“Η βία με τα καλάσνικοφ δεν θα μας κάνει να υποβαθμίσουμε τις ευρωπαϊκές μας αξίες”, υποσχέθηκε ο Πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, αναφέροντας τα ονόματα των 17 θυμάτων των επιθέσεων στο Charlie Hebdo και στο εβραϊκό παντοπωλείο. Μετά την τήρηση ενός λεπτού σιγής, οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων υπογράμμισαν ότι η μαζική έκφραση αλληλεγγύης από τα εκατομμύρια πολιτών σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο αποδεικνύει την αναγέννηση και την επιβεβαίωση των βασικών ευρωπαϊκών αξιών.

FCC55DEB75937F42CAAAAFC2273CE459

“Αυτοί οι 17 σκιτσογράφοι, δημοσιογράφοι, αστυνομικοί, εργαζόμενοι και απλοί πολίτες εβραϊκής καταγωγής σκοτώθηκαν επειδή αντιπροσώπευαν τα πράγματα που οι φανατικοί δεν μπορούν να ανεχθούν: την κριτική, το χιούμορ, τη σάτιρα και την ελευθερία του λόγου”, δήλωσε ο κ. Σουλτς προσθέτοντας ότι “δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο φόβο, τον αντισημιτισμό, την ισλαμοφοβία και το μίσος να αλλοιώσουν τις αξίες που μας καθορίζουν: την ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου, την ανοχή και τον αμοιβαίο σεβασμό”.

Ο Alain Lamassoure (ΕΛΚ, Γαλλία) επαίνεσε τα εκατομμύρια πολιτών που βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν χαρακτηρίζοντας την πράξη τους αυτή ως “μια θαυμαστή έκφραση αδελφοσύνης από όλους τους λαούς της Ευρώπης” ενώ προσέθεσε ότι η 11η Ιανουαρίου του 2015 σηματοδοτεί τη “γέννηση μιας Ευρώπης των λαών (. ..), ενωμένη στις αξίες της και ενάντια σε κάθε έκφραση μίσους”.

“Όταν μια καταστροφή χτυπά ένας από εμάς, δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας χωρίσει. Είμαστε όλοι Charlie. Βασική αξία και ιδανικό μας είναι η δημοκρατία. Ας την υπερασπιστούμε δίνοντας ένα ειδικό βραβείο Ζαχάρωφ στο Charlie Hebdo”, σημείωσε η Pervenche Berès (Σοσιαλιστές, Γαλλίας).

Η Helga Stevens (ΕΣΜ, Βέλγιο) δήλωσε τα εξής: ” Ό,τι και να συμβεί οι αξίες μας δεν αλλάζουν, γιατί πιστεύουμε στην ελευθερία της έκφρασης, στην ελευθερία της θρησκείας. Η θλίψη πρέπει να ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας στην αντιμετώπιση αυτών των επιθέσεων. Πρέπει να μας δεσμεύσει, διότι μόνο αν εργαστούμε συλλογικά θα πετύχουμε το στόχο μας”.

Ο Guy Verhofstadt (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο), δήλωσε τα εξής: “Ας μην ξεχνάμε ότι μεταξύ των τριών αστυνομικών που σκοτώθηκαν ήταν μια μαύρη γυναίκα, ένας μουσουλμάνος και ένας ντόπιος Γάλλος Αυτό μαρτυρεί το γεγονός ότι οι κοινωνίες μας είναι πολυπολιτισμικές και το κράτος δικαίου μας δίνει ευκαιρίες σε όλους. Όμως από τη Μαδρίτη ως το Λονδίνο και το Παρίσι, θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε μια αποτυχία. Οι τρομοκράτες ήταν τα παιδιά μας, γεννήθηκαν εδώ, μεγάλωσαν εδώ, και πέθαναν εδώ”.

“Η Γαλλία πενθεί, αλλά στέκεται αποφασιστικά ενάντια σε αυτές τις εκτελέσεις δημοσιογράφων, αστυνομικών και πολιτών” υπογράμμισε ο Patrick Le Hyaric (Ευρ.Εν.Αριστ., Γαλλίας) προσθέτοντας τα εξής: “Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για την εξάλειψη της τρομοκρατίας. Δεν μπορούμε να θυσιάσουμε την ασφάλεια στο βωμό της ελευθερίας, ή την ελευθερία στο βωμό της ασφάλειας (…), ούτε μπορούμε να εγκαταλείψουμε τόσες πολλές γειτονιές, τόσους πολλούς νέους και παιδιά”.

Η Michèle Rivasi (Πράσινοι, Γαλλία), δήλωσε τα εξής: “Οι σκέψεις μας είναι με τα 17 θύματα, καλλιτέχνες και δημοσιογράφους, αστυνομικούς, χριστιανούς, εβραίους, άθεους και μουσουλμάνους. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα των φανατικών και των δημαγωγών. Αυτό δεν είναι ένας πόλεμος των πολιτισμών”.

Ο Nigel Farage (ΕΕΑΔ, Ηνωμένο Βασίλειο) επέκρινε τους πολιτικούς ηγέτες για τις στρατιωτικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή. “Στην πραγματικότητα, αυτό που κάναμε ήταν να προκαλέσουμε τη βαθιά δυσαρέσκεια ενός μεγάλου μέρους της μουσουλμανικής κοινότητας (…). Δώσαμε τη δυνατότητα στους κήρυκες του μίσους να διαδίδουν πράγματα που είναι εντελώς απαράδεκτα”.

Η Marine Le Pen (Μη εγγεγραμμένοι, Γαλλία), δήλωσε τα εξής: “Το πρώτο καθήκον μας απέναντι στα θύματα είναι να δώσουμε ένα όνομα σε αυτό που τους σκότωσε. Είναι ο ισλαμικός φονταμενταλισμός που τους σκότωσε. Σκοτώνει σε όλο τον κόσμο, σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους. Θα πρέπει επίσης να ασκήσουμε κριτική απέναντι στον εαυτό μας. Μπορεί η Ευρώπη να προστατέψει όλους εμάς, τους λαούς της Ευρώπης, από την απειλή του ισλαμικού φονταμενταλισμού;”

Τα ονόματα των θυμάτων των επιθέσεων

Philippe Braham
Franck Brinsolaro
Frédéric Boisseau
Jean Cabut
Elsa Cayat
Stéphane Charbonnier
Yohan Cohen
Yoav Hattab
Philippe Honoré
Clarissa Jean-Philippe
Bernard Maris
Ahmed Merabet
Mustapha Ourrad
Michel Renaud
François-Michel Saada
Bernard Verlhac
Georges Wolinski.