Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Με σχέδιο και πρόγραμμα αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις της κρίσης

 

egainia1Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της 26ης Γεωργικής και Βιοτεχνικής Έκθεσης Πέλλας, χθες (29/8) στην Κρύα Βρύση, με ανανεωμένο περιεχόμενο, πολλές νέες συμμετοχές και πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων.  

 

Το πρόγραμμα των εγκαινίων ξεκίνησε με τον καθιερωμένο αγιασμό από τους άγιους πατέρες και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των παριστάμενων φορέων. Την κορδέλα των εγκαινίων της έκθεσης έκοψε τιμητικά ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χαρακόπουλος και ακολούθησε ξενάγηση στα περίπτερα και τους χώρους της έκθεσης.

 

Ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, στον σύντομο χαιρετισμό του έδωσε το στίγμα της διοργάνωσης της Έκθεσης, αναφερόμενος στην στρατηγική, τις δράσεις και τα προγράμματα της Περιφέρειας για την στήριξη της Αγροτικής Οικονομίας. Ιδιαίτερα τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και τον ιδιαίτερο ρόλο της Περιφέρειας στην στήριξή της. Ακολουθεί ο χαιρετισμός του κ. Τζιτζικώστα:

 

egainia2«Είμαι πραγματικά χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην Πέλλα, στην Κρύα Βρύση, για να εγκαινιάσουμε την 26η Γεωργική και Βιοτεχνική Έκθεση, έναν θεσμό για την περιοχή μας, για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, που υποστηρίζει και αναδεικνύει τις τοπικές μας βιοτεχνίες και επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα. Έναν θεσμό, τον οποίο βεβαίως, με προσωπικό αγώνα και μεράκι, πέτυχε να θεσμοθετήσει ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και Προγραμματισμού της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ως δήμαρχος Κρύας Βρύσης.

 

Είναι τιμή για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να συνδιοργανώνουμε την 26η Γεωργική και Βιοτεχνική Έκθεση. Ο αγροτικός τομέας, αποτελεί την παραγωγική και αναπτυξιακή βάση της Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι ο τομέας που φέρνει έσοδα στον τόπο. Ζεστό χρήμα στην πραγματική μας οικονομία. Εξάλλου εδώ, στον τόπο μας, παράγεται το 20,8% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας του πρωτογενούς τομέα της χώρας και ταυτόχρονα, είμαστε η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας στην εξαγωγή αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Είμαστε πρωταγωνιστές στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, του πιο κρίσιμου οικονομικού δείκτη στην εθνική προσπάθεια για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

 

egainia3Και θέλω εδώ να το υπογραμμίσω. Η συμβολή της Πέλλας στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε, είναι καθοριστική. Είσαστε το δυνατό χαρτί της Κεντρικής Μακεδονίας, η βάση για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Το μοντέλο για την δυναμική είσοδο του τόπου μας στη νέα εποχή. Υπάρχουν τρία κλειδιά στις σύγχρονες, ανταγωνιστικές οικονομίες. Παραγωγή, εξαγωγή, προστιθέμενη αξία. Τα κλειδιά αυτά ανοίγουν τις προοπτικές για τον τόπο μας, δίνουν ευκαιρίες στους συμπολίτες μας, στην κοινωνία που δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται σκληρά. Ο μεγάλος στόχος είναι να στηρίξουμε τις τοπικές επιχειρήσεις, να ενισχύσουμε το εισόδημα και τις θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα να φέρουμε κοντά την έρευνα με την παραγωγή. Τα προϊόντα της γης μας πρέπει να είναι ασφαλή, επώνυμα και ανταγωνιστικά γιατί αυτά τα προϊόντα κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στις αγορές, σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Έχουμε στα χέρια μας ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο, το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014 – 2020, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ. Το διάστημα που προηγήθηκε, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οργάνωσε τον ανοιχτό συμμετοχικό διάλογο για την προετοιμασία της νέας Προγραμματικής Περιόδου. Ο στόχος μας είναι τα χρήματα από τα διαρθρωτικά ταμεία να κατευθυνθούν στις πραγματικές αναπτυξιακές προτεραιότητες της περιοχής μας. Σε αυτή λοιπόν την κατεύθυνση θέσαμε ως κύρια, κεντρική προτεραιότητα την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στους δυναμικούς και εξωστρεφής κλάδους της οικονομίας μας, όπως ο αγροτικός τομέας και ταυτόχρονα την διάχυση των νέων τεχνολογιών και την επένδυση στην καινοτομία. Ουσιαστικά, μέσα από το νέο ΕΣΠΑ, θέλουμε να δώσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα επενδυτικά μέσα, στις τοπικές μας επιχειρήσεις, να αναπτύξουν και αναβαθμίσουν τα επίπεδα λειτουργίας τους και παράλληλα, στον αγροτικό τομέα, να μπορέσουν να εκσυγχρονίσουν όλα τα στάδια, από την καλλιέργεια μέχρι την μεταποίηση, την τυποποίηση και τη συσκευασία. Επιπρόσθετα, αναπτύσσουμε δυναμικές δράσεις, όπως μεταξύ πολλών άλλων και το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας, που θα συμβάλλει στην προώθηση των προϊόντων του τόπου μας στις διεθνείς αγορές και θα δώσει προστιθέμενη αξία στην Κεντρική Μακεδονία.

