H1N1_523142760
Σαρωτικό συνεχίζεται το κύμα της εποχικής γρίπης στη χώρα μας, με τους ειδικούς να εμφανίζονται ολοένα και πιο απαισιόδοξοι σχετικά με την πορεία της και τις επιπτώσεις της.

Βαρύς είναι και ο σημερινός απολογισμός της γρίπης: το τελευταίο 24ωρο άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 44. Την ίδια ώρα, στις ΜΕΘ μέχρι και χθες το βράδυ νοσηλεύονταν 106 ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές της γρίπης δίνοντας μάχη για τη ζωή τους.

Το εξαιρετικά χαμηλό εμβολιαστικό ποσοστό στον πληθυσμό, ιδίως σε δύο βασικές κατηγορίες, τους χρονίως πάσχοντες και τους επαγγελματίες υγείας, σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις σε κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), μετατρέπουν την γρίπη από εποχική μεταδοτική νόσο σε μείζονα απειλή για τη δημόσια υγεία των Ελλήνων.

Ο ιός της γρίπης Α(Η1Ν1) πλήττει με σφοδρότητα τους χρονίως πάσχοντες που αποτελούν τον «εύκολο» στόχο, αλλά όπως συνέβαινε και κατά την πανδημία το 2009, επιτίθεται και σε νέους και υγιείς ανθρώπους καθώς και σε παιδιά, αναφέρεται στο protothema.gr.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από τους 204 ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί τον τελευταίο μήνα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) οι 14 είναι παιδιά ηλικίας μερικών μηνών έως και 16 χρόνων. Ήδη ένα παιδί 4 χρόνων, το οποίο μάλιστα δεν είχε άλλο πρόβλημα υγείας, έχασε τη ζωή του. Οι ανήλικοι ασθενείς που νοσούν με γρίπη και εμφανίζουν βαριές επιπλοκές αποτελούν το 7% των ασθενών με γρίπη που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα – ποσοστό υψηλό σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.