Οι παραδοσιακοί τρόποι οικονομικού σχεδιασμού ανήκουν στον παρελθόν. Τα επιχειρησιακά μοντέλα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πρέπει να εκμεταλλευτούν την προσφορά φθηνών χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρονται μέσω εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες!

evasopa1-732x400

Η νέα επιχειρηματική λογική που βασίζεται σε cloud τεχνολογίες, απαιτεί νέες πολιτικές προσεγγίσεις στα παραδοσιακά συστήματα, και μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την προσέγγιση κεφαλαίων στις ΜΜΕ, μέσα από νέα εργαλεία της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) και νέα λογιστικά πρότυπα.”.

Αυτό ήταν και το βασικό συμπέρασμα των εργασιών της ημερίδας που οργάνωσε την Πέμπτη, 21 Απριλίου η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με θέμα: Νέα Επιχειρησιακή Λογική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: χρηματοπιστωτικές και λογιστικές εφαρμογές, με κεντρικό ομιλητή τον Γερμανό Επίτροπο για τη Ψηφιακή Οικονομία, G. Oettinger.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως ομιλητές υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, τον Τομέα για το Horiζon 2020, καθώς και οι πρόεδροι και εκτελεστικοί διευθυντές από τους οργανισμούς: IFRS, FSB, EFRAG, ICAEW, ACCA και FEE. Πολύ σημαντική ήταν η συνεισφορά των εκπροσώπων της πραγματικής οικονομίας στους τομείς του venture capital, crowdfunding, financial factoring και fintech.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσπαθήσει να διευκολύνει την απεξάρτηση της πραγματικής οικονομίας από τα παραδοσιακά μονοπώλια χρηματοδότησης των τραπεζών.

Η απόλυτη εξάρτηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις υπέρ ρυθμισμένες πλέον τράπεζες, είναι παράγοντας που κρατά την οικονομία καθηλωμένη, ειδικά στην Ελλάδα, όπου το ρίσκο στήριξης των ΜΜΕ δεν θέλει να το αναλάβει κανείς. Παντού στην Ευρώπη γίνονται θεσμικές μεταρρυθμίσεις για την γεφύρωση των χρηματοδοτικών κενών των επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας, ενώ η χώρα μας μένει πίσω καθώς, δεν σχεδιάζεται καμιά μεταρρύθμιση που θα ενθάρρυνε εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης.

“Την ίδια στιγμή που η Ευρώπη χρησιμοποιεί νέα εργαλεία για να κάνει τη ζωή των επιχειρηματιών ευκολότερη, στην Ελλάδα δεν κάνει κανείς συζήτηση για τη Ψηφιακή Ένωση, για την Ένωση των Κεφαλαιαγορών, ούτε βέβαια για τις τρομερές μεταρρυθμίσεις που επιτρέπουν σε εργαλεία όπως το crowdfunding, το peer-to-peer lending, το venture capital, τη διαδικτυακή μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση κλπ, να δώσουν οξυγόνο στην οικονομία. Η Ελλάδα, χαμένη σε μια εσωστρέφεια ατέλειωτης διαπραγμάτευσης απέναντι στη λογική, αντί να ακολουθήσει το τραίνο, το αφήνει να περνά από μπροστά της, παρατείνοντας την ανασφάλεια και την οικονομική αστάθεια, σε βάρος όσων μπορούν να σηκώσουν την ανάπτυξη στους ώμους τους”, επισήμανε η Εύα Καϊλή.

“Σε πείσμα όσων προσπαθούν να κρατήσουν την χώρα μας σε οικονομικό μεσαίωνα, εμείς θα συνεχίσουμε να φέρνουμε κοντά τις δυνάμεις της νέας οικονομίας και να μεταφέρουμε τη τεχνογνωσία τους στο πιο παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας. Είμαστε κοντά στις ανάγκες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και πιστεύουμε σε μια πολιτική αφήγηση που επικεντρώνει πρώτα στο πως θα παραχθεί ο πλούτος και θα μειωθεί η ανεργία, και μετά στο πως θα επιβληθεί φορολογία. Αυτός ήταν ο στόχος της ημερίδας μας και αυτός θα είναι ο στόχος περισσοτέρων πρωτοβουλιών μας που θα ακολουθήσουν”, κατέληξε η Ευρωβουλευτής.