Της δημοσιογράφου Τόνιας Σπετσιώτη
IFΒρεθήκαμε με τον δάσκαλο και Πρόεδρο του Συλλόγου Μπιλιάρδου Έδεσσας Σάκη Βλαχόπουλο για να μάθουμε μερικά στοιχεία σχετικά με τα δέκα χρόνια του Συλλόγου, για το γαλλικό, το αμερικάνικο καθώς και ποιοι συνετέλεσαν σε αυτήν την προσπάθεια μέσω μιας μίνι συνέντευξης.
 
1) Η λέσχη αυτή είναι περίπου 10 χρόνια. Πως ξεκίνησε η ιδέα αυτή;
Ο σύλλογος προϋπάρχει από το 1996 αλλά χωρίς εντευκτήριο. Το 2001 δύο άνθρωποι έδωσαν χρήματα δικά τους σε μορφή δανείου και ξεκίνησαν έναν χώρο στην αρχή με ένα μπιλιάρδο μετά τα έκαναν δύο. Στη συνέχεια ήρθαν πολλά παιδιά και κρατήθηκε ο χώρος.
2) Πως προσεγγίζετε τη νεολαία;
Η νεολαία το αγαπάει το μπιλιάρδο και όπου υπήρχε μπιλιάρδο έπαιζε. Απλά τώρα (και για αυτό κάναμε την κίνηση αυτή) έχουμε το γαλλικό και το αμερικάνικο. Εμείς είχαμε μόνο το γαλλικό. Όμως το αμερικάνικο τραβάει τη νεολαία περισσότερο και για αυτό και εμείς το βάλαμε.
3) Ποιες οι διαφορές γαλλικού- αμερικάνικου μπιλιάρδου;
Οι διαφορές είναι τεράστιες. Το γαλλικό είναι πιο δύσκολο, είναι για παίκτες παλιούς και χρειάζεται περισσότερη τεχνική, ενώ το αμερικάνικο είναι ο απλός τρόπος του μπιλιάρδου και ο πιο διασκεδαστικός.
34) Το μπιλιάρδο είναι ομαδικό ή ατομικό άθλημα;
Είναι ατομικό και εγωιστικό άθλημα όπως και το τέννις. Απλά εμείς παίρνουμε μέρος σε διασυλλογικά πρωταθλήματα που πάμε 4 αθλητές του συλλόγου σαν ομάδα και παίζουμε με άλλες ομάδες.
5) Τι διακρίσεις έχετε λάβει;
Έχουμε 3 δεύτερες θέσεις σε μεγάλα τουρνουά και με ξένους αθλητές, αλλά έχουμε και διακρίσεις σε τουρνουά που γίνονται εδώ στην περιφέρεια γιατί είναι δύσκολη για εμάς η πρόσβαση στην Αθήνα και έτσι διοργανώνουμε τουρνουά μεταξύ μας και έχουμε λάβει αρκετές διακρίσεις σαν σύλλογος.
6) Αν κάποιος παίχτης λάβει μια καλή θέση παίρνει κάποιο χρηματικό έπαθλο;
Συνήθως όχι. Γιατί είναι ακριβό άθλημα και οι αθλητές λίγοι και εμείς παλεύουμε με νύχια και με δόντια να το κρατήσουμε σε ένα επίπεδο και να κάνουμε όλα αυτά τα event που κάνουμε. Οπότε δε δίνουμε και τόσο σημασία στο χρηματικό έπαθλο. Αυτό θέλουμε να περάσουμε και στα παιδιά, ότι δεν έχει σημασία.
7) Τα τραπέζια μπιλιάρδου πως τα καθαρίζετε;
Έχουμε μια ειδική ηλεκτρική σκούπα η οποία είναι ειδική μόνο για τα τραπέζια.
IF8) Έχοντας κανείς μια λέσχη βγάζει χρήματα;
Όχι γιατί και έξοδα έχουμε πολλά διότι συντηρούμε ένα χώρο και προσφέρουμε πολλά. Π.χ μια τσόχα για αλλαγή χρειάζεται 300 ευρώ το τρίμηνο για να είμαστε σε επίπεδα επαγγελματικά.
9) Αν κάποιος θέλει να μάθει μπιλιάρδο υπάρχει δάσκαλος;
Κάθε Σάββατο και Κυριακή έχουμε γύρω στις 50 αιτήσεις. Κάνουμε μαθήματα ηλικίας 9-14 χρονών. Μάθημα κάνουμε εμείς οι ίδιοι που εθελοντικά θέλουμε και ασχολούμαστε με τα μικρά παιδιά μόνο για το άθλημα. Όλα είναι εντελώς δωρεάν!
Ευχαριστίες σε παλιά μέλη του συλλόγου τα οποία έδωσαν κόπο για να γίνει όλο αυτό.
Συγκεκριμένα: στους Νίκο Βαζδέκη, Τύπο Τόλη, Χρήστο Κιουλτσόπουλο, Σωκράτη Αμανατίδη, Γιάννη Μάρτση κ.α. Όλοι αυτοί δούλεψαν ασταμάτητες ώρες δίχως να πάρουν ευρώ!