Ο Γιάννης Πρώιος παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό της Έδεσσας έργα ζωγραφικής. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στον ποιητή Μάρκο Μέσκο. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 3 κύκλοι από το έργο του ζωγράφου.

α) Πουλιά Μακεδονίτικα. Τη δουλειά αυτή παρουσίασε το 2019 στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια προσπάθεια ανάκλησης από την παιδική μνήμη, εικόνων πουλιών που συναντά κανείς στον Μακεδονικό χώρο. Παγώνια σπουργίτια, κάργες κτλ, μας οδηγούν σε εικόνες και μνήμες της φύσης και της συμβίωσης.


β) Το κόκκινο που αγάπησα. Πρόκειται για το κυριότερο μέρος της δουλειάς του ζωγράφου που τον απασχολεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Κυρίαρχο στοιχείο της δουλειάς αυτής, είναι η κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης. Ως στοιχείο ταυτότητας, ως μοτίβο και ως αφηγηματικό στοιχείο. Για την δουλειά αυτή η Ιστορικός τέχνης Λουίζα Αυγήτα αναφέρει… Η πιπεριά δεν εκπροσωπεί τον συγκεκριμένο τόπο, ούτε αφορά την ανάδειξη εντοπιότητας, είναι η αναγωγή του τοπικού σε μοτίβο παγκόσμιο…’’ Για τον ίδιο κύκλο ο ποιητής Μάρκος Μέσκος έγραψε… Η παρούσα ενότητα, το κόκκινο που αγάπησα, αφορά την κόκκινη πιπεριά σαν γενετήσια αίσθηση της μητέρας γης, σαν καρπός χρήσιμος, σαν όραμα και πραγματικότητα κατ’ επανάληψιν, κυριαρχεί στις εικαστικές του συνθέσεις. Η αρχή και το όποιο τέλος της προβληματικής του. Κοντολογίς το μπαρούτι του μπούκοβου πιπεριού-μήπως η ψυχή του τόπου; Και ο τόπος είναι τα Βαλκάνια βεβαίως και η ιδιαίτέρη (η χωρική) πατρίδα Γιάννη Α Πρώιου’’.


γ) Νεκρώσιμος ακολουθία εικόνων Ένας κύκλος εμπνευσμένος από την ποίηση των κειμένων της νεκρώσιμης ακολουθίας, μια προσπάθεια αποδοχής του γεγονότος του θανάτου, μια αναφορά στους προσφιλείς νεκρούς του καλλιτέχνη, αλλά και του καθένα μας.


Οργάνωση έκθεσης: Φιλοπρόοδος Σύλλογος Έδεσσας Μέγας Αλέξανδρος

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Παρθεναγωγείο της Έδεσσας, στο Βαρόσι.

Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 22 Μαΐου, ώρα 8.00 μμ. Διάρκεια έκθεσης: 22-28 Μαΐου.