Το edessanews καθημερινά θα ζητά τις απόψεις από επιχειρήσεις, ανθρώπους της αγοράς αλλά και από δημόσια πρόσωπα για το πως βίωσαν τον κορωνοϊό αλλά και πως βλέπουν την τοπική οικονομία μας μετά και το άνοιγμα των καταστημάτων της εστίασης.

Σήμερα φιλοξενούμε τον Βαγγέλη Θωμά εκλεγμένο Δημοτικό Σύμβουλο υπό τον Γιάννη Τσεπκεντζή αλλά και με την οικογενειακή ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ “ΘΩΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ” επί της Παύλου Μελά με ηλεκτρολογικά είδη και παροχή υπηρεσιών για τη δική του γνώμη σχετικά με το άνοιγμα των επιχειρήσεων και δη των καταστημάτων εστίασης.

Σε ένα κεντρικό σημείο της Έδεσσας και συγκεκριμένα στην πλατεία Ελευθερίας βρίσκεται το “Σπιτικό”. Υπέροχες γεύσεις, ζύμες, τυρόπιτες και κασερόπιτες, πίτσα ατομική σε μεγάλα χορταστικά κομμάτια και για να καταλάβεις καλύτερα επισκέψου το για να δοκιμάσεις περισσότερες γεύσεις εντός του καταστήματος.
Έτσι λοιπόν ζητήσαμε και από τον ιδιοκτήτη, Σωτήρη Αλμπάνη, να μας καταθέσει από τη δική του πλευρά πως βίωσε την καραντίνα αλλά και πως βλέπει την επόμενη μέρα της τοπικής οικονομίας.

Ας δούμε όμως τι μας απάντησαν :

Βαγγέλης Δ. Θωμάς

Την πρωτόγνωρη εμπειρία της καραντίνας λόγω κορωνοϊού την βίωσα όπως όλοι μας. Δεν σταμάτησε η ζωή. Το ζητούμενο για μένα ήταν αυτός ο χρόνος που ήμασταν απομονωμένοι στα σπίτια μας να μην ήταν «χαμένος» χρόνος στη ζωή μας. Άρα λοιπόν, προσωπικά, προσπάθησα να τον κάνω πιο ευχάριστο και όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό: Διάβασα λογοτεχνικά, ιστορικά και πολιτικά βιβλία, έκανα συζητήσεις με τα μέλη της οικογένειάς μου, με φίλους και συνδημότες μου μέσα από το διαδίκτυο, επαναπροσδιόρισα στόχους και την φιλοσοφία της ίδιας της ζωής. Ξέρετε, μετά από την δοκιμασία αυτή πιστεύω ότι θα βγούμε πολύ διαφορετικοί και σίγουρα καλύτεροι άνθρωποι. Παρακολούθησα ταινίες και on line «συναυλίες» αλλά έκανα και σωματική άσκηση με περιπάτους στην πόλη. Τα συναισθήματα ήταν ποικίλα. Το αρχικό σοκ, καθώς όλα άλλαξαν μέσα σε λίγη ώρα, διαδέχθηκε η ανησυχία για την γενικότερη κατάσταση και στη συνέχεια η πίστη ότι στο τέλος θα βγούμε νικητές. Φυσικά η στενοχώρια και η θλίψη για τα πολλά θύματα του φονικού ιού, αλλά παράλληλα ελπίδα για το καλύτερο και η ευχή να βγούμε δυνατοί και όχι «τραυματισμένοι» τόσο ψυχικά όσο και οικονομικά. Αναμφισβήτητα, αυτό που σκέφτομαι έντονα τώρα που επιστρέψαμε δειλά δειλά στην καθημερινότητα και στις δραστηριότητες μας είναι ότι δεν θα είναι τίποτα ίδιο με πριν. Αυτό βέβαια δεν με αγχώνει ιδιαίτερα γιατί… κάθε εμπόδιο για καλό. Ας είμαστε αισιόδοξοι λοιπόν και ας σκεφτόμαστε θετικά. Μόνο με αλληλεγγύη και Όλοι Μαζί θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε και αυτό. Κλείνοντας θα ήθελα να μεταφέρω σε όλους αυτό που είπε ο νομπελίστας συγγραφέας μας Οδυσσέας Ελύτης: “Την άνοιξη αν δεν την βρεις, την φτιάχνεις”. Θα τα καταφέρουμε!!!

Με προσμονή και με προβληματισμό, με αγωνία αλλά και αισιοδοξία οι καταστηματάρχες του Δήμου μας (και όχι μόνο) άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους μπαίνοντας δειλά δειλά στην «μετά κορωνοϊού» εποχή. Ετοιμάζονται να λειτουργήσουν και οι συνάδελφοί τους στον χώρο εστίασης και ψυχαγωγίας. Είναι σίγουρο ότι η αγορά και γενικότερα η κίνηση δεν θα είναι ίδια, με ότι αυτό συνεπάγεται και για την τοπική οικονομία. Επίσης είναι σίγουρο ότι το πλήγμα που δέχθηκαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το λιανικό εμπόριο, τα καταστήματα εστίασης κ.λ.π., είναι πάρα πολύ μεγάλο. Η εμπορική ζωή σε κάθε πόλη, σε κάθε Δήμο διαδραματίζει σημαντικό, καθοριστικό ρόλο στην τοπική οικονομία, αλλά και στον κοινωνικό ιστό τους. Προτεραιότητα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η στήριξη των θέσεων εργασίας. Ως δημότης αλλά και ως δημοτικός σύμβουλος επισημαίνω ότι από την πλευρά μας πρέπει να στηρίξουμε ουσιαστικά τις οικογενειακές επιχειρήσεις. Πρέπει, τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να στηρίζουμε όλοι μας την τοπική αγορά, να στηρίξουμε την τοπική οικονομία.

Σωτήρης Αλμπάνης

Ξαφνικά μπήκε στη ζωή μας ο όρος 《πανδημία…
Κάτι, που μόνο με σενάριο επιστημονικής φαντασίας έμοιαζε. Κι όμως έπρεπε να έρθουμε αντιμέτωποι με αυτήν τη νέα 《πραγματικότητα, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.
Πιο συγκεκριμένα, απομονωθήκαμε από τα οικεία πρόσωπα, οικογένεια και φίλους και ειδικότερα από τις ευπαθείς ομάδες, ακολουθώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης (γάντια, αντισηπτικά κ.α.).
Όσον αφορά το επαγγελματικό κομμάτι, διατηρώντας κατάστημα εστίασης, βιώσαμε όλα τα άγχη και τις αγωνίες του κάθε Έλληνα…
Η χρήση μάσκας, γαντιού και αντισηπτικού φυσικά κρίθηκε απαραίτητη… Ακόμη κ σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση, αυτό που ξεχώρισε ήταν η αλληλεγγύη και η στήριξη όλων των συμπολιτών μας.