεσσα. Δεν γίνεται να μην συμπεριλαμβάνεται αυτή η πρωτεύουσα εδώ και δεκαετίες σε κανέναν σχεδιασμό τους. Ούτε στον σχεδιασμό των κεντρικών οδικών αξόνων, στην δημιουργία Πανεπιστημίων ή τμημάτων αυτών, στην χρηματοδότηση ανασκαφών σε αρχαιολογικούς χώρους. Αλλαγή νοοτροπίας και εντός των ορίων του Δήμου. Μέγιστη αξιοποίηση των ικανοτήτων του προσωπικού του Δήμου χωρίς απερίσκεπτες και απρογραμμάτιστες παρεμβάσεις της στιγμής, προς όφελος του συνόλου των δημοτών και όχι μεμονωμένων. Κατάργηση της πελατειακής σχέσης με διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες και στόχο την ισονομία. Τερματισμός της σποράς διχόνοιας. Οι αρχές της Ενωτικής Δράσης εκπορεύονται από τη δυναμική συμμετοχή όλων των πολιτών. Απαρχή αυτών είναι η αξιοποίηση του κατάλληλου ανθρώπου στην κατάλληλη θέση. Θέτουμε ως στόχο την πραγμάτωση μιας οικονομικά εύρωστης πόλης. Όταν έχεις λεφτά, μπορείς να δημιουργήσεις πολλά.

Στον τομέα της οικονομίας, θα προβούμε στην άμεση επανίδρυση μιας αναπτυξιακής εταιρείας, στο καταστατικό της οποίας θα προβλέπεται συν τοις άλλοις η αξιοποίηση και εκμετάλλευση του ορυκτού και φυσικού πλούτου του Δήμου. Έναρξη διαδικασιών για την απόκτηση των υφιστάμενων δύο υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την ΔΕΗ. Κατάθεση φακέλου για την αδειοδότηση λατομείου εξόρυξης αδρανών υλικών, για την κάλυψη των αναγκών της αγροτικής οδοποιίας όλου του Δήμου. Στελέχωση γραφείου αξιοποίησης εξειδικευμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Στον τομέα της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής, διευκολύνουμε την επίλυση προβλημάτων των δημοτών με την άμεση λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που θα έχει ως στόχο τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των όσων προκύπτουν ενώ προχωρούμε

στη στελέχωση γραφείου αιτημάτων και προβλημάτων εντός του Δημαρχείου. Επιπροσθέτως, ξεκινούμε ουσιαστική συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τον επανασχεδιασμό από μηδενική βάση του κυκλοφοριακού σχεδίου την πόλης. Άμεση επίλυση της ολισθηρότητας των πεζοδρομίων και του πεζόδρομου. Τέλος, θέτουμε τις βάσεις για τη δημιουργία του προφίλ υγείας του δήμου μας, που ερευνά την ποιότητα ζωής του πληθυσμού.

Οι μεγάλοι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας προσελκύουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών. Η τουριστική ανάπτυξη μπορεί να βασιστεί πάνω σε εκθέματα που αυτή τη στιγμή είναι θαμμένα. Έχοντας ως στόχο την πλήρη αποκάλυψη τις αρχαίας αγοράς στον Λόγγο, οφείλουμε από την πρώτη μέρα που θα αναλάβουμε, να προσεγγίσουμε και να πείσουμε τους ανθρώπους εκείνους, οι οποίοι έχουν και την γνώση αλλά και τους πόρους για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Στον τομέα στης παιδείας, διεκδικούμε σθεναρά τη επαναλειτουργία του Πανεπιστημίου στην πόλη μας, σχεδιάζουμε και ιεραρχούμε τις ανάγκες των σχολικών μονάδων και εκπονούμε μελέτες για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων.

Στον τομέα των δράσεων πολιτιστικής εξωστρέφειας, θέτουμε ως στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση της ιστορικής, λαογραφικής και βιομηχανικής μας κληρονομιάς, αξιοποιώντας τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις ή βάζοντας τα θεμέλια για νέες.

Στον τομέα του αθλητισμού, στοχεύουμε στην οργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων σε συνεργασία με φορείς της πόλης. Ταυτόχρονα, η συντήρηση των υφιστάμενων δομών κρίνεται απαραίτητη, ακολουθεί η παρακολούθηση εγκεκριμένων έργων και ο σχεδιασμός δημιουργίας νέων. Ολοκληρώνοντας θέλω να τονίσω πως στόχος μας είναι να δρούμε συλλογικά, καταφέρνοντας έτσι να αναδείξουμε την πόλη μας νικήτρια, καθιστώντας την παράδειγμα προς μίμηση.