 

egainia4Γνωρίζω, τις δυσκολίες, τα εμπόδια, τα προβλήματα που συναντάτε καθημερινά. Ξέρω καλά ότι με προσωπικό αγώνα και μόχθο έχετε καταφέρει πολλά. Θέλω η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να σταθεί πραγματικός αρωγός στις προσπάθειές σας. Αυτή είναι η πρόκληση και το μεγάλο μας στοίχημα, στο οποίο βάζω και προσωπικά όλες μου τις δυνάμεις να το πετύχουμε, γιατί ο τόπος μας έχει μόνο να κερδίσει από τις αγροτικές επιχειρήσεις. Γι’ αυτό και σε κάθε ευκαιρία, θέτω επιτακτικά τα ζητήματα του κλάδου, όπως το ενεργειακό και το χρηματοδοτικό κόστος. Να είστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά τον αγώνα για φέρουμε λύσεις και αποτελέσματα για τον τόπο μας, για τους επαγγελματίες, για τους συμπολίτες μας.

 

Θέλω κλείνοντας να συγχαρώ, πρώτα από όλους, εσάς, τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας για όλα όσα αγωνίζεστε και πετυχαίνεται καθημερινά. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον Υπουργό, τον Κύριο Χαρακόπουλο, που εγκαινιάζει την έκθεση, καθώς και όλους τους συνδιοργανωτές και τους φορείς που συμβάλλουν ώστε και η 26η Γεωργική και Βιοτεχνική Έκθεση Κρύας Βρύσης να είναι επιτυχής».

 

egainia5Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης από την πλευρά του αναφέρθηκε ειδικότερα στις πρωτοβουλίες και έργα που σχεδιάζονται και υλοποιούνται στην Πέλλα με στόχο την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και με κύριους άξονες τον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό.

 

Ακολουθούν αποσπάσματα από την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη:

 

«Σας καλωσορίζω στην 1η Γεωργική-Βιοτεχνική Έκθεση Κρύας Βρύσης. Δεν πρόκειται για κάποιο λάθος. Έτσι ξεκινούσα την ομιλία μου, 26 χρόνια πριν, από το βήμα της πρώτης προσπάθειας που είχαμε κάνει τότε ως Κοινοτικό Συμβούλιο Κρύας Βρύσης.

 

Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα σ’ όλους τους τομείς. Η οικονομική κατάρρευση, η κρίση, η ανέχεια, η δυστυχία που κυριαρχούν στη χώρα, πρέπει να αντιμετωπιστούν με σχέδιο και πρόγραμμα.

 

Για αυτό λοιπόν, στην Πέλλα και στην Κεντρική Μακεδονία, με συγκεκριμένες δράσεις, επιχειρούμε να ξαναφέρουμε την πολιτική στην θέση που ορίζει ο προορισμός της. Στην θέση δηλαδή να κατευθύνει την ανάπτυξη και να στηρίξει την κοινωνία.

 

Η 26η Γεωργική και Βιοτεχνική Έκθεση Πέλλας, ανοίγει και φέτος τις πύλες της, με ανανεωμένο περιεχόμενο, σε μία χρονική συγκυρία που διαφαίνεται ότι κάτι αλλάζει. Μέσα από πρωτοβουλίες προώθησης της δικτύωσης και της εξωστρέφειας, είμαστε έτοιμοι για το επόμενο μεγάλο βήμα.

 

Για μία μεγάλη γκάμα αγροτικών προϊόντων, οι εξαγωγές της Πέλλας έχουν τριπλασιαστεί έως και δεκαπλασιαστεί. Την ίδια στιγμή, βελτιώνονται θεαματικά οι προδιαγραφές ποιότητας και τυποποίησης.

 

Η Πέλλα εμφανίζεται πλέον σε πολλές νέες, ανερχόμενες αγορές και με την ποιότητα των προϊόντων της αποτελεί τον πιο ισχυρό και καταξιωμένο «παίκτη». Μία εξέλιξη αναμφισβήτητα θετική και με καλούς οιωνούς για το μέλλον.

 

Η αισιοδοξία που διαγράφεται δεν παραγνωρίζει φυσικά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επαγγελματίες αγρότες και η μεταποίηση. Εδώ εντοπίζεται και ο σύγχρονος ρόλος της Αυτοδιοίκησης, δίνοντας τις κατάλληλες απαντήσεις και λύσεις που απαιτούν οι καιροί.

 

Κύριοι Υπουργοί, η παρουσία σας στην Έκθεση επιβεβαιώνει το ειλικρινές ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ελληνική περιφέρεια και ενδυναμώνει τον θεσμό και τις προσπάθειές μας για ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης.

 

Τους τελευταίους μήνες, με τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, έχουμε επιταχύνει δραστικά τον ρυθμό σχεδιασμού και υλοποίησης του αναπτυξιακού προγραμματισμού. Μέσα από τις νέες αρμοδιότητες που κατένειμε ο Περιφερειάρχης, ενισχύουμε με κάθε τρόπο την ενεργό παρουσία της Περιφερειακής Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων που θέτει η κρίση στην οικονομία, την κοινωνία και τον πολιτισμό της καθημερινότητάς μας.

 

Ειδικότερα, επιχειρούμε να δημιουργήσουμε την αναγκαία και ικανή προϋπόθεση για τον συντονισμό της ανάπτυξης και την ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων. Φυσικών, ανθρώπινων και οικονομικών.  

 

Μέσω της δημιουργίας ενός περιεκτικού μηχανισμού Περιφερειακού Ταμείου Κεντρικής Μακεδονίας, στηρίζουμε την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την αύξηση του εισοδήματος των κατοίκων. Πληθώρα έργων εκτελούνται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα στην Πέλλα. 45 μικρά και μεγάλα έργα εκτελούνται και σχεδιάζονται σήμερα, με προϋπολογισμό 100.000.000 ευρώ περίπου. Τα έργα των παρακάμψεων αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για την Περιφέρεια και παρακολουθούμε στενά την πρόοδο των διαδικασιών για τη δημοπράτηση και εκτέλεσή τους.

 

egainia6Η σύγχρονη εικόνα της Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένα εργοτάξιο νέων ιδεών, καινοτόμων δράσεων και έργων που επιλύουν προβλήματα και δίνουν προοπτική για μία βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Η αγροτική οικονομία και ο τουρισμός αποτελούν τους δύο πρώτους και βασικούς πυλώνες του αναπτυξιακού μας προγραμματισμού. Συγκεκριμένα, στην αγροτική οικονομία δίνουμε προτεραιότητα στην ενίσχυση της κτηνοτροφικής παραγωγής έναντι της φυτικής ενώ, παράλληλα, παίρνουμε μέτρα ώστε να μειώσουμε τους κινδύνους και να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας των αγροτών.

 

Το συνεταιριστικό κίνημα αλλάζει και αποκτά μία νέα δυναμική. Με το νέο νόμο που εισήγαγε η κυβέρνηση, ενισχύεται η αυτονομία και η δυνατότητα δικτύωσης και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας που είναι το κεντρικό ζητούμενο για την ελληνική ύπαιθρο. Μέσα από τις συνεργασίες που ξεκινήσαμε με τους συνεταιρισμούς, θα ενισχύσουμε, θα διεκδικήσουμε και θα καταφέρουμε περισσότερα και καλύτερα αποτελέσματα για τους αγρότες.

 

Η Έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα, εισέρχεται στη νέα εποχή δικαιώνοντας και τεκμηριώνοντας πλήρως τον σκοπό της δημιουργία της, πριν από 26 χρόνια, εδώ στην Κρύα Βρύση. Μία περιοχή με παράδοση στον αγροτικό τομέα που μετά από μία περίοδο ύφεσης ξαναγίνεται κοιτίδα ανάπτυξης γεωργικών καινοτομιών και δυναμικού μάρκετινγκ.

 

Νέα αγροτικά προϊόντα όπως βότανα, το ρόδι και ιατρικά φυτά, τυροκομικά προϊόντα ποιότητας, μέλι και οίνος εξαιρετικής ποιότητας και πολλά άλλα έρχονται να καλύψουν τις ανάγκες ευαισθητοποιημένων καταναλωτών που αναζητούν ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους στους παραγωγούς, νέες θέσεις εργασίας και προβάλλουν τον τόπο και τις αξίες του.

 

egainia7Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιούμε συνέργειες και συνεργασίες αναπτύσσοντας μεθοδικά και συστηματικά στρατηγικές συμμαχίες. Η Πέλλα και η Ημαθία αποτελούν σήμερα μία από τις σημαντικότερες πηγές συναλλάγματος και μεταφοράς κεφαλαίων από το εξωτερικό προς τη χώρα μας. Η Πέλλα και η Ημαθία δείχνουν τον δρόμο της ανάπτυξης που βασική της προϋπόθεση είναι η εξωστρέφεια της οικονομίας μας.

 

Η ελληνική ομογένεια επίσης και ο απόδημος ελληνισμός βρίσκονται στο πλευρό μας. Μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις που αναλάβαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την ελληνική παρουσία και επιρροή σε κάθε μεριά του πλανήτη.  

 

Η σημερινή, ισχυρή παρουσία των τοπικών αρχών και πολιτών δείχνει την αποφασιστικότητά μας να αναλάβουμε πλήρως την ευθύνη για την ανάπτυξη, την κοινωνική και οικονομική πρόοδο του τόπου μας. Η επιτυχία του θεσμού οφείλετε σε όλους εσάς που στηρίζετε την έκθεση με τη συμμετοχή σας. Οι παράλληλες δράσεις διαδραματίζουν έναν ιδιαίτερο ρόλο καθώς μεταβάλλουν την Έκθεση σ’ έναν τόπο συνάντησης της αγροτικής οικονομίας με την κοινωνία και τον πολιτισμό. Για τη συμβολή σας θα ήθελα να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου.

 

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ το Δήμο Πέλλας που συνεχίζει την παράδοση του επιτυχημένου θεσμού της Έκθεσης και να ευχηθώ καλή επιτυχία στις επαφές και συνεργασίες στους εκθέτες και τους συμμετέχοντες. Επίσης, καλή διαμονή για τους επισκέπτες που μας δίνουν τη χαρά να τους φιλοξενήσουμε και πάλι στην Κρύα Βρύση».

 

Μετά το τέλος των εγκαινίων οι κ.κ. Υπουργοί, ο κ. Περιφερειάρχης, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης και οι υπόλοιποι επίσημοι προσκεκλημένοι επισκέφθηκαν το περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, όπου γεύτηκαν παραδοσιακά προϊόντα της Πέλλας και υπέγραψαν στο βιβλίο επισκεπτών. Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας παρέδωσε αναμνηστικό βιβλίο σχετικό με το  Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας στον Υπουργό κ. Καράογλου και ο κ. Θεοδωρίδης με τη σειρά του δώρισε στον Αν. Υπουργό κ. Χαρακόπουλο βιβλίο με τις ομορφιές της Πέλλας. Επίσης στον κ. Χαρακόπουλο προσφέρθηκαν εκλεκτά  προϊόντα που παράγει η Πελλαία γη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το περίπτερο της Π.Κ.Μ. – Π.Ε. Πέλλας γνώρισε μεγάλη επισκεψιμότητα και απέσπασε πολλά συγχαρητήρια από το κοινό. Το σχεδιασμό του εκθεσιακού περιπτέρου επιμελήθηκε ο συνεργάτης του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Δημήτριος Τσουφλίδης και την υλοποίηση – παραγωγή επιμελήθηκε η εταιρεία Prodexxτου κ. Νίκου Παπαχρήστου.

 

egainia8Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων, από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας, ήταν ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, οι βουλευτές κκ. Ι. Τζαμτζής και Δ. Σταμενίτης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Μαρία Ζωγράφου και Ι. Ανδρίτσος,ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόριος Στάμκος, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ιορδάνης Τσώτσος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρύας Βρύσης κ. Λύσανδρος Αμιτζόγλου που ήταν και ο συντονιστής της εκδήλωσης, ο Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τρύφων Τσαντάκης, κ.ά. Ακόμη, στην τελετή συμμετείχαν πολλοί εκπρόσωποι αναπτυξιακών, κοινωνικών και παραγωγικών φορέων από την ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επισκέπτες και πλήθος κόσμου.