ΕΥΚΟΛΑ, ΝΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΑ ΣΝΑΚ

Υγιεινό και γευστικό σνακ γίνεται; Η απάντηση είναι ένα δυνατό «Ναι»
Απλά υλικά, πρωτότυποι συνδυασμοί, γευστικοί πειραματισμοί
Μπορεί το πρωινό ξύπνημα να είναι δύσκολο
και ο χρόνος προετοιμασίας στην εκκίνηση της ημέρας να είναι ελάχιστος, ωστόσο
αξίζει τον κόπο να είμαστε λίγο παραπάνω οργανωτικοί ώστε να μην καταφύγουμε σε τυποποιημένα σνακ- θερμιδικές βόμβες για να καλύψουμε την πείνα μας.

1.Αραβική πίτα με αβοκάντο, μουστάρδα και λαχανικά

Τρόπος Παρασκευής

Παίρνουμε μία αραβική πίτα(αν θέλουμε καλύτερα ολικής αλέσεως) προσθέτουμε λαχανικά της αρεσκείας μας, (μαρούλι, ρόκα, λόλα κλπ), το αβοκάντο, ίσως ένα ελαφρύ τυρί και προσθέτουμε μουστάρδα. Καλή όρεξη!

Το εξωτικό αβοκάντο είναι γνωστό και με την ονομασία βουτυρόδεντρο είναι εκ φύσεως πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – δύο είδη «καλών» λιπών, τα οποία πιστεύεται ότι έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Το αβοκάντο αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης βοηθώντας στην ρύθμιση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων και την πρόληψη του διαβήτη. Τα αβοκάντο περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνες Β, Ε, Κ, ψευδάργυρο και σίδηρο απ’ όσες τα άλλα φρούτα που καταναλώνονται ευρέως. Προσφέρει και τα 18 βασικά αμινοξέα τα οποία είναι απαραίτητα στο σώμα για να συντεθεί μια ολοκληρωμένη πρωτεΐνη.

2. Γιαούρτι με ξηρούς καρπούς, μπανάνα, βρώμη και φυστικοβούτυρο
Τρόπος Παρασκευής

Σε ένα όμορφο ποτήρι, βάζουμε στη βάση του μια γενναία κουταλιά της σούπας βρώμη κομμάτια μπανάνας ,γιαούρτι ανακατεμένο με αλεσμένους ξηρούς καρπούς και toping φυστικοβούτηρο με χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς. Δοκιμάστε το. Αξίζει!

Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες του συμπλέγματος B, A, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και ιώδιο. Στα 100 γρ. αποβουτυρωμένο γιαούρτι (0%) παρέχουν 52 θερμίδες, ενώ στα 100 γρ. πλήρες γιαούρτι (10%) παρέχουν 130 θερμίδες. Ιδιαίτερα ευεργετική είναι η κατανάλωση γιαουρτιού όταν ένα άτομο παίρνει αντιβιοτικά, τα οποία καταστρέφουν τη φυσική χλωρίδα του εντέρου. Bοηθά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, καθώς προσφέρει μεγάλο αίσθημα κορεσμού, δίνοντας λίγες θερμίδες.
3. Τορτίγιες με μπανάνα, μέλι και ταχίνι κομμένες σε μπουκίτσες
Τρόπος Παρασκευής

Παίρνουμε μία τορτίγια την αλείφουμε με ταχίνι και μέλι βάζουμε μία μπανάνα, το τυλίγουμε ρολό, το κόβουμε σε μπουκίτσες και bon appétit!
Το ταχίνι μπορεί να καταναλωθεί ως αλοιφή, σε ταχινόσουπες, σε σαλάτες, στην παρασκευή πολλών πιάτων και γλυκών αντί άλλων ελαίων. Το ταχίνι είναι φτωχό σε υδατάνθρακες αλλά είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα. Στην πλειονότητά τους τα λιπαρά αυτά είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, τα οποία είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμα για τον οργανισμό. Σχετικά με τα μικροθρεπτικά συστατικά (δηλαδή βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία), το ταχίνι είναι εξαιρετική πηγή χαλκού και καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, φωσφόρου, ψευδαργύρου και φυτικών ινών.

4. Σάντουιτς από ψωμί ολικής με τυρί κρέμα, ρόκα και σολομό
Τρόπος Παρασκευής

Παίρνουμε δυό φέτες ψωμί ολικής αλέσεως τις αλείφουμε με κρέμα τυρί, βάζουμε μία λεπτή φέτα Σολομού λίγα φύλα ρόκας. Delicious!
Ο σολομός αποτελεί μια εξαιρετικά νόστιμη τροφή με καρδιοπροστατευτική δράση, που αξίζει κανείς να δοκιμάσει και να εντάξει στις διατροφικές του επιλογές
Ο σολομός έχει μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα, το ανοσοποιητικό, την καρδιά και τον εγκέφαλο. Ο σολομός αποτελεί φυσική πηγή θρεπτικών ουσιών, ιδιαίτερα πρωτεϊνών, ενώ περιέχει σε σημαντικές ποσότητες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυσικά τα πολύτιμα και απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

5. Μπανάνα με φυστικοβούτυρο και τριμμένη σοκολάτα

Τρόπος Παρασκευής

Μία ώριμη μπανάνα την πασαλείβουμε με φυστικοβούτηρο και τρίβουμε πάνω της κουβερτούρα. Voila!!
Η μπανάνα περιέχει αρκετά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχουν οφέλη για την πέψη, την υγεία της καρδιάς και την απώλεια βάρους. Οι μπανάνες περιέχουν μια ικανοποιητική ποσότητα ινών, καθώς και διάφορα αντιοξειδωτικά. Μια μπανάνα περιέχει: Κάλιο,βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, μαγνήσιο κ.α .

Πουλιάκη Ρωξάνη, σπουδάστρια του τμήματος Αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής του Διεκ Έδεσσας .