Πως θα χαρακτήριζες την απερχόμενη Δημοτική Αρχή; Που πιστεύεις ότι πέτυχε και που ότι υστέρησε;

Η αποτίμηση της θητείας του κ. Γιάννου είναι σαφέστατα αρνητική. Δέσμιος του στενά κομματικού χαρακτήρα της παράταξής του, μετέφερε στο δημοτικό συμβούλιο μία ίδια κομματική αντίληψη, επέδειξε στείρα άρνηση σε οποιαδήποτε συνεργασία και φυσικά ήταν αδικαιολόγητα αντίθετος με οποιαδήποτε πρόταση κατέθεταν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Μία τέτοια διαχείρηση, όπως ήταν φυσικό, ήταν πέρα για πέρα άδικη απέναντι σε εύλογα και δίκαια αιτήματα και προβλήματα των πολιτών.

Στα εννιά χρόνια της θητείας του κ. Γιάννου ο δήμος Εδεσσας όχι μόνο δεν αναπτύχθηκε, αλλά έχασε και σημαντικούς παράγοντες της οικονομικής, πολιτιστικής και πνευματικής του δραστηριότητας και δυναμικής. Ενδεικτικά σας αναφέρω την απώλεια του πανεπιστημίου, το κλείσιμο του Ξενία και του Κανναβουργείου, την μη ολοκλήρωση της Ανω Εστίας, την απαξίωση του αρχαιολογικού χώρου του Λόγγου, την πλήρη απουσία επενδύσεων, αλλά και στοιχειώδους ακόμα φροντίδας των εγκαταστάσεων στο χιονοδρομικό, στον παλαιό Αγ. Αθανάσιο, στη αερολέσχη, στους καταρράκτες.

Δυστυχώς υπήρξε πλήρης απουσία οράματος, σχεδιασμού, προγράμματος και διεκδικήσεων.
Αλλά και σε θέματα απλής διαχείρισης η σημερινή δημοτική απέτυχε.

Η Έδεσσα διαθέτει φυσική ομορφιά και πλούσια ιστορία. Ωστόσο και τα δύο δεν έχουν αξιοποιηθεί στον απόλυτο βαθμό με σκοπό την προσέλκυση μεγαλύτερου όγκου τουριστών. Ποιες λοιπόν θα είναι οι πρώτες παρεμβάσεις σας για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας;

Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η δημιουργία ολοκληρωμένου τουριστικού πακέτου με επίκεντρο τον Δήμο Εδεσσας και αναφορές στους κοντινούς τουριστικούς προορισμούς (Βεργίνα-Πέλλα-Πόζαρ- Νυμφαίο). Επίσης, η αναβάθμιση και στελέχωση του γραφείου τουριστικής ανάπτυξης και προβολής, καθώς και η παρουσίαση όλων των τουριστικών προτάσεων μέσα από άρτιες και κατατοπιστικές καταχωρήσεις σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, καθώς και αναβάθμιση των ηλεκτρονικών καταχωρήσεων (site, facebook κλπ).

Ακόμη, στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνεται πλήθος μελετημένων επί μέρους δράσεων όπως:

1) Ανασκαφή και προβολή του αρχαιολογικού χώρου του Λόγγου Εδεσσας.

2) Αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για το χιονοδρομικό κέντρο.

3) Επαναλειτουργία του Ξενία και του ξενοδοχείου «ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ»

– Ολοκλήρωση του ξενοδοχείου «ΑΝΩ ΕΣΤΙΑ».

4) Ολοκλήρωση αεροδιαδρόμου του ανεμοδρομίου.

5) Αξιοποίηση με επενδύσεις της παραλίμνιας ζώνης της

Βεγορίτιδας.

6) Κατασκευή προβλήτας στην παραλία των Αγίων Θεοδώρων

Περαίας και επέκταση της πλωτής εξέδρας στην Αρνισσα.

7) Ανάδειξη του Κανναβουργείου και των άλλων παλιών

βιομηχανικών εγκαταστάσεων και διασύνδεσή τους.

8) Ολοκλήρωση των υποδομών του οικισμού παλαιού Αγ.

Αθανασίου και των αθλητικών του εγκαταστάσεων.

Τέλος θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στον θεματικό τουρισμό:
Α) Συνεδριακός τουρισμός με αξιοποίηση των δύο συνεδριακών κέντρων.
Β) Αθλητικός τουρισμός σε συνεργασία με τα αθλητικά σωματεία της πόλης – διοργάνωση τουρνουά (ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλλευ, χάντμπωλ). Ουσιαστική στήριξη των πανελληνίων κολυμβητικών αγώνων στην Βεγορίτιδα, των χιονοδρομικών αγώνων, των δρομικών, των ποδηλατικών, των σκακιστικών αγώνων και όλων γενικά των αθλητικών εκδηλώσεων.
Γ) Γαστρονομικός τουρισμός – Ανάδειξη και προβολή της απόσταξης τσίπουρου.
Δ) Θρησκευτικός τουρισμός – Παρουσίαση και προβολή όλων των εκκλησιών και παρεκκλησίων, καθώς και όλων των θρησκευτικών εκδηλώσεων και πανηγύρεων.
Ε) Συνδιοργάνωση των διαχρονικών εκδηλώσεων της πόλης (Καρναβάλι, ανθεστήρια, πολιτιστικός μήνας Μάιος, μουσικές, χορευτικές, θεατρικές και άλλες εκδηλώσεις.
ΣΤ) Περιβαλλοντικός τουρισμός – διαμόρφωση περιπατητικών διαδρομών – περιηγήσεις στις λίμνες κλπ.

Αντώνη πως θα χαρακτήριζες τους συνυποψήφιους διεκδικητές του Δήμου μας και γιατί πιστεύεις ότι οι πολίτες θα πρέπει να διαλέξουν εσένα και τον συνδυασμό σου;

Κάθε πολίτης και κάθε επαγγελματίας έχει την γνώμη ότι όταν κάποιος είναι υπεύθυνος για την πτώχευση μιάς επιχείρησης, απολύεται ή παραιτείται και φυσικά είναι αδιανόητο να επανέρχεται στην ίδια θέση. Στην περίπτωσή μας, οι κ. Γιάννου και Τσεπκεντζής είναι συνυπεύθυνοι για την πτώχευση της δημοτικής επιχείρησης των καταρρακτών αλλά και της μεταφοράς του χρέους των 2.500.000 ευρώ στις πλάτες των δημοτών. Παρά ταύτα διεκδικούν το αξίωμα του δημάρχου. Αυτό δεν θα συνέβαινε σε καμμία ευνομούμενη χώρα. Ηρθε όμως η ώρα να κρίνουν οι πολίτες και με την ψήφο τους να αναδείξουν τη νέα δημοτική αρχή με αποκλειστικό κριτήριο την ευημερία και προκοπή του τόπου.

Η παρουσία αδέσποτων σκύλων αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί την πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης μας. Πιστεύετε ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί; Με ποια μέσα και ποιους πόρους;

Για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά σημαντικού προβλήματος των αδέσποτων ζώων προτείνουμε: Σύσταση γραφείου καταγραφής των δεσποζόμενων (αυτά που έχουν ιδιοκτήτη) ζώων συντροφιάς.

Διεκδίκηση επαρκούς οικονομικής επιχορήγησης – επιδότησης του Δήμου με αύξηση των κονδυλίων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την κατασκευή σύγχρονου κυνοκομείου, (και με σύμφωνο συνεργασίας όλων των όμορων δήμων από κοινού, ίδρυσης ενός κυνοκομείου διαθέτοντας από κοινού προσωπικό, ώστε να γίνεται καλύτερη διαχείριση στο ζήτημα της περισυλλογής και στείρωσης των ζώων και φυσικά με επιχορηγήσεις μέσω προγραμμάτων για πιλοτικές εφαρμογές).

Σύσταση ειδικής υπηρεσίας ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ» που θα αφορά την πρόσληψη – αξιολόγηση σε εξειδικευμένο προσωπικό, μέσω προγραμματικής σύμβασης, εκπαιδευτή σκύλων, και κτηνιάτρων για καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση του όλου θέματος, (σύμφωνα με τον Ν.4039/2012, ορίζεται ένας κτηνίατρος ανά 50 αδέσποτα). Απαραίτητος ο εξοπλισμός (όχημα περισυλλογής κ.λ.π.) Ο ρόλος των εκπαιδευτών είναι μεγάλος εφόσον είναι ο μόνος που μπορεί να πιστοποιήσει την επικινδυνότητα του αδέσποτου, αλλά και να το εξημερώσει. Επίσης κάποια σκυλιά δυνατόν να εκπαιδεύονται για φύλακες, ή οδηγοί τυφλών. Η δημιουργία πάρκου συγκέντρωσης δεσποζόμενων (κατοικιδίων) σκύλων με υγειονομικές προδιαγραφές (άμμο ή πριονίδι που αποκρύνεται εύκολα), όπου θα μπορούν να παρευρίσκονται τόσο οι ιδιοκτήτες με τα σκυλιά τους, αλλά και όσοι επιθυμούν με ή χωρίς την οικογένειά τους και με τα παιδιά τους, ώστε να μαθαίνουν συμβίωση με τα ζώα συντροφιάς.

Συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με εκπαιδευτικά προγράμματα, ομιλίες και ενημέρωση των Συλλόγων Γονέων (αλλά και άλλους φορείς) για την προαγωγή της φιλοζωίας, τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, και η προώθηση της ιδέας της υιοθεσίας αδέσποτων με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Ο έλεγχος της αστυνομίας στα μικροτσίπ στα δεσποζόμενα (κατοικίδια), δύο φορές τον χρόνο κρίνεται απαραίτητος.
Ουσιαστική συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων της Δημοτικής Αρχής με τους Φιλόζωους. Συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών ή φορέων (Αστυνομία, Δήμος, Φιλοζωική, Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας και πολίτες).

Η προβολή των προς υιοθεσία αδέσποτων ζώων συντροφιάς να γίνεται απαραίτητα από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, σε συνεργασία με το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ).