Δυναμικό ήταν και αυτή την χρονιά το ξεκίνημα της «Ένωσης για την Ανάδειξη και Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας» (Ε.Α.Δ.Ε.Γ.) με την πραγματοποίηση επιμορφωτικής εκδήλωσης που είχε ως θέμα την διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στο εκπαιδευτικό σύστημα της Καταλονίας. Ομιλητές της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016 στο Ξενοδοχείο Φίλιππος-Ξενία στις Σέρρες, ήταν ο κ. Jordi Redondo και ο κ. Juanjo Pomer, οι οποίοι διδάσκουν αρχαία ελληνικά στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια.

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”no” source=”media: 37229,37224″][/images_grid]

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Κυριάκος Γεωργιάδης, ο οποίος, αφού καλωσόρισε και επίσημα τους δύο εκλεκτούς Καταλανούς ελληνιστές, υπενθύμισε τους στόχους της Ένωσης και τον σκοπό αυτών των συναντήσεων που είναι η επανασύνδεση με τις ρίζες μας και η εκ νέου γνωριμία και επαφή με το μακραίωνο δένδρο του πολιτισμού μας.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο κ. Juanjo Pomer, διδάσκων της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Βαλένθια και παράλληλα Καθηγητής Αρχαίων Ελληνικών στην Ισπανική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Διδάσκοντας Αρχαία Ελληνικά σε Λύκειο της Ισπανίας». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σημείωσε χαρακτηριστικά: «οι μαθητές μας ενθουσιάζονται με το μάθημα των αρχαίων ελληνικών γιατί χρησιμοποιούμε μεθόδους με τις οποίες διδάσκουμε το μάθημα σαν να είναι μία ζωντανή γλώσσα, όπως είναι τα αγγλικά και όχι σαν κάτι παλαιό». Επίσης, πρόβαλε κάποια ενδεικτικά βίντεο στα οποία οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν τους Καταλανούς μαθητές να κάνουν ερωτήσεις και να δίνουν απαντήσεις σε αρχαία ελληνικά και να διδάσκονται το ελληνικό αλφάβητο με το τραγούδι του Λουδοβίκου των Ανωγείων «αλφαβήτα».

Ο κ. Πομέρ εξήγησε στην συνέχεια ότι στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ισπανίας το Γυμνάσιο διαρκεί 4 χρόνια και ανήκει στην υποχρεωτική εκπαίδευση, ενώ το Λύκειο είναι δύο χρόνια και όσοι μαθητές επιλέγουν την θεωρητική κατεύθυνση διδάσκονται αρχαία ελληνικά και λατινικά μαζί με άλλες γλώσσες.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Jordi Redondo, καθηγητής της κλασσικής Φιλολογίας και Διευθυντής σχετικής επιστημονικής ομάδας του τμήματος κλασσικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια, ο οποίος ανέλυσε το θέμα «Είναι επίκαιροι για την σημερινή Ευρώπη οι Αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς»;

Το κύριο μέρος της εισήγησής του αφορούσε το έργο του Αντιφώντα με το οποίο έχει ασχοληθεί διεξοδικά. Κατόπιν υπογράμμισε ότι ως επισκέπτης ερευνητής της αρχαίας ελληνικής σε διάφορες χώρες του κόσμου διαπίστωσε ότι «σε κάθε χώρα η λογοτεχνία βελτιώνεται όταν έχει σχέση με την αρχαία ελληνική λογοτεχνία. Αυτό ισχύει» όπως συμπλήρωσε για όλες τις χώρες «για τους Άγγλους, για τους Ιταλούς, για τους Καταλανούς κ.λ.π.»

Στη συνέχεια, οι ομιλητές απάντησαν σε διάφορες ερωτήσεις που τέθηκαν από το ακροατήριο, ενώ, όπως πάντα, την ευθύνη του συντονισμού είχε ο Αντιπρόεδρος της Ενωσης (Ε.Α.Δ.Ε.Γ.) και Σχολικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Κιορίδης, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους δύο ομιλητές.

Κλείνοντας και αυτήν την επιμορφωτική συνάντηση ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Κυριάκος Γεωργιάδης, αφού επεσήμανε τα σημαντικότερα σημεία των εισηγήσεων, συμπλήρωσε ότι και τα δικά μας παιδιά ενθουσιάζονται εξ ίσου, όταν γίνεται με τον σωστό τρόπο η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών, υπογράμμισε δε, ότι χρέος στον εαυτό μας και στα παιδιά μας είναι να διατηρήσουμε ζωντανή την γλώσσα μας. «Ερχόμαστε από πολύ μακριά» τόνισε χαρακτηριστικά «κι έχουμε χρέος να πάμε ακόμη πιο μακριά, προς ένα καλύτερο μέλλον με περισσότερο φως και να μην αρκούμαστε στο πυγολαμπιδικό φως που μας προσφέρει ένα άδοξο παρόν». Τέλος, ανακοίνωσε ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του Μεγάλου Φωτίου, που είναι και ο προστάτης της Ένωσης, με πρωϊνή Θεία Λειτουργία και το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα γίνει η δεύτερη για την φετινή χρονιά επιμορφωτική συνάντηση, η οποία θα είναι αφιερωμένη στον Φώτη Κόντογλου.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Παραβρέθηκαν, μεταξύ των άλλων, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μασλαρινός, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Σερρών, κα. Ζέττα, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών, κ. Βάκαλος, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. κ.κ. Δημούδης και Γιαννογλούδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών κ. Κατιρτζόγλου και ο εκπρόσωπος της Ενώσεως Πολυτέκνων Σερρών, κ. Χατζόγλου.

Ευχαριστούμε τη δημοσιογράφο κα. Στέλλα Χατζή και τα τηλεοπτικά κανάλια των Σερρών για την δημοσιογραφική κάλυψη του γεγονότος.
Ο Πρόεδρος

Κυριάκος Η. Γεωργιάδης

 

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”no” source=”media: 37228,37227,37226,37225″][/images_grid]

 

ΕΝΩΣΗ για την ΑΝΑΔΕΙΞΗ και την ΔΙΑΔΟΣΗ
Χρυσοστόμου Σμύρνης 14, 1ος όροφος
της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
[email protected]
Τηλ: 2321028190
Σέρρες