20Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος – 31 Μαΐου, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι το Κέντρο Πρόληψης Ν. Πέλλας «Όραμα» κατάφερε κάτι πολύ σημαντικό και μάλιστα κάτω από αντίξοες οικονομικές συνθήκες. Ενημέρωσε κατά τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους 2013-14 σχεδόν όλους τους μαθητές της Ε΄ και Στ΄ όλων των Δημοτικών Σχολείων του Ν. Πέλλας για τις αιτίες και τις συνέπειες της χρήσης καπνού και αλκοόλ στους μαθητές. Μέχρι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα ενημερωθούν και τα ελάχιστα εναπομείναντα σχολεία στο Δ. Αλμωπίας. Οι ενημερώσεις πραγματοποιήθηκαν με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και σε συνεργασία με τους συμβούλους Π/θμιας Εκπ/σης Ν. Πέλλας και την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων.
Το σύνολο των μαθητών που ενημερώθηκαν είναι περίπου 2.000. Οι ενημερώσεις αυτές έχουν σαν στόχο να βοηθήσουν τα παιδιά να διορθώσουν τις λανθασμένες αντιλήψεις τους αναφορικά με την επικινδυνότητα της χρήσης αυτών των ουσιών.
Δυστυχώς σε πολλές περιοχές του Νομού υπάρχει η λανθασμένη και στρεβλή αντίληψη των γονέων, ότι το κάπνισμα ή το αλκοόλ δεν είναι και τόσο επικίνδυνο. Αντίληψη που μέσα από τη δική τους καθημερινή επαφή – χρήση με τις ουσίες αυτές μεταφέρεται και στα παιδιά. Δεν είναι σπάνια τα περιστατικά που γονείς καπνίζουν μέσα στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στο παιδότοπο, δίνοντας ένα πολύ κακό παράδειγμα. Δεν είναι λίγοι οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους να τους αγοράσουν τσιγάρα και αλκοόλ από τα περίπτερα, «λαδώνοντας» τους με την προτροπή να αγοράσουν κάτι και για τον εαυτό τους με τα ρέστα. Ποιο παιδί θα αντισταθεί; Τι μήνυμα παίρνει;
Ευτυχώς υπάρχουν έστω και λίγοι καταστηματάρχες – περιπτεράδες που αρνούνται να παρανομήσουν και να πουλήσουν τσιγάρα και αλκοόλ στα παιδιά εφαρμόζοντας τον Νόμο 3730 (ΦΕΚ Α 262/23.12.2008), ο οποίος ρητά απαγορεύει την πώληση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους και από ανηλίκους.

 
Να σας ενημερώσουμε τέλος ότι για 7η συνεχή χρονιά συνδιοργανώνουμε μαζί με την Π.Ε. Πέλλα και το Δήμος Έδεσσας το Αντικαπνιστικό Τουρνουά Μπάσκετ. Φέτος η διάρκεια του είναι από τις 27 Μαίου έως 15 Ιουνίου στο ΔΑΚ Έδεσσας. Συμμετέχουν 8 ομάδες με περίπου 150 παίκτες. Το θέαμα είναι υπέροχο, όχι μόνο μέσα στο γήπεδο, αλλά και στις κερκίδες αφού έρχονται μικροί και μεγάλοι θαυμαστές και θαυμάστριες να καμαρώσουν τους «Αστέρες» τους !!!
Κατά τη διάρκεια του Τουρνουά θα λειτουργεί στο χώρο του γηπέδου Έκθεση Ζωγραφικής από μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών που ζωγράφισαν το δικό τους αντικαπνιστικό μήνυμα.
Επίσης από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει νέα Ομάδα Διακοπής Καπνίσματος. «Όσοι καπνιστές.. προσέλθετε..», πάρτε τηλέφωνο να δηλώσετε συμμετοχή στο Κέντρο Πρόληψης 23810 – 51174.