Ο Πρόεδρος Σουλτς άνοιξε τη συνεδρίαση της ολομέλειας ζητώντας από τους ευρωβουλευτές να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή αποτίνοντας φόρο τιμής στον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας και ευρωβουλευτή Μισέλ Ροκάρ, ο οποίος πέθανε στις 2 Ιουλίου σε ηλικία 85 ετών. Αφιέρωσε την τήρηση σιγής και στη μνήμη των περισσοτέρων από 300 θυμάτων και των πάνω από 500 τραυματιών των τρομοκρατικών επιθέσεων της προηγούμενης εβδομάδας στην Τουρκία, την Υεμένη, το Μπαγκλαντές και το Ιράκ.

20151123pht03984_original

Ο κ. Σουλτς χαρακτήρισε τον Μισέλ Ροκάρ, που υπήρξε ευρωβουλευτής από το 1994 ως το 2009, ως ακούραστο συνομιλητή του οποίου το έργο κέρδισε το θαυμασμό των συναδέλφων του. Προήδρευσε των επιτροπών Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Πολιτισμού του ΕΚ.

Ο Μισέλ Ροκάρ υπήρξε ένας μεγάλος Ευρωπαίος και πολιτικός ο οποίος έδειξε ένα όραμα δέσμευσης για την προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αρκτικής και της Ανταρκτικής, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΕΚ.

Ο κ. Σουλτς καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία, την Υεμένη, το Μπαγκλαντές και το Ιράκ, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 300 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 500, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, στρατιώτες και απλοί πολίτες, διαφορετικών προελεύσεων και θρησκειών.

“Αυτή η διεθνής τρομοκρατία και δολοφονική ιδεολογία μπορεί να αναχαιτιστεί μόνο μέσω μιας στρατηγικής παγκόσμιας συνεργασίας, μιας στενούς και σταθερής συνεργασίας”, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΕΚ και μετέφερε τα βαθύτατα συλλυπητήρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων.

Αλλαγές στην ημερήσια διάταξη

Τρίτη, 5 Ιουλίου

Λόγω της αναβολής της ακρόασης του υποψηφίου της Μάλτας για τη θέση Μέλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η ψηφοφορία σχετικά με το διορισμό πρέπει να αναβληθεί. Ως εκ τούτου, η προθεσμία των δύο μηνών που προβλέπεται στο άρθρο 121 (3) επεκτείνεται.

Τετάρτη, 6 Ιουλίου

Μια δήλωση της Αντιπροέδρου της Επιτροπής / Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης με τίτλο “Νέες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή”, προστίθεται ως δεύτερο σημείο το απόγευμα.

Εισερχόμενοι / απερχόμενοι ευρωβουλευτές

Ο Manuel António dos Santos (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) αντικατέστησε την Elisa Ferreira (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία ) από τις 28 Ιουνίου.

Η Urszula Krupa (ΕΣΜ, Πολωνία) αντικατέστησε τον Janusz Wojciechowski (ΕΣΜ, Πολωνία) από τις 24η Ιουνίου